Home Ερευνες Φέρετρα και Κηδείες με πίστωση και «φέσια»

Φέρετρα και Κηδείες με πίστωση και «φέσια»

1

Έρευνα: Κώστας Πρώιμος

Η λαίλαπα της ανέχειας και η επέλαση της φτώχειας, δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε την τιμή των νεκρών και δεν σέβονται -αντιθέτως ισοπεδώνουν- την εναπομείνασα αξιοπρέπεια των ζωντανών συγγενικών προσώπων. Παιδιά ή γονείς,  την ίδια στιγμή που θρηνούν για τον θάνατο προσφιλών προσώπων, καλούνται να υποστούν μεταξύ των άλλων, τον μεγαλύτερο -ίσως- κοινωνικό και συνειδησιακό διασυρμό, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα έξοδα της πιο οικονομικής τελετής για την ταφή των αγαπημένων τους προσώπων.
Τέσσερις ιδιοκτήτες Γραφείων Τελετών, αποκαλύπτουν εντυπωσιακές πτυχές του προβλήματος, όχι του προσωπικού και επαγγελματικού που όμως είναι υπαρκτό, αλλά του κοινωνικού και πολιτισμικού, που δημιουργείται, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν χρήματα, ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΘΑΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥΣ.
Διαβάστε τι  μας αποκαλύπτουν οι 4 επαγγελματίες του χώρου.

Ο κ. Βασίλης Πετρόπουλος, ιδιοκτήτης ενός εκ των «αρχαιοτέρων» Γραφείων Τελετών στο Ναύπλιο  μας είπε τα εξής:

«Τα πράγματα είναι τραγικά και για εμάς και για τον κόσμο. Αρκεί να σας πω, για  το έτος 2012, η αδυναμία της πληρωμής για την τελετή της ταφής ,  άγγιξε το 50%. Όλα δείχνουν πως εφέτος το ποσοστό θα αυξηθεί περισσότερο.  Παρατηρείται  δε, το εξής «κωμικοτραγικό». Όσοι μας δίνουν εντολή, για την διεξαγωγή μιας υψηλού κόστους κηδείας,  σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, την ώρα της πληρωμής εξαφανίζονται! Η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών, δεν μπορούν να αποδώσουν στον ενταφιασμό των αγαπημένων τους προσώπων τις τιμές σαν άλλοτε. Σε γενικές  γραμμές, οι τελετές γίνονται με σημαντικές  περικοπές στα παρελκόμενα, δηλαδή την διακόσμηση, τα άνθη  κλπ. Οι περισσότεροι πλέον, ζητούν τα «στοιχειώδη» απλώς για να γίνει η ταφή…

Διατηρώ την συγκεκριμένη επιχείρηση στο Ναύπλιο, εδώ και 36 χρόνια. Ανάγκασα την γυναίκα μου, να πάρει δάνειο, για να πληρώσω τις οικονομικές υποχρεώσεις του γραφείου. Εκτιμώ πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, κάποια στιγμή, δεν θα μπορώ να εκτελώ τις ταφές. Νομίζω πως στο εγγύς μέλλον, αυξάνεται η πιθανότητα να παρατηρηθούν και στην Αργοναυπλία, τα φαινόμενα των Μεγαλουπόλεων, με νεκρούς που θα παραμένουν στα «αζήτητα» άθαφτοι, λόγω οικονομικής αδυναμίας των συγγενών τους… Ειλικρινά σας μιλάω, αυτές τις καταστάσεις δεν τις έχουμε βιώσει  ποτέ άλλοτε. Έχω σαράντα τρία χρόνια ένσημα. Όλο « κυνηγάω» την συνταξιοδότηση μου και όλο μου «φεύγει» μπροστά.. Αν σήμερα  μπορούσα να εξασφαλίσω έστω 500 ευρώ σύνταξη θα τα παράταγα… Μιλούσα τις προάλλες, με μια συνάδελφο μου στην Κομοτηνή, η οποία μου εκμυστηρεύτηκε, πως από τις τελευταίες εξήντα τέσσερις κηδείες, έχει πληρωθεί τις …τέσσερις…»

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, στην πόλη του Άργους δραστηριοποιείται το Γραφείο Τελετών της κ. Μαρίας Μπουτσέλη με την στήριξη της μητέρας της κ. Βαρβάρας Συμεωνίδη,  οι οποίες από κοινού μας  μίλησαν  για τις  «σημασιολογικές» αλλαγές που έχουν γίνει στην διαδικασία της τελετής ταφής και που οφείλονται πρωτίστως σε οικονομικά αίτια: «Καταρχήν οι  πελάτες μας δεν  θέλουνε πια λουλούδια. Δεν ζητάνε ακριβά φέρετρα, και ως επί το πλείστον, το ύψος του κόστους της τελετής δεν υπερβαίνει το ποσό που καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Έχουμε αναρτήσει σχετική ταμπέλα, ακριβώς γι αυτό  το λόγο. Ο κόσμος πλέον, δεν έχει  την οικονομική δυνατότητα  να επιλέξει τα υλικά και την διακόσμηση της κηδείας. Όλοι  μας δίνουν εντολή για την πιο οικονομική λύση. Και όσο για τον τρόπο της πληρωμής… Αρκεί να σας πούμε, ότι υπάρχουν πελάτες που έχουν πάρει το τιμολόγιο και έχουν εξαφανιστεί, ενώ το 20% μας αποπληρώνουν με δόσεις. Το κόστος της όλης διαδικασίας, αν υπολογίσουμε δηλαδή, πως κάποτε μια «απλή» κηδεία κόστιζε γύρω στα 1500 ευρώ σήμερα έχει πέσει στα 750!

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αυτό το ποσό διαθέτει, το οποίο όπως προείπα, πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία ούτε εμείς, αλλά ούτε ο κόσμος, να πετύχουμε  μέσα από διαπραγματεύσεις το χαμηλότερο κόστος. «Πάμε με το ποσό του το ταμείου» αυτό κυριαρχεί σήμερα και τα λέει όλα!  Ο κόσμος, αδυνατεί πια να βάλει έστω και 100 ευρώ  από την τσέπη του,  για να καλύψει ένα μικρό πρόσθετο κόστος, που θα αποδώσει μια πιο αξιοπρεπή τελετή ταφής…  Έχουν φτάσει οι συγγενείς στο σημείο, να μην προχωρούν στην κατασκευή μνήματος στα περισσότερα νεκροταφεία της περιοχής, σε ένα υψηλό ποσοστό ίσως και 80%! Αρκεί να υπολογίσουμε, πως ένα μνήμα κοστολογείται, γύρω στα 2000 -2500ευρώ… που να βρεθούν αυτά τα χρήματα; Όταν πλέον δεν έχουν να πληρώσουν την κηδεία. Αφήνουν τους  τάφους  με το χαλίκι… Το μόνο που απομένει,  έτσι όπως «βαδίζουν τα πράγματα» θα ήταν να τοποθετήσουμε πινακίδα που να λέει «κηδεία με δόσεις». Καταλαβαίνετε όμως, πως αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε, για λόγους αξιοπρέπειας,  τιμής και σεβασμού, προς τους πελάτες μας…

Επισκεφτήκαμε  ένα ακόμη Γραφείο Τελετών στο Ναύπλιο, που ανήκει σε δύο συνεταίρους τους κ. κ. Bασίλη Καραφωτιά και Αλέξη Χρυσικό. Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την ταφή των θανόντων στην περιοχή της Αργοναυπλίας ο κ.Χρυσικός, μας έδωσε μια πρόσθετη διάσταση: «ο κόσμος έχει αναγκαστείνα κάνει περικοπές στα έξοδα της ταφής και της τελετής αλλά και στον τρόπο της πληρωμής. Μπορώ να σας αναφέρω ότι το 60% περίπου  των κηδειών και στην περιοχή μας γίνονται με… δόσεις! Εμείς ως επιχείρηση, παρά την ύφεση προσπαθούμε να κρατήσουμε την υψηλή ποιότητα τόσο στα υλικά όσο και στην παροχή των υπηρεσιών μας. Σίγουρα η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει σοβαρές συνέπειες και στον δικό μας χώρο. Δεν γίνονται πια στις μέρες μας οι τελετές, με τον τρόπο και την πολυτέλεια όπως συνηθιζόταν παλαιότερα.

Ο κόσμος έχει φτάσει στο σημείο, να χρησιμοποιεί τα λεφτά των  ασφαλιστικών ταμείων που προορίζονταν για τα έξοδα της τελετής ταφής των οικείων προσώπων του, προκειμένου να καλύψει τις βασικές του ανάγκες διαβίωσης … Σε εμάς συνήθως στα γραφεία των τελετών φτάνει το 50% του ποσού… Τα υπόλοιπα ορίζονται αναγκαστικά σε δόσεις…  Μας αφήνουν για το τέλος… Η θέση μας είναι δύσκολη διότι όταν μια οικογένεια πενθεί τον χαμό του αγαπημένου της προσώπου δεν μπορούμε και εμείς να τους δημιουργούμε πρόσθετη ψυχολογική πίεση για το οικονομικό… Το ανησυχητικό όμως στην περιοχή μας, έχει να κάνει με την αύξηση του ποσοστού της θνησιμότητας των ανθρώπων που παρατηρείται στις ηλικίες 30-50ετών, και που εμπειρικά σας λέω, πως την τελευταία διετία αγγίζει το 30%, τουλάχιστον στα περιστατικά που έρχονται στο γραφείο μας. Οι κυριότερες αιτίες των θανάτων επί του συγκεκριμένου ποσοστού είναι η επάρατη νόσος…»

Στην περιοχή της Ερμιονίδαςο κ. Γιάννης Αραπάκης, διατηρεί μαζί με τον γιό του, Γραφείο Τελετών στην Ερμιόνη.  Σχετικά  με την δυνατότητα της διατήρησης, λόγω της οικονομικής κρίσης, των παραδοσιακών εθίμων, κατά την διαδικασία του ενταφιασμού των εκλιπόντων από τις οικογένειες τους, μας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Και στην περιοχή της Ερμιονίδας διαφαίνεται κάποια δυσκολία. Υπάρχει πάντα η πρόθεση από τους συγγενείς να τιμήσουν δεόντως τους νεκρούς τους. Να σας αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Όταν αντιμετωπίζει μια οικογένεια τη απώλεια ενός νεαρού προσώπου σε αυτήν την περίπτωση παρά την κρίση, τα «δίνουν όλα» Είναι λυπηρό βέβαια, και ίσως αξεπέραστο, να φεύγουν από την ζωή νέοι άνθρωποι. Στις περιπτώσεις όμως που αποβιώσει ένα γεροντάκι -υπερήλικας  έ, τότε μας προσεγγίζουν για μια καλύτερη τιμή… κάτι να κόψουμε… δεν θέλουν πολυτέλειες. Εγώ προσωπικά το καταλαβαίνω αυτό για τι ανήκω σε μια γενιά που έχει ξαναζήσει την φτώχεια. Χωρίς να υπονοώ, πως πρέπει οι υπερήλικες να τυγχάνουν εκ ων πραγμάτων πιο λιτής τελετής. 

Η «απώλεια» ενός οικείου είναι πάντα απώλεια. Πρέπει και εμείς, από την πλευρά μας να κατεβάσουμε τις τιμές όσο μπορούμε. Για να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι, να πουν το τελευταίο «αντίο» στα αγαπημένα τους πρόσωπα με αξιοπρέπεια. Ας κερδίζουμε λιγότερα. Η κρίση πάντως μας έχει επηρεάσει. Προσωπικά παραγγέλνω στους προμηθευτές μου φθηνότερα φέρετρα στην προσπάθεια μου να χαμηλώσω το συνολικό  κόστος της  τελετής υπέρ του πελάτη. Τώρα αξίζει να σημειωθεί, πως λόγω της κατάστασης, επανεμφανίστηκε η τάση να στρέφονται όλο και περισσότεροι πελάτες, προς την «εναλλακτική» των οικογενειακών τάφων. Για να μην επιβαρύνονται  με νέα δημοτικά τέλη που απαιτούνται για την χωροθέτηση του καινούριου τάφου. Στον Δήμο της Ερμιονίδας βέβαια, το κόστος ενοικίασής του, μαζί με την άδεια ταφής, είναι χαμηλό, γιατί κυμαίνεται στα 120 ευρώ και καλύπτει μια πενταετία.»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version