Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023
ΑργολίδαΑνακύκλωση από το 12/θέσιο Δημοτικό σχολείο Ερμιόνης

Ανακύκλωση από το 12/θέσιο Δημοτικό σχολείο Ερμιόνης

Του Ιωάννη Κρητσωτάκη

Με το σύνθημα: ΣΥΛΛΕΓΩ  –  ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ  –  ΠΡΟΣΦΕΡΩ εδώ και είκοσι πέντε χρόνια το σχολείο μας συμμετέχει στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ανακύκλωσης.  Μια λέξη που έγινε γνωστή στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, μια λέξη που σήμερα βρίσκεται καθημερινά στα χείλη μικρών και μεγάλων, ειδικών και μη, συλλόγων και φορέων, εμείς στο σχολείο μας την έχουμε βάλει στο “βασικό λεξιλόγιο” μας και την έχουμε κάνει πράξη από το 1993.

Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά με την ανακύκλωση χαρτιού, μετά από 5 χρόνια προσθέσαμε το αλουμίνιο και κατά τη διάρκεια της 25ας εντάξαμε στο πρόγραμμά μας και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά: ηλεκτρικές στήλες, ηλεκτρονικό – ηλεκτρολογικό υλικό, τηγανέλαια και πλαστικά πώματα.

Καθ` όλη τη διάρκεια του προγράμματος εκτός από την περισυλλογή των παραπάνω ανακυκλώσιμων υλικών και την προώθησή τους στις μονάδες ανακύκλωσης είχαμε εντάξει επισκέψεις και δράσεις (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμό ακτών), αλλά και θεατρικές παραστάσεις. Έτσι οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τις βιωματικές αυτές καταστάσεις με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και την αξία της ανακύκλωσης.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας πολλαπλά και σημαντικά. Ο πρωταρχικός στόχος για την ευαισθητοποίηση των μικρών μας μαθητών και κατά συνέπεια και των γονέων τους έγινε αρκετά γρήγορα κι αυτό φάνηκε από την πρώτη κιόλας χρονιά. Όσο δε συνεχιζόταν το πρόγραμμα οι ποσότητες που συγκεντρώναμε ξεπερνούσαν ολοένα και τους νέους στόχους που βάζαμε. Το αποκορύφωμα ήταν το 2004 με τη συλλογή ενός τόνου αλουμινίου και το 2009 με τους τριάντα τόνους χαρτιού. Τα νούμερα αυτά από μόνα τους δείχνουν την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας στο κάλεσμα μας και σήμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν γιατί η κοινότητα μας πρωτοπορεί στα ποσοστά ανακύκλωσης του δήμου μας.

Εκτός των άλλων σημαντικά ήταν  και τα οφέλη που είχαμε με την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών. Μας έδωσαν τη δυνατότητα όλα αυτά τα χρόνια να εξοπλίσουμε το σχολείο μας με εποπτικά μέσα, να συνδράμουμε στη θέρμανση, αλλά και να επιβραβεύουμε τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια με την περισυλλογή τηγανελαίων το σχολείο μας προμηθεύεται απορρυπαντικά και χαρτικά. Από τη συλλογή δε των πλαστικών πωμάτων το σχολείο μας έκανε δωρεά ένα αναπηρικό αμαξίδιο στο Αγροτικό Ιατρείο Ερμιόνης και είναι πολύ κοντά στην αγορά του δεύτερου αμαξιδίου, το οποίο θα προσφέρει σε  συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό 25ας θέλω να σας παραθέσω τα αποτελέσματα του προγράμματος:

χαρτί: 263 τόνοι

αλουμίνιο: 6,5 τόνοι

ηλεκτρικές συσκευές: 25 τόνοι

πλαστικά καπάκια: 2 τόνοι

ηλεκτρικές στήλες: 450 κιλά

τηγανέλαια: 250 κιλά

Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στους μαθητές, στους γονείς στους  συναδέλφους εκπαιδευτικούς και σ` όλους όσους στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Δημήτριο Κουτρουμπή και κ. Γεώργιο Κουτρουμπή που όποτε τους ζητήθηκε μετέφεραν τα ανακυκλώσιμα υλικά αφιλοκερδώς στα εργοστάσια επεξεργασία τους.

ΕΜΕΙΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ! ! !

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ανακύκλωση:

Η ανακύκλωση χαρτιού, απ’ ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Η Ευρώπη, συγκεκριμένα, ξεπερνά το 50% στο ποσοστό ανακύκλωσης του χαρτιού, ενώ στην Ελλάδα σχετικά υστερούμε ακόμη, αφού το χαρτί που καταλήγει στους μπλε κάδους αποτελεί το 35% περίπου του χαρτιού που πετάμε.

H ανακύκλωση έχει μεγάλη σημασία διότι: 

1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν  17 δέντρα

για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο

Στην Ελλάδα πετιούνται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού το χρόνο.
Τι χρειάστηκε για την παραγωγή αυτών των 300.000 τόνων; 

12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους

100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που ισοδυναμεί με την ποσότητα κατανάλωσης νερού της Αττικής για 100 μέρες

1,5 – 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες που ισοδυναμεί με την ενέργεια που καταναλώνεται σε 3 μήνες από ένα εκατομμύριο σπίτια

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε στη διαδικασία της ανακύκλωσης χαρτιού: 

 – Να συμμετέχουμε ενεργά στην διαλογή και ανακύκλωση του χαρτιού τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο μας.

– Να έχουμε υπόψη μας ότι προϋπόθεση για να πετύχει η ανακύκλωση είναι η απαλλαγή των χαρτιών από κάθε ξένη ύλη.

– Να δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διαδικασία συλλογής  χαρτιού, γιατί έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό ξένης ύλης μπορεί να καταστρέψει μεγάλη μερίδα της παραγωγής. Για παράδειγμα, αν ξεφύγει από τον έλεγχο και χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη λίγο πισσωμένου χαρτί, όλο το χαρτί που θα παραχθεί θα είναι γεμάτο με μαύρα στίγματα και επομένως θα είναι ακατάλληλο για την αγορά.

– Να μάθουμε να αγοράζουμε προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτί γιατί υπάρχει πρόβλημα απορρόφησής του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες. Ενώ δηλαδή ανακυκλώνουμε όλο και περισσότερο χαρτί, δεν αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό και η αγορά του.

Και να μην ξεχνάμε ότι

Με την ανακύκλωση 1 τόνου χαρτιού:

 • Σώζουμε 17 δένδρα (Ένα δέντρο δίνει οξυγόνο για 3 ανθρώπους)
 • Εξοικονομούμε ενέργεια και κατανάλωση νερού κατά 50%
 • Πετυχαίνουμε λιγότερη ρύπανση κατά 74%
 • Μειώνουμε τα απορρίμματα προς τις χωματερές
 • Δημιουργούμε πενταπλάσιες θέσεις εργασίας

Με την ανακύκλωση αλουμινίου επιτυγχάνουμε:

 • Τη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου
 • Εξοικονόμηση ενέργειας

Για να γίνει 1 κιλό αλουμίνιο, χρειάζονται 4 κιλά βωξίτη. Για την            παραγωγή 1 τόνου αλουμινίου από πρώτη ύλη βωξίτη απαιτούνται 14.500 Kwh (κιλοβατώρες).

Για να φτιαχτεί ένα αλουμινένιο κουτί, χρειάζεται τόση ηλεκτρική ενέργεια  όση για να :

 • δεις τηλεόραση για 3 ώρες.
 • ακούσεις ραδιόφωνο για 4 ώρες.
 • ανάβει μια λάμπα για 5 ώρες.
 • λειτουργεί ένα ψυγείο για 3 ώρες.

Για κάθε 1 τόνο ανακυκλωμένο γυαλί

 • εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου.
 • Με την ανακύκλωση του γυαλιού χρησιμοποιούμε λιγότερα ακατέργαστα υλικά και ελαττώνουμε τις «πληγές» στη φύση από το σκάψιμο που χρειάζεται για την εξόρυξη τους.

Ακόμα για να αποσυντεθούν τα παρακάτω υλικά χρειάζονται :

Το χαρτί 2 – 4 εβδομάδες

Το ύφασμα 1 χρόνο

Το μέταλλο 100 χρόνια

Το αλουμίνιο 200 – 500 χρόνια

Το πλαστικό 450 χρόνια

Το γυαλί δε γνωρίζουμε πόσους αιώνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα