«Ο γραπτός τύπος καταρρέει. Οι επαρχιακές εφημερίδες έχουν μεγαλύτερη κυκλοφορία από τις εθνικές. Κι αυτό διότι δεν προδίδουν τους αναγνώστες τους, σε αντίθεση με τα εθνικά μέσα».
Ήταν Νοέμβριος του 2017 όταν έκανε αυτή την δήλωση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος, Στέλιος Κούλογλου.
Εν έτη 1949 ο Τζορτζ Όργουελ εκδίδει το διάσημο μυθιστόρημα του «1984» και περιγράφει μέρες εξουσίας κάτω από ένα δυστοπικό και απολυταρχικό καθεστώς, στο οποίο όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση. Ελέγχοντας και μετατρέποντας ακόμα και τις ειδήσεις του παρελθόντος κατά το δοκούν, όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και όποιος ελέγχει το παρόν ελέγχει το παρελθόν.
2018 και ο Πούτιν σαρώνει με τον ηλεκτρονικό Στράτο που διαθέτει, είναι Τσάρος παντοτινός, το «Cambridge Analytica» περνάει στα «ψιλά» καθώς αμέτρητες «διαδραστικές τηλεοθόνες», ασκούν τον απόλυτο έλεγχο στις πράξεις και τις συνειδήσεις.
Η «Ελευθερία της σκλαβιάς», θυμίζει το Οθωμανικό πρότυπο που ως Λαός έχουμε ξαναζήσει.
Οι επαρχιακές έντυπες εφημερίδες ως επί το πλείστον, μακριά από τα κέντρα εξουσίας και με την δύναμη του γραπτού λόγου – τα γραπτά μένουν – επικεντρώνονται στα καθημερινά προβλήματα του πολίτη χωρίς τον μανδύα της εξουσίας να τους «ζεσταίνει».
Εκεί που οι ειδήσεις δεν είναι ένα απλό «κλικ» ξεχασμένο στη λήθη του διαδικτύου, αλλά ο ήχος και η υφή του χαρτιού που ξετυλίγει το ανάγνωσμα τις είδησης.
Αν όλα αυτά τα διαβάζεις πιστεύοντας ότι είμαι ρομαντικός και δεν βλέπω το μέλλον που είναι ήδη παρόν, η πλάνη είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Μηνάς Π.