Τρεις Πρόεδροι Επιμελητηρίων μιλάνε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για το τι γίνεται σήμερα στην Πελοπόννησο και, τι έρχεται στο ορατό μέλλον

Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος

 Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Κουράσης, παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ, μιλώντας για ένα νέο κύκλο στασιμότητας που ξεκίνησε ήδη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αυτό έρχεται μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο 250.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και το πέρασμα στην ανεργία 800.000 εργαζομένων.

Τρεις Πρόεδροι Επιμελητηρίων, ο Βασίλης Νανόπουλος (του ΕΒΕ Κορινθίας), ο Γιάννης Μπουντρούκας (του ΕΒΕ Αρκαδίας) και ο Φώτης Δαμούλος (του ΕΒΕ Αργολίδας) μιλάνε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και παρουσιάζουν με λίγες και ρεαλιστικές φράσεις, τι γίνεται σήμερα στην Πελοπόννησο και … τι έρχεται στο ορατό μέλλον.

Διαβάστε στην συνέχεια τις δηλώσεις των τριών κορυφαίων επιμελητηριακών παραγόντων και τις δηλώσεις Κουράση.

Βασίλης Νανόπουλος – (ΕΒΕ Κορινθίας): 

«Εκτιμώ πως η αξιολόγηση θα κλείσει με εντολές Ευρωπαϊκές… Έχουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ενός «Βrexit» οπότε η κατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλαγιάσει… Αν δε, η αξιολόγηση κλείσει θα επέλθει η σταθερότητα τουλάχιστον στο  κλίμα, που σήμερα είναι απολύτως αρνητικό… Το μεγάλο στοίχημα όμως, έχει να κάνει με τα λεφτά που θα πέσουν στην αγορά…. Θα μας δώσουν 10,5 δις, εάν όμως μας πάρουν πίσω τα επτάμιση για την αποπληρωμή των δανείων, καταλαβαίνετε ότι δεν «βγαίνει»… Αποπληρωμή συντάξεων, προμηθευτών, οφειλόμενες καταβολές σε εργολάβους… Ποιος θα λάβει πρώτος  και πόσα; Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για την πορεία της οικονομίας… Δεν πιστεύω ότι η Κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους του 3,5%…Είναι μη ρεαλιστικό και απλώς κερδίζουν πολιτικό χρόνο… Πολλές επιχειρήσεις στην Κορινθία, λόγω της  ανείπωτης ύφεσης, έχουν υπεισέλθει σε ένα καθεστώς ιδιότυπης μορφής ομηρείας, καθώς δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που απαιτούνται ακόμη και για την παύση εργασιών τους…»

Γιάννης Μπουντρούκας – (ΕΒΕ Αρκαδίας):

«Τα μέτρα που πάρθηκαν, θα οδηγήσουν σε ολέθρια αποτελέσματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις… Προσωπικά δεν βλέπω να πιάνουμε το πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και θα καταλήξουμε στον κόφτη… Η αξιολόγηση επί της ουσίας, δεν θα γυρίσει το «παιχνίδι» που  διαβλέπω ότι είναι χαμένο… Αρκεί να σας αναφέρω, ότι πολλές δεκάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αρκαδία. Δυστυχώς, ούτε το ελληνικό καλοκαίρι, έχει την δυναμική να συγκρατήσει έστω προσωρινά, την συρρίκνωση που υφίσταται  ο τζίρος των επαγγελματιών εν γένει….»

Φώτης Δαμούλος – (ΕΒΕ Αργολίδας):

«Το κλείσιμο της αξιολόγησης συνάδει με  ένα θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία, αρκεί τελικά να πέσει χρήμα στην αγορά… Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις… Διάβασα, πως το πακέτο «Γιουνκέρ» είναι  δύσκολο να απορροφηθεί άμεσα, παρατείνοντας ουσιαστικά την όλη διαδικασία, που αποφέρει εν τέλει την επιθυμητή ρευστότητα… Το 3,5% πλεονάσματος που έχει θέσει ως στόχο η Κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικό… Για να επιτευχθεί, θα πρέπει να την «πληρώσουν» οι επιχειρήσεις… Δηλαδή να μην τους επιστρέψει Φ.Π.Α. να μην πληρωθούν οι προμηθευτές και ούτω καθεξής… Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μηδενικό σημείο, με το φάσμα της ανεργίας  να καλύπτει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό, με τις περιπτώσεις αρκετών  μεσαίων και ορισμένων  μεγάλων επιχειρήσεων να κλείνουν η «μια πίσω από την άλλη», αφήνοντας στον «δρόμο» χιλιάδες εργαζομένους…. θα πρέπει όλοι να συμβάλουν πραγματικά στηρίζοντας τον επιχειρηματία.. Για να βγούμε από το τέλμα, Τράπεζες και Κυβέρνηση, θα πρέπει  να σταθούν δίπλα σε όσους έχουν απομείνει και παλεύουν, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού και παράλληλα ανοίγοντας την «στρόφιγγα» της ρευστότητας…»

Απόσπασμα από ομιλία του κ. Γ. Κουράση

Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ

«Τα τελευταία 8 χρόνια η ελληνική οικονομία απώλεσε πάνω από το 1/4 του ΑΕΠ, γεγονός πρωτοφανές για μία οικονομία σε ειρηνική περίοδο.
Σήμερα, λειτουργούν 250.000 λιγότερες επιχειρήσεις, που απασχολούσαν συνολικά 800.000 εργαζομένους.
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι τα τελευταία χρόνια, συντελέστηκε ένα είδος γενοκτονίας της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας.  
Για πολλούς μάλιστα από τους συναδέλφους μας, οι οποίοι δεν είναι πλέον ενεργοί, το δράμα δεν σταμάτησε με το κλείσιμο της επιχείρησής τους. Αρκετοί από αυτούς έχουν βρεθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, ενώ οι αυτοκτονίες συναδέλφων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Την ίδια στιγμή τα ονόματά τους και οι επωνυμίες των επιχειρήσεών τους φιγουράρουν στους καταλόγους και στις λίστες των οφειλετών του δημοσίου, των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και των τραπεζών.
Παράλληλα, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα Τρίτο Μνημόνιο και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την υπογραφή ενός Τέταρτου. Και όλα ανεξαιρέτως έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τα ίδια συστατικά. Περισσότερους φόρους, περισσότερα τέλη, περισσότερες εισφορές με λίγα λόγια περισσότερα βάρη για τις ΜμΕ αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας. Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώθηκε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στα τελευταία ψηφισθέντα νομοσχέδια. Στην παρούσα όμως συγκυρία υπάρχει μια σημαντική διάφορα: η εξαντλημένη ελληνική οικονομία, δεν έχει πλέον τις ίδιες αντοχές και τα ίδια περιθώρια ανάκαμψης. Και αυτή τη φορά, είμαστε και εμείς περισσότερο υποψιασμένοι σε σύγκριση με το παρελθόν, στις υποσχέσεις που κάθε φορά μας δίνονται.
Οι χειρότερες μέρες της κρίσης δεν βρίσκονται πίσω μας, αλλά μπροστά μας. Αυτό αποτυπώνεται και στις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, όπου ένας νέος κύκλος στασιμότητας έχει αρχίσει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία».
Το όμορφο Ταβερνακι
Το όμορφο Ταβερνάκι
Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
carrera
cava del vino
bias savvas
NTAI-DANAH
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη