Τζάνις Χάρρινγκτον – Τόσο ζεστή και λαμπερή όσο ο Ήλιος

Συνέντευξη στην Μελίσσα Παπαθανασίου

Δήλωσε λάτρης της Ελλάδας, την οποία επισκέφτηκε ξανά μετά από πολλά χρόνια, το περασμένο Σάββατο, στην ιστορική πόλη της αυτή τη φορά, το Ναύπλιο, για ένα μοναδικό live στον πολιτιστικό χώρο του «Φουγάρου».
Γυναίκα πάνω από όλα, μητέρα πρότυπο από νεαρή ηλικία σε πολλές «βαθμίδες», με μεγάλη εμπειρία, με αξίες, άποψη για τη ζωή, την πολιτική, την παιδεία, την πνευματική μόρφωση, την ανατροφή, την καριέρα, τα όνειρα. Εντυπωσιακή, απαιτητική, άμεση, δυναμική, χαμογελαστή, κοσμογυρισμένη, απλή, και τρομερά επιτυχημένη, η φωνή της jazz και των blues βρέθηκε για λίγη ώρα δίπλα μου και πραγματικά αισθάνομαι τεράστια χαρά και ευγνωμοσύνη πρώτα από όλα ως άνθρωπος αλλά και ως γυναίκα.
Ένα παράδειγμα «ζωντανό» γεμάτο ταλέντο, που αυταπόδειχτα δηλώνει πώς όλα στη ζωή μπορούν να γίνουν, εάν έχουμε θάρρος στη ψυχή, θέληση, επιμονή και κυρίως τους αγαπημένους μας ανθρώπους δίπλα μας και όχι απέναντι μας!
Και όσο η πόλη του Ναυπλίου το περασμένο Σαββατόβραδο γινόταν από νύχτα – μέρα στο επίμονο «πέρασμα» των ανελέητων αστραπών, η απαστράπτουσα Τζάνις Χάρρινγκτον μας είχε μεταφέρει στα ατμοσφαιρικά «blues bars» της Νέας Ορλεάνης, και μας μάγευε με τη φωνή της στο κατάμεστο «Φουγάρο» φυσικά, σε μία ζεστή, φιλική, πληθωρική Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα! «Ας μαγέψουμε λοιπόν», όπως είπε και η ίδια, και ας μαγευτούμε μέρες που είναι σε αυτό τον… «Υπέροχο Κόσμο»!

Μελίσσα Παπαθανασίου: Πως είναι να έχετε 5 παιδιά, 19 εγγόνια και 8 δισέγγονα; Πρέπει να είναι σίγουρα συναρπαστικό αλλά πώς το κάνατε;
Τζάνις Χάρριγκτον: «Α! Εγώ δεν έκανα τίποτα, λέει γελώντας! Τα έκαναν μόνοι τους»!

Μ.Π.: Πως ήταν στην ηλικία των 25 ετών, να βρεθείτε μόνη με 5 παιδιά, στην αρχή μιας τέτοιας καριέρας; Θα ενθαρρύνατε τις νέες γυναίκες σήμερα να ακολουθούν τα επαγγελματικά τους όνειρά και ταυτόχρονα να κάνουν οικογένεια;
Τ.Χ.: «Καταρχήν, έρχομαι από μια οικογένεια με έναν μόνο γονέα. Ο πατέρας μου ήταν στο στρατό και η μητέρα μου με μεγάλωσε μόνη της, ενώ παράλληλα έπρεπε και να δουλέψει.
Έτσι, αγάπησα πραγματικά το σχολείο, ήμουνα και πολύ καλή μαθήτρια και η μητέρα μου ήταν ευχαριστημένη.
Στη συνέχεια, μπήκα στην περίοδο που αρχίζει μια νέα κοπέλα να δείχνει ενδιαφέρον στο αντίθετο φύλο. Έχοντας πάρα πολύ χρόνο στα χέρια μου και χωρίς καμία εποπτεία, από κανέναν- γιατί ήμουνα μόνη μου, το «ένα έφερε το άλλο»… σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα! Παρόλα αυτά. η μητέρα μου ήταν ΠΑΝΤΑ δίπλα μου και ποτέ απέναντι μου. Ποτέ δεν με έδιωξε, ή μίλησε άσχημα, αντιθέτως