Οι πολίτες βάζουν, πλέον, την Υγεία τους σε δεύτερη μοίρα

*3 κορυφαίοι γιατροί μιλάνε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» για την επίδραση της κρίσης στην υγεία  *Άλλαξε η ιεράρχηση των αναγκών επιβίωσης των κατοίκων της Αργολίδας

Έρευνα: Κώστας Πρώιμος

 «Οι Κινέζοι, αξιολογώντας τα αγαθά που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος, στη ζωή του, βαθμολογούν την υγεία με το ένα. Από κει και πέρα, ό,τι και αν αποκτήσει, αντιστοιχεί στο μηδέν, που προστιθέμενο στο αρχικό ένα, το δεκαπλασιάζει. Αν έχεις για παράδειγμα την υγεία σου, και καλό επάγγελμα γίνεται το «δέκα το καλό», αν ο κοινωνικός σου περίγυρος είναι αξιόλογος, αυξάνεται στα εκατό και ούτω καθ’ εξής. Αν όμως χάσεις την υγεία σου, δηλαδή το βασικό «ένα», τότε όλα τα υπόλοιπα από μόνα τους, μας δίνουν συνέχεια το μηδέν!

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την απάντησή του στο ερώτημα που του κάναμε ο γνωστός καρδιολόγος κ. Αναστάσιος Παπαγεωργίου

‘Όμως, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας την έρευνα του Κώστα Πρώιμου, η ιεράρχηση των αναγκών επιβίωσης για τους κατοίκους της Αργολίδας άλλαξε.

«Τώρα, μας επισκέπτονται μόνο, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Η πρώτη τους προσέγγιση πια, είναι το φαρμακείο… Ο κόσμος σήμερα «μ’ αυτά και μ’ αυτά», υποφέρει και έχει βάλει τα ζητήματα της υγείας του σε δεύτερη και τρίτη μοίρα», μας λέει ο Ειδικός Οικογενειακός Ιατρός κ. Σπύρος Δεδεγκίκας, επιβεβαιώνοντας τις αλλαγές που έχουν γίνει.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο γνωστός ΩΡΛ κ. Κων/νος Γκουβούσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας:”Πιστεύω πως από τη μία η δυσκολία της πρόσβασης στον ιατρό που αντιμετωπίζει πλέον ο ασθενής, σε συνδυασμό της εισόδου στην Ελληνική αγορά, εταιρειών που παρέχουν πολύ φθηνά γεννόσημα φάρμακα, αγνώστου προελεύσεως, ίσως αποσκοπούν (έχοντας πάντα μια λογική επιφύλαξη), την πιθανή μείωση του “προσδόκιμου” της επιβίωσής μας! Μάλλον ζούμε πολύ και αυτό δεν τους αρέσει. Έτσι πιστεύω”.

Οι τοποθετήσεις των 3 κορυφαίων ιατρών:

Συναντήσαμε στο Ιατρείο του, στο Ναύπλιο, τον Χειρούργο -Ωτορινολαρυγγολόγο κ. Κωνσταντίνο Γκουβούση, ο οποίος μας παρέθεσε τις πολύ ενδιαφέρουσες δικές του διαπιστώσεις: «Παρατηρείται μια σαφής μείωση της επισκεψιμότητας των ατόμων στα ιατρεία και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Ο εν δυνάμει ασθενής θα επιχειρήσει πρώτα να λάβει μια ιατρική γνωμάτευση μέσω του τηλεφώνου. Σε αρκετές περιπτώσεις θα αφήσει την πάθηση που έχει υποστεί να εξελιχτεί τρεις-τέσσερις ημέρες. Αν αισθανθεί ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται, τότε και μόνον τότε, θα αποφασίσει να μας επισκεφτεί.
Εκτιμώ πως, τα ποσοστά της μείωσης των επισκέψεων των ασθενών στα ιδιωτικά ιατρεία κυμαίνονται γύρω στο 30-50% μέσα στην τελευταία διετία. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μια σειρά από σημαντικές διαφοροποιήσεις και αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο χώρο της υγείας. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως στο προηγούμενο καθεστώς, (προ ΕΟΠΠΥΥ) υπήρχε ένα σημαντικό ποσοστό ασφαλισμένων των οποίων τα αρμόδια ταμεία, κάλυπταν στο 100% το κόστος της επίσκεψης τους στον ιδιώτη ιατρό. Αυτό εκτός ΕΟΠΠΥ, δεν ισχύει πια. Το κακό δε, στην όλη υπόθεση είναι, πως οι όποιες κινήσεις, εξ όσων διαβάζω, αναμένεται να γίνουν και αφορούν το σύστημα της υγείας είναι για το χειρότερο. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως οι ιθύνοντες προτίθενται να «κόψουν» ιατρούς από διάφορες περιοχές. Και όχι να τοποθετήσουν νέους, ώστε να καλυφτούν τα μεγάλα κενά που παρατηρούνται σε μεγάλα γεωγραφικά τμήματα .
Πιστεύω πως από τη μία η δυσκολία της πρόσβασης στον ιατρό που αντιμετωπίζει πλέον ο ασθενής, σε συνδυασμό της εισόδου στη Ελληνική αγορά, εταιρειών που παρέχουν πολύ φθηνά γεννόσημα φάρμακα, αγνώστου προελεύσεως, ίσως αποσκοπούν, (έχοντας πάντα μια λογική επιφύλαξη,) την πιθανή μείωση του «προσδόκιμου» της επιβίωσης μας! Μάλλον ζούμε πολύ και αυτό δεν τους αρέσει. Έτσι πιστεύω.»

