Home Ερευνες ΚΕΜΧ: Οι νεοσύλλεκτοι, ορκίζονται και φεύγουν «Με μια τυρόπιττα και ένα καφέ...

ΚΕΜΧ: Οι νεοσύλλεκτοι, ορκίζονται και φεύγουν «Με μια τυρόπιττα και ένα καφέ στο χέρι»

0

Έρευνα: Κώστας Πρώιμος

Οι καλές μεν, αλλά… όχι και τόσο παλιές εποχές, όπου οι νεοσύλλεκτοι του ΚΕΜΧ αποτελούσαν σημαντικό οικονομικό «πνεύμονα» για τα καταστήματα της καφεστίασης του Ναυπλίου, φαίνεται ότι ανήκουν οριστικά στο παρελθόν….
Οι εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι, που μαζί με τις οικογένειές τους, αξιοποιούσαν την ευκαιρία, μετά το πέρας της ορκωμοσίας, για να επισκεφτούν τα αξιοθέατα της πρώτης πρωτεύουσας της απελευθερωμένης Ελλάδος, αφήνοντας τα χρήματα τους και αυξάνοντας σε σημαντικό βαθμό, των ετήσιο τζίρο, των τοπικών επιχειρήσεων…. άλλαξαν συνήθειες.
Στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου», μιλούν τέσσερις  γνωστοί επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της καφεστίασης του Ναυπλίου, σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στις συνήθειες των συγγενών και των επισκεπτών των στρατευμένων, με ισχυρό αντίκτυπο, στα έσοδα των καταστημάτων τους.
Διαβάστε τι μας είπαν οι κ.κ.
Γιώργος Ηλιόπουλος (Eστιατόριο «ο Αραπάκος»), Δημήτρης Μπακρυσιώρης, (Ταβέρνα «Ο Χριστόφορος»), Γιώργος Σωτηρόπουλος (café “NAPOLI DI ROMANIA”) και Γιώργος Πανόπουλος (café «Μodus»).

Γιώργος Ηλιόπουλος: (Eστιατόριο «ο Αραπάκος»)

«Σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, μπορώ να σας πω, ότι η επισκεψιμότητα των οικογενειών των στρατευμένων του ΚΕΜΧ, δεν άγγιξε ούτε το 20%! Τα καταστήματα που δουλεύουν λίγο ακόμη, με τους επισκέπτες της κάθε ΕΣΣΟ, εδώ στο Ναύπλιο, είναι τα ταβερνάκια και οι «σουβλακερί»… Και προς θεού, δεν είναι υποτιμητικό αυτό. Οι οικονομικές συνθήκες τους εξαναγκάζουν. Σε γενικές γραμμές, τα μαγαζιά της εστίασης στην πόλη μας, έχουν απώλεια 15-20% επί του ετήσιου τζίρου τους, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι τις καλές εποχές, είχαμε έξι στρατολογικές κατατάξεις, με δύο και τρία επισκεπτήρια, δηλαδή συνολικά εικοσιτέσσερις ημέρες επισκεψιμότητας, ανά έτος. Παλιότερα, σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης της Χώρας, οι στρατιώτες μετά την ορκωμοσία τους, παρέμεναν σαράντα μέρες περίπου, μέχρι να επανδρώσουν τις μονάδες τους… Τα τελευταία χρόνια, μετά από μια εβδομάδα αναχωρούν… Αυτό σημαίνει, μόλις μια έξοδο μετά την άδεια τους….
Κατά την πρόσφατη ορκωμοσία εδώ στο ΚΕΜΧ, αν και η σειρά αυτή είχε εννιακόσιους ογδόντα νεοσυλλέκτους, συν τα μέλη των οικογενειών τους, μπορώ να σας πω, ότι στην πόλη του Ναυπλίου, δεν κυκλοφόρησαν περισσότερα, από τριακόσια άτομα…»

Δημήτρης Μπακρυσιώρης: (Ταβέρνα «Ο Χριστόφορος»)

«Πριν από μια δεκαετία περίπου, τα μαγαζιά του Ναυπλίου γέμιζαν μετά από κάθε ορκωμοσία, με τους φαντάρους και τις οικογένειες τους… Τα τελευταία χρόνια, επειδή ο αριθμός των νεοσυλλέκτων, είναι κατά περιόδους αισθητά μειωμένος, παρατηρούνται σειρές, με διακόσιους πενήντα -τριακόσιους στρατεύσιμους. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, το Ναύπλιο έχει χάσει, αυτή την δυναμική του ΚΕΜΧ. Οι συνήθειες των επισκεπτών, έχουν αλλάξει. Θα έλεγα πως το 80% περίπου, αναχωρούν αμέσως από το Ναύπλιο, για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, μετά την ορκωμοσία. Το στρατόπεδο πλέον, για τα καταστήματα καφεστίασης της πόλης μας, (συγκριτικά με τις προηγούμενες εποχές) είναι σαν να μην υπάρχει… Πως μεταφράζεται αυτό; Ως μείωση, του ετήσιου τζίρου που κάνουν οι ταβέρνες του Ναυπλίου κοντά στο 10%! Είναι μια μόνιμη απώλεια… Φανταστείτε πως κάποτε διασκορπίζονταν στην πόλη, περίπου τρείς χιλιάδες άτομα το λιγότερο, μετά από την ορκωμοσία… Όλα τα μαγαζιά γεμίζανε και δούλευαν, πολύ καλά!

Γιώργος Σωτηρόπουλος: (NAPOLI DI ROMANIA)

«Φανταστείτε πως όταν γινόταν ορκωμοσία πριν από μερικά χρόνια, με 1.000 άτομα, στις καφετέριες του Ναυπλίου, κυκλοφορούσαν 4-5 χιλιάδες άτομα, μαζί με τους συγγενείς και τους φίλους, των νεοσυλλέκτων…. Για να διαπιστώσετε την μεγάλη διαφορά σήμερα, θα σας πω ότι στην τελευταία ορκωμοσία, που έγινε στο ΚΕΜΧ, πριν από μερικές ημέρες, στο μαγαζί μου δεν ήρθαν περισσότερα, από εβδομήντα άτομα και αυτά, με τα χίλια ζόρια. Παραγγέλνανε δε, ένα καφεδάκι το πολύ … Κατά τ’ άλλα, η ημέρα εκείνη, ήταν ανοιξιάτικη … Οι εποχές που τρώγανε και πίνανε, χωρίς να σκέφτονται το κόστος, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…. Επίσης εξαφανίστηκαν και όσοι επισκέπτονταν το Ναύπλιο για την κατάταξη, από την προηγούμενη ημέρα, μαζί με την οικογένεια τους… Τώρα έρχονται αυθημερόν και παρουσιάζονται… Με όλα αυτά, τα μαγαζιά του κλάδου μας, έχουν υποστεί απώλειες της τάξεως, του 20% επί του ετήσιου τζίρου τους, από την αισθητή πλέον απουσία των οικογενειών, των στρατιωτών…. Το κακό, για τα μαγαζιά της καφεστίασης του Ναυπλίου είναι, πως ακόμη και οι φαντάροι που παραμένουν στο στρατόπεδο, δεν βγαίνουν παραέξω, για οικονομικούς λόγους… Θυμάμαι πριν από χρόνια, τους στρατευμένους, μιλιούνια να εξορμούν ως εξοδούχοι, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στην πόλη του Ναυπλίου… Αυτό μέχρι το 2007… Εκτοτε το σκηνικό άλλαξε άρδην….»

Γιώργος Πανόπουλος: Μodus»)

«Πολλά έχουν αλλάξει. Έχει μειωθεί και ο αριθμός των φαντάρων στο ΚΕΜΧ… Θυμάμαι τις εποχές που δούλευα στα μαγαζιά της παραλίας, δεν έπεφτε καρφίτσα, μετά από κάθε ορκωμοσία …Τότε ήταν «γερές» και οι έξοδοι, των στρατιωτών τις καθημερινές … Δεν υπήρχε οικονομική κρίση και ακόμη και ως στρατιώτες, άφηναν χρήματα στα καταστήματα, που έπιναν ένα καφέ, έτρωγαν ή διασκέδαζαν…. Προετοιμάζαμε στο μαγαζί που τότε εργαζόμουνα, διακόσιους και τριακόσιους καφέδες! Τώρα στις μέρες μας, φεύγουν αμέσως…Άντε να πάρουν ένα καφέ στο πόδι και να φάνε κάτι πρόχειρα, με τις οικογένειες τους και τέλος…. Όλη αυτή η διαφορά που παρατηρούμε, έχει επιφέρει απώλειες τα τελευταία χρόνια, στον ετήσιο τζίρο των καφέ του Ναυπλίου, γύρω στο 20%! Πλέον δεν υπάρχουν στρατιώτες… Είναι ελάχιστοι»…

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version