Home Κορινθία Βικτώρια Ζάρρου: Πρότυπα μου οι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι…

Βικτώρια Ζάρρου: Πρότυπα μου οι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι…

Πρώτη στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας

3
Συνέντευξη στον Μηνά Π.

Χαμός έγινε την νύχτα στην παραλία των «Διάσημων» στο Survivor, μάθαμε τι λέει ο Σάκης ο Ρουβάς στα παιδιά του πριν τα βάλει για ύπνο (καληνύχτα) και τι φόρεσε η Kim kardashian την ημέρα που… ξέχασε να ντυθεί.

«Brain drain» (η διαρροή εγκεφάλων), έχει ονομαστεί η μαζική μετανάστευση νέων επιστημόνων και έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις θέτοντας υπό σοβαρή αμφισβήτηση τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας μας. Χάριν σε ένα ευτελές μαζικό επικοινωνιακό σύστημα που επιβάλλει ως κοινωνικά πρότυπα τους «σελέμπριτις» να απολαμβάνουν δόξα και χρήμα αντιστρόφως ανάλογα με την πολιτισμική τους προσφορά, είναι λογικό οι νέοι και ως επί το πλείστον αξιόλογοι Έλληνες επιστήμονες, να μας γυρνούν την πλάτη και να ψάχνουν εργασία στο εξωτερικό.

Στα τοπικά «ασήμαντα» νέα (για κάποιους), μια ευφυέστατη μαθήτρια από το Ξυλόκαστρο, η Βικτώρια Ζάρρου, σημείωσε μια εξαιρετική διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας, κατακτώντας την 1η θέση.

Βικτώρια Ζάρρου – Ρόη Παπαριστείδη – Κωνσταντίνα Κραββαρίτη

Μαζί με άλλους τρείς μαθητές θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας, που εφέτος αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 – 22 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού, όπου μετείχαν 16 μαθητές/τριες για να προκριθούν οι 4, το ΓΕΛ Ξυλοκάστρου είχε δύο συμμετοχές αφού είχε διαγωνιστεί και η μαθήτρια Κωνσταντίνα Κραββαρίτη.

Η μαθήτρια της ‘Γ Λυκείου Βικτώρια Ζάρρου του ΓΕΛ Ξυλοκάστρου, μίλησε αποκλειστικά στην «Ενημέρωση της Περιφέρειας της Πελοποννήσου» για τους στόχους, τα όνειρα της και τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

 

Μ.Π: Καταρχάς, συγχαρητήρια Βικτώρια για την επιτυχία σου, πόσο δύσκολος ήταν ο διαγωνισμός;

Βικτώρια Ζάρρου: Ευχαριστώ πολύ! Στον εφετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 3700 μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Ο διαγωνισμός δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Ούτε εύκολος, απαιτεί οξεία κριτική σκέψη στο θεωρητικό του μέρος και μελέτη κεφαλαίων από πανεπιστημιακά συγγράμματα (για τη Β φάση του διαγωνισμού), η οποία γίνεται ξεκάθαρα με προσωπικό σου κόπο, παράλληλα με την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές. Αν έχεις μεράκι, όλα γίνονται. Στο πρακτικό κομμάτι ίσως να υπήρχε η μεγαλύτερη δυσκολία, διότι το εκπαιδευτικό σύστημά μας δεν περιλαμβάνει εκπαίδευση εργαστηρίου, οπότε η απόδοσή σου εξαρτάται αποκλειστικά από την κατανόηση των οδηγιών που μας έδιναν οι εξεταστές κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Μπορώ να πω ότι άξιζε και με το παραπάνω ο παραπάνω χρόνος και κόπος που έχω αφιερώσει μέχρι στιγμής και σίγουρα θα αξίζει και η συνέχεια στη Διεθνή Ολυμπιάδα.

Μ.Π.: Ωστόσο, σε δύο μήνες ξεκινούν και οι Πανελλήνιες εξετάσεις…

Βικτώρια Ζάρρου: Δίνω Πανελλαδικές τον Ιούνιο στον κλάδο των Επιστημών Υγείας. Το αγαπημένο μου μάθημα είναι βιολογία! Με εντυπωσιάζει, διότι μελετά και εξηγεί τη ζωή, τον τρόπο με τον οποίο από μικροσκοπικά μόρια δομείται ένας οργανισμός! Γενικά οι θετικές επιστήμες ικανοποιούν την περιέργειά μου για τον κόσμο γύρω μου! Κατά μέσο όρο διαβάζω τέσσερις ώρες τη μέρα και παρακολουθώ φροντιστήρια δύο ώρες περίπου τη μέρα.

Μ.Π.: Ελεύθερος χρόνος υπάρχει στην Γ Λυκείου;

Βικτώρια Ζάρρου: Ελεύθερος χρόνος υπάρχει, αν βέβαια διαχειρίζεσαι σωστά τις εργασίες σου. Προσωπικά βρίσκω χρόνο να πηγαίνω ακόμα και δύο μήνες πριν τις Πανελλήνιες για προπονήσεις και σε αγώνες με την τοπική ομάδα βόλεϊ Απόλλων Ξυλοκάστρου. Όλα χρειάζονται μέτρο, το διάβασμα πρωτίστως!