Ο Καρδιολόγος κ. Αναστάσιος Παπαγεωργίου (κατάγεται από τους Φούρνους Ερμιονίδας), ο οποίος διατηρεί ιατρείο στην πόλη του Ναυπλίου, αναφερόμενος στο θέμα της πιθανής αύξησης των καρδιακών νοσημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης εμφανίζεται μέσα από τις ακόλουθες δηλώσεις του καθησυχαστικός, επί του παρόντος, κρούοντας όμως τον «κώδωνα του κινδύνου» σε περίπτωση που η οικονομική ύφεση έχει μεγάλη διάρκεια:

«Οι Κινέζοι, αξιολογώντας τα αγαθά που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος, στην ζωής του, βαθμολογούν την υγεία με το ένα. Από κει και πέρα, ό,τι και αν αποκτήσει, αντιστοιχεί στο μηδέν, που προστιθέμενο στο αρχικό ένα, το δεκαπλασιάζει. Αν έχεις για παράδειγμα την υγεία σου, και καλό επάγγελμα γίνεται το «δέκα το καλό», αν ο κοινωνικός σου περίγυρος είναι αξιόλογος, αυξάνεται στα εκατό και ούτω καθ’ εξής. Αν όμως χάσεις την υγεία σου, δηλαδή το βασικό «ένα», τότε όλα τα υπόλοιπα από μόνα τους, μας δίνουν συνέχεια το μηδέν! Ευτυχώς για εμάς, τουλάχιστον στην Αργολίδα, δεν παρατηρείται έξαρση των καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω της οικονομικοινωνικής κρίσης. Τουναντίον θα έλεγα πως ο μέσος όρος των περιστατικών, είναι πολύ χαμηλότερος γενικά στην χώρα μας, σε σχέση με άλλα, πιο προηγμένα Ευρωπαϊκά Κράτη.
Είναι νωρίς να εξάγουμε αρνητικά συμπεράσματα. Σίγουρα όμως, αν η οικονομική ύφεση παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως να αρχίσουν να εκδηλώνονται οι επιπτώσεις τις, και με την μορφή της αύξησης των καρδιακών παθήσεων. Πάντως, το βιοτικό επίπεδο στην Περιφερειακή μας Ενότητα, παραμένει καλό. Βέβαια, τα πρώτα μελανά σημεία, γίνονται σταδιακά ορατά. Αρκεί να σας πως ότι από τότε κόπηκαν οι συμβάσεις με το δημόσιο, σχεδόν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι «εξαφανίστηκαν» από τα ιδιωτικά ιατρεία! Ο κόσμος μας επισκέπτεται πια μόνο, όταν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Δυστυχώς ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος, δεν αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα για τους ανθρώπους, κυρίως λόγω της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν. Διανύουμε ως Νεοελληνική κοινωνία, ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο. Είναι πολύ πιθανό στο προσεχές μέλλον να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες , για ριζικές αλλαγές προς την σωστή κατεύθυνση για όλους μας. Η Χώρα μας είναι πολύ πλούσια, και πραγματικά ευλογημένη από τον Θεό. Θα μπορούσα να την παρομοιάσω με τους Αγίους Τόπους. Είναι αδικία για εμάς τους Έλληνες, να βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι υπό καθεστώς πτώχευσης. Ας μην ξεχνάμε πως είμαστε κάτοικοι «γωνιακού οικοπέδου»…Αναφορικά με το χώρο της υγείας, εκτιμώ πως ήρθε η ώρα να βγούνε στο προσκήνιο αξιόλογοι άνθρωποι (γιατί υπάρχουν) όπως και σε κάθε χώρο, που μπορούν και ξέρουν να δουλέψουν προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να πετύχουν την ουσιαστική του αναβάθμιση.»

Ο Ειδικός στην οικογενειακή ιατρική κ. Σπύρος Δεδεγκίκας, λειτουργεί το ιατρείο του στο Ναύπλιο, επισημαίνει τον φαύλο κύκλο που δημιουργεί η οικονομική κρίση επηρεάζοντας τόσο τους ασθενείς όσο και το υπάρχον σύστημα υγείας, που κατέρρευσε όπως μας λέει, από τις «γνωστές» πρακτικές που ακολουθήθηκαν: «Η ιατρική φροντίδα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση που ζούμε, πιστεύω πως έχει αλλάξει σημαντικά. Ο κόσμος σε γενικές γραμμές, δεν πάει στον ιδιώτη ιατρό με την ίδια ευκολία, που πήγαινε στο παρελθόν, όσον αφορά στα απλά προβλήματα υγείας. Τώρα, μας επισκέπτονται μόνο, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Η πρώτη τους προσέγγιση πια, είναι το φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός, από την πλευρά του προσπαθεί μεν, όμως δεν έχει ούτε τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, ούτε τις «βαθιές» ιατρικές γνώσεις και κυρίως την κλινική εμπειρία, για να διαγνώσει ένα νόσημα. Ειδικά αυτήν την περίοδο που εκδηλώνονται οι ιώσεις, όλοι τρέχουνε στο φαρμακείο. Όλα ξεκινάνε με μια ρινική καταρροή, με βήχα, με πονοκεφάλους, τα συνηθισμένα αρχικά συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος. Η πρώτη λύση φαίνεται πως είναι ο φαρμακοποιός. Αν αυτός δεν τα καταφέρει, και αρχίσει να παρουσιάζεται ο πυρετός σε υψηλές τιμές, ή ένας έντονος παραγωγικός βήχας, τότε αναγκαστικά θα πάνε στο νοσοκομείο, όπου κανείς δεν ξέρει αν θα συναντήσουν μια ουρά ατελείωτη, ενδεχομένως περιμένοντας τρεις και τέσσερις ώρες. Πολλά από αυτά τα περιστατικά που σας ανέφερα, καταλήγουν στον ιδιώτη ιατρό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Εκτιμώ, πως είναι
αναγκαίο όλοι οι συνάδελφοι, να προχωρήσουν στην μείωση της χρέωσης στην επίσκεψη, διότι ο κόσμος πλέον ζορίζεται και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις στοιχειώδης υποχρεώσεις τουΤην τελευταία διετία, παρατηρείται μια αισθητή μείωση των επισκέψεων στους ιδιώτες ιατρούς που αγγίζει το 35%… Πολλοί, εκτιμούν πως η συνένωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα την δημιουργία του ΕΟΠΠΥΥ είναι ότι καλύτερο για το μέλλον στο χώρο της υγείας. Από οικονομικής πλευράς λέω ναι. Όμως σχετικά με την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών έχω πολλές αμφιβολίες. Δεν είναι αυτή που αρμόζει στους Έλληνες ανάλογα με τις κρατήσεις που έχουνε. Φαγωθήκανε πάρα πολλά λεφτά από όλο αυτό το σινάφι που επί σειρά ετών λυμαίνεται το χώρο της υγείας. Δεν είναι οι γιατροί εκείνοι που φάγανε τα λεφτά και το σύστημα υγείας έφτασε εκεί που έφτασε, ή αν θέλετε δεν είναι μόνο οι γιατροί ή όλοι οι γιατροί, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Δεν είναι οι γιατροί που έκαναν τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων, και σίγουρα δεν ήταν οι γιατροί αυτοί που παίζανε στην φούσκα του χρηματιστηρίου τα αποθεματικά των ταμείων με χρήματα από τις κρατήσεις των ασφαλισμένων που προορίζονταν για την περίθαλψη τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλες οι προαναφερόμενες καταστάσεις αποτελούν κομμάτια ενός πάζλ. Ο κόσμος σήμερα «μ’ αυτά και μ’ αυτά», υποφέρει και έχει βάλει τα ζητήματα της υγείας του σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Το όμορφο Ταβερνακι
Το όμορφο Ταβερνάκι
Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
carrera
cava del vino
bias savvas
NTAI-DANAH
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη