ΑργολίδαΔ.Ε.Υ.Α. Άργους – Μυκηνών: Ακατάλληλο το νερό για πόση και μαγείρεμα

Δ.Ε.Υ.Α. Άργους – Μυκηνών: Ακατάλληλο το νερό για πόση και μαγείρεμα

Από την Δ.Ε.Υ.Α. Άργους – Μυκηνών, ανακοινώνεται ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε διενεργηθείσες Δοκιμές στην Παράμετρο της Θολότητας – T ” με την Μέθοδο “XN-31 In house based APHA 2130 A & B” δεν είναι Αποδεκτή στους καταναλωτές, ως Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης σε συμμόρφωση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 98/83/ΕΚ.

Η συγκεκριμένη Παράμετρος της ΘΟΛΟΤΗΤΑΣ παρουσιάζει ασυνήθιστη αυξημένη μεταβολή λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που συνέβησαν στις 28, 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2018 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Άργους – Μυκηνών.

Αυτό συνέβη διότι το μέτωπο των πηγών Λέρνης – Αμυμώνης φορτίζεται από τις δυτικά ευρισκόμενες ασβεστολίθικές μάζες, αλλά και ευρύτερα από τις πόλγες του οροπεδίου Τρίπολης, Αλέας , Σκοτεινής και Στυμφαλίας, απ’ όπου το νερό μεταφέρεται μέσω Καρστικών αγωγών (καταβόθρες). Κατά την πρόσφατη υγρά περίοδο των έντονων βροχοπτώσεων δημιουργήθηκαν απορροές επιφανειακών νερών στις προαναφερόμενες πόλγες, οι οποίες μετέφεραν διαγενετικό υλικό των πετρωμάτων χονδρόκοκκο και λεπτόκοκκο (στερεοπαροχή).

Αυτή η στερεοπαροχή, αν και λόγω απόστασης συνήθως κατακρατείται στους καρστικούς αγωγούς τελικά μεταφέρθηκε μέσω των καταβοθρών προς τις Πηγές Λέρνης και Αμυμώνης, διότι ο όγκος και ως αποτέλεσμα η ταχύτητα του νερού στους καρστικούς αγωγούς ήταν μεγάλη (μεγάλες βροχοπτώσεις), με αποτέλεσμα να μειώνεται η κατακράτηση της στερεοπαροχής, ενώ είναι δυνατή και η αναμόχλευση του υπάρχοντος υλικού στον αγωγό, οπότε και γίνεται εξαγωγή λεπτόκοκκου υλικού από τις πηγές (θολότητα νερού πηγών).

Το ίδιο φαινόμενο της αύξησης της στερεοπαροχής των απορροών, μπορεί να συνέβη στις τοπικές Γεωτρήσεις από ανθρωπογενείς αιτίες αναμόχλευσης των διλουβιακών αποθέσεων, στις πόλγες την υγρή περίοδο (εκσκαφές καθαρισμού, όργωμα αγρών, διευθετήσεις στις κοίτες κ.λ.π.). Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι συγκυριακό λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, αλλά επαναλαμβάνεται σε κάθε επανεμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.

Επειδή, από τις Πηγές Λέρνης και Αμυμώνης υδροδοτούνται ο Δήμος Άργους– Μυκηνών καθώς και ο Δήμος Ναυπλιέων, γίνεται τακτικός Ποιοτικός Έλεγχος στο νερό ως αναφορά την Παράμετρο της ΘΟΛΟΤΗΤΑΣ στις εισόδους των υδροσυστημάτων.

Ως εκ τούτου επισημαίνεται στους πολίτες – προς το παρόν – των Τ.Κ. Άργους, Νέας Κίου, Τημενίου, Ινάχου Ήρας Κουρτακίου Πυργέλας Λάλουκα Δαλαμανάρας Κεφαλαρίου Ελληνικού Κόκλας Άκοβας Σκαφιδακίου Μύλων να μην χρησιμοποιούν το νερό για ΠΟΣΗ και ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ, έως την Εκτόνωση του φαινομένου η οποία θα ανακοινωθεί με εκ νέου ανακοίνωση. Επίσης παρακαλούμε τους κ.κ. Διευθυντές Παιδικών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων Γυμνασίων, Λυκείων να ενημερώσουν τους μαθητές τους σχετικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα