Home Αργολίδα Προτάσεις και πολιτικές από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου για την ανάπτυξη του...

Προτάσεις και πολιτικές από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού

0

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προτάσεις κατατέθηκαν από τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) κατά την διενέργεια των εργασιών του Γ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Ηλείας 2-4 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας ενώ συνδιοργανωτές ήταν ο Σύλλογος  Ξενοδόχων Δήμου Πύργου, μέλος του Δ.Σ. του Τ.Ο.Π., η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας,  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν εντυπωσιακή, με εκπροσώπους από τις περισσότερες  Μητροπόλεις της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Κύπρου, την Εκκλησίας της Κρήτης, της Ρόδου κ.α. Ταξιδιωτικών Οργανισμών και Φορέων καθώς και πλήθους ανθρώπων του τουρισμού και των επιχειρήσεων φιλοξενίας.

Στα πλαίσια της εισήγησής του με θέμα Η πολιτιστική-θρησκευτική κληρονομιά της Πελοποννήσου και η συμβολή της στην τουριστική ανάπτυξη” ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Δρ. Κων/νος Μαρινάκος αναφέρθηκε σε μια σειρά διαπιστώσεων,  με έμφαση κυρίως στο γεγονός ότι ο θρησκευτικός-πολιτιστικός τουρισμός ενώ αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του τουριστικού γίγνεσθαι της Πελοποννήσου, το οποίο μέσα από κατάλληλες ενέργειες μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη, σε σχέση με τον όγκο του και το μέγεθός του,  προς το παρόν, είναι σχεδόν ανεξερεύνητος και ελάχιστα προβεβλημένος.

Προς την ενίσχυση του θρησκευτικού -πολιτιστικού τουρισμού στην Πελοπόννησο  μια σειρά προτάσεων και δράσεων που κατετέθησαν εκ μέρους του Τ.Ο.Π.,  μεταξύ άλλων,  ήταν και οι ακόλουθες :

  • Η πραγματοποίηση έργων βελτίωσης της πρόσβασης σε Προσκυνηματικά μνημεία, κυρίως στις ορεινές περιοχές.
  • Η καταγραφή και αξιολόγηση των προσκυνημάτων, των χώρων λατρείας και των μνημείων της εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου με βάση την σημασία τους για τον θρησκευτικό – Προσκυνηματικό τουρισμό .
  • Η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου, ταυτόχρονα από την Εκκλησία την Πολιτεία και τους Επαγγελματικούς Φορείς του Τουρισμού, στη βάση της προσέλκυσης επισκεπτών-προσκυνητών, με τρόπο που να μην αλλοιωθεί η καθημερινότητα των μοναχικών αδελφοτήτων και η φυσιογνωμία των μονών, αλλά να αναδεικνύεται η ιδιαιτερότητα, η πνευματικότητα και το μεγαλείο της Ορθοδοξίας
  • Δράσεις για την προσέλκυση προσκυνητών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης , όπου το ορθόδοξο στοιχείο ξεπερνά ίσως τα  000.000 άτομα με έμφαση σε νέους (μέχρι 40 ετών) με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα
  • Ενέργειες οργάνωσης και προώθησης θεματικών εκδρομών και περιηγήσεων σε συνεργασία με την Εκκλησία όπως:
  • η περίπτωση ‘’των βημάτων του Αποστόλου Παύλου’’
  • διοργάνωση εκδηλώσεων Βυζαντινής μουσικής σε μοναστήρια,
  • διοργάνωση συνεδρίων, ομιλιών και διαλέξεων Προσκυνηματικού και Θρησκευτικού περιεχομένου κάτι που θα συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στην Πελοπόννησο και στην καθιέρωση της ως σημαντικό Προσκυνηματικό κέντρο.
  • Η ανάπτυξη ενός προγράμματος διαφήμισης και ενός προγράμματος δημοσίων σχέσεων, για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Πελοπόννησο , προκειμένου η περιοχή να κερδίσει την αποδοχή την κατανόηση και τον σεβασμό των επισκεπτών, που θα στηρίζονται σε πλήρη, αμφίδρομη και πολυεπίπεδη πληροφόρηση
  • Διασύνδεση του Προσκυνηματικού τουρισμού με άλλες εναλλακτικές μορφές, όπως ο περιπατητικός, ο πολιτιστικός , ο εκπαιδευτικός κ.α.

Όλα αυτά για να υλοποιηθούν απαραίτητη προϋπόθεση είναι  οι συνέργειες  μεταξύ της Εκκλησίας της Πολιτείας και των Ιδιωτικών Φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό και μπορούν να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση των δράσεων και των σχεδίων τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version