Μ.Π.: Είχατε μια ακόμη επιτυχία στο σχολείο σας με την ομάδα του Βόλεϊ…

Βικτώρια Ζάρρου: Κατακτήσαμε την 1η θέση στο σχολικό πρωτάθλημα στην Πελοπόννησο και συνεχίζουμε στην επόμενη φάση του Πρωταθλήματος στην Αττική.

Μ.Π.: Σε ποια σχολή έχεις θέσει ως στόχο να εισαχθείς;

Βικτώρια Ζάρρου: Αμφιταλαντεύομαι μεταξύ Ιατρικής και Βιολογίας. Και οι δύο επιστήμες με ενθουσιάζουν, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θέλω να ασχοληθώ ειδικά με τον άνθρωπο, ή γενικά με τις μορφές ζωής. Αναβάλλω συνεχώς τη λήψη αυτής της απόφασης, αν και κοντεύει η ώρα σιγά σιγά!

Μ.Π.: Συνήθως οι νέοι άνθρωποι έχουν κάποιο κοινωνικό  πρότυπο. Εσύ;

Βικτώρια Ζάρρου: Από πρότυπα, δεν θαυμάζω κάποιο συγκεκριμένο διάσημο πρόσωπο στον τομέα των Τεχνών και των Επιστημών. Μόνο απλούς και καθημερινούς ανθρώπους μπορώ να χαρακτηρίσω ως πρότυπα, την οικογένεια, την παρέα, την ομάδα, που με έχουν μάθει να αγαπώ και να είμαι μέρος ενός συνόλου!

Μ.Π.: Αποφοιτώντας με την ώρα την καλή από το Πανεπιστήμιο, έχεις σκεφθεί την πιθανότητα να μεταναστεύσεις και εσύ στο εξωτερικό;

Βικτώρια Ζάρρου: Έχω σκεφτεί την πιθανότητα να μην έχει προοπτική στην Ελλάδα το επάγγελμα που θα ακολουθήσω, αλλά δεν έχω προαποφασίσει κάτι. Φυσικά και δεν είναι εύκολη η απόφαση να αφήσεις την χώρα σου, αλλά μπορεί να έρθει η στιγμή που αυτό θα φαίνεται ως η καλύτερη επιλογή για την σταδιοδρομία σου.

Μ.Π.: Τι θα ήθελες να αλλάξεις στο υπάρχον σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων;

Βικτώρια Ζάρρου: Καταρχάς, δίνεται μεγάλη έμφαση στην στείρα αποστήθιση και στις εξετάσεις. Οι Πανελλαδικές γίνονται ο μόνος στόχος της εκπαίδευσης, ενώ θα έπρεπε να είναι η μάθηση, και φυσικά το σχολείο σε γενικές γραμμές δεν σε προετοιμάζει επαρκώς για αυτές. Σχετικά με τις Θετικές Επιστήμες, υστερούμε σαν χώρα στο εργαστηριακό κομμάτι. Δεν είναι δυνατόν τέτοιες επιστήμες που στο μεγαλύτερο βαθμό είναι πρακτικές να διδάσκονται μόνο από ένα βιβλίο. Δε λέω πως πρέπει να βγαίνουμε από το σχολείο έτοιμοι επιστήμονες, αλλά μια επαφή με τον βασικό εξοπλισμό θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν και τις κατάλληλες σχολικές υποδομές..

Μ.Π.: Τι σε ώθησε να λάβεις μέρος στο Διαγωνισμό;

Βικτώρια Ζάρρου: Είχα αστείρευτη στήριξη από τους  γονείς μου, είναι δύσκολο να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία μόνος σου! Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω ότι ο άνθρωπος που μου έδωσε την έμπνευση για τον διαγωνισμό είναι η καθηγήτρια Βιολογίας στο ΓΕΛ Ξυλοκάστρου, Ρόη Παπαριστείδη. Να προσθέσω και κάτι τελευταίο, αν τύχει και το διαβάσει κάποιο παιδί που αγαπάει τη βιολογία και θα έχει στο μέλλον την δυνατότητα να πάρει μέρος στο διαγωνισμό, να το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη!

Είναι μοναδική εμπειρία, όπου και αν καταφέρεις να φτάσεις!

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

3 COMMENTS

  1. […] Η Βικτώρια Ζάρρου από το Ξυλόκαστρο μετά την 1η θέση που πήρε προσφάτως στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Βιολογίας, κατέκτησε το ένα από τα τρία χάλκινα μετάλλια. Δεδομένου ότι υστερούμε σαν χώρα στο εργαστηριακό κομμάτι (πειραματικά – θεωρητικά) σε σχέση με τις υπόλοιπες, η ανωτέρω επιτυχία αποδεικνύει περίτρανα τις τεράστιες δυνατότητες των δικών μας παιδιών. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version