Home Αργολίδα Διημερίδα Αγροτουρισμού – Γαστροτουρισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στο Ναύπλιον

Διημερίδα Αγροτουρισμού – Γαστροτουρισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στο Ναύπλιον

0
Η συνεισφορά του Τάσου Μάλλιου στη δημιουργία παράδοσης τοπικών - ποιοτικών προϊόντων είναι κορυφαία, και διαρκής

Με επιτυχία και πολλά υποσχόμενη, για το μέλλον, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διημερίδα Αγροτουρισμού, Γαστροτουρισμού και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, το περασμένο Σαββατοκύριακο (7 & 8 Μαρτίου 2015), στο Ναύπλιον.

Η διημερίδα φιλοξενήθηκε στον χώρο του «Βουλευτικού» (εκεί λειτούργησε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, μετά την ανασύσταση του Ελληνικού κράτους).

Την διοργάνωση έκανα από κοινού, το νεοσύστατο σωματείο  «Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού», την ΔΟΠΠΑΤ, Δήμο Ναυπλιέων και τον σύνδεσμο Ένωσης Αγροτουρισμού Ελλάδας.

Το μέλος του ΔΟΠΠΑΤ κ. Σταύρος Γαβρήλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτουρισμού Πελοποννήσου και μέλος του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού κ. Πάνος Πούλος, ο πρόεδρος αγροτουρισμού Ελλάδος, κ. Νίκος Φραντζεσκάκης, η συγγραφέας γαστρονομίας κ. Έφη Γρηγοριάδη, η διοργανώτρια των «Grecopath», κ. Σταυρούλα Τσιρίκου, ο πρόεδρος της Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού κ. Παναγιώτης Κοκάλας, η εκπρόσωπος Μαραθωνοδρόμων Ναυπλίου κ. Τζένη Μπουλμέτη, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιώργος Πίτας, ο Σύμβουλος Τουριστικού Μάρκετινγκ, Dr. Αλέξης- Κόντης Ποτάπιος και ο εκπρόσωπος της Ένωσης μπάρμαν Αργολίδας.

Η δράση αυτή, αν και έγινε για πρώτη φορά, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Βασικός κορμός των επισκεπτών της διημερίδας, ήταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τη θεματολογία της, επαγγελματίες.

Ο Δήμος Ναυπλιέων, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην προτεινόμενη πρωτοβουλία επιδίωξε να πετύχει:

* Την ανάδειξη του θεματικού τουρισμού στην περιοχή και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, στόχος που εκφράσθηκε με το σύνθημα «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ».

* Την ευαισθητοποίηση αρμόδιων φορέων, σε όλα τα θέματα που αφορούν οργάνωση, προβολή, εξέλιξη των διάφορων θεματικών ενοτήτων εναλλακτικού τουρισμού.

* Ανάδειξη τοπικών προϊόντων, πρωτογενούς τομέα, επιχειρήσεων που προβάλλουν το τοπικό χαρακτήρα της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες  παραγωγοί, όχι μόνο από την Αργολίδα, αλλά και από άλλα μέρη της Πελοποννήσου, προσέφεραν στο κοινό τα προϊόντα τους και ενημέρωναν τους επισκέπτες για τις ιδιότητές τους .

Την τιμητική του εμφάνιση είχε ο κ. Τάσος Μάλλιος, όπου, στον εξωτερικό χώρο του Βουλευτικού, με το γνωστό καζάνι του, ανακάτευε με το ίδιο πάθος και ακούραστος το πλιγούρι με το γάλα μέχρι να γίνει ο γνωστός και μοναδικά γευστικός τραχανάς του, τον οποίο συνόδευε …με μέλι.

To έξυπνο σύνθημα  «keep goging» της Ασημίνας Μαργέλου, με τις νόστιμες γκόκες της, δεν πέρασε απαρατήρητο από κανέναν. Ούτε όμως και η τεχνική της, καθώς επί τόπου παρέδιδε μαθήματα, «χάρμα οφθαλμών»,  με παρέα της την κ. Έφη Γρηγοριάδου.

Την διημερίδα πλαισίωσαν παράλληλες εξωτερικές δραστηριότητες, όπως:

** Ο εθελοντικός καθαρισμός του νέου αναρριχητικού πεδίου της Καραθώνας, με πρωτοβουλία του Άρη Θεοδωρόπουλου.

** Η γευσιγνωστική περιήγηση –food-tour- όπου έγινε ο γύρος του Ναυπλίου, σε τοπικά μαγαζιά, που υποστηρίζουν τοπικά προϊόντα της περιοχής, με τους καλεσμένους ομιλητές αλλά και ντόπιους, που ήθελαν να γευτούν και να γνωρίσουν, κρυμμένες γευστικές απολαύσεις της πόλης.

** H ιστορική ξενάγηση -περιήγηση, μέσα στην Παλιά Πόλη από τη κ. Σμαράγδα Διζέ, που έγινε «υπό τους ήχους της απογευματινής βροχής του Σαββάτου», αλλά με φανερή διάθεση και όρεξη να ξαναθυμηθούν ή να μάθουν όλοι, την μυθική ιστορία αυτού του τόπου.

Όπως τονίζει η συνδιοργανώτρια «Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού»,  στο σχετικό δελτίο τύπου, «το σπουδαιότερο είναι ότι μίλησαν αξιόλογοι άνθρωποι, εξειδικευμένοι, στους τομείς τους, όπου σιωπηλά εδώ και χρόνια παράγουν έργο, με ανύπαρκτη ή καθόλου βοήθεια από αρμόδιους φορείς».

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version