ΑργολίδαΗ αξία της δια βίου μάθησης - Η σημασία της λειτουργιάς του...

Η αξία της δια βίου μάθησης – Η σημασία της λειτουργιάς του ΣΔΕ στο Κρανίδι

Το ΣΔΕ Ναυπλίου – Παράρτημα Κρανιδίου κλείνει 11 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στο Γυμνάσιο Κρανιδίου το οποίο λειτουργεί τις απογευματινές ώρες.
Σήμερα κρίνεται σκόπιμο να ενημερώσουμε τους ενήλικες μαθητές τόσο της Ερμιονίδας όσο και τους κατοίκους της Αργολίδας για την αξία της δια βίου μάθησης, για το τι προσφέρει ο θεσμός του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην τοπική μας κοινωνία.
Κάποτε ήρθε ένα σύγχρονος Ευρωπαϊκός θεσμός που συνχρηματοδοτείται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό και έμεινε στην Ελληνική κοινωνία, πρόσφερε, προσφέρει και θα προσφέρει πολλά.

Δίνει τη δυνατότητα στους ενήλικες, συνειδητοποιημένους μαθητές να αποκτήσουν το απολυτήριο Γυμνασίου μετά από παρακολούθηση δύο κύκλων μάθησης, δύο σχολικών ετών.

Τάσος Λάμπρου

Το απολυτήριο ΣΔΕ είναι ισάξιος τίτλος σπουδών με το κλασικό απολυτήριο Γυμνασίου, άρα διαμορφώνει πρόσβαση στο επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, απαραίτητο διαβατήριο στην επαγγελματική σταδιοδρομία.
Οι απόφοιτοι του ΣΔΕ έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να συνεχίσουν την επαγγελματική τους κατάρτιση στο Γενικό Λύκειο, στο Επαγγελματικό Λύκειο, σε Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, σε Επαγγελματικές Σχολές Μεταλυκειακού επιπέδου και στην συνέχεια να έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης μετά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν μόνο αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κοινωνικά προγράμματα, είτε κοινωνικής απασχόλησης – κατάρτισης, είτε σε προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης και πρόνοιας και αφορά όλους τους ενήλικους πολίτες που είναι κάτω των 50 ετών.
Άρα όσοι είναι κάτω των 50 ετών και δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση είναι υποχρεωτικό να ενταχθούν στο θεσμό του ΣΔΕ, να εκμεταλλευτούν αυτή τη δεύτερη μεγάλη ευκαιρία και να αντιμετωπίσουν τον επαγγελματικό αποκλεισμό και τη μη συμμετοχή τους στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Αξίζει να επενδύσουμε στη γνώση, στη δια βίου μάθηση, να ευαισθητοποιηθούμε και να στηρίξουμε τον εκπαιδευτικό θεσμό του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και φυσικά να ανταποκριθούν αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, οι ενήλικες μαθητές που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι σήμερα.

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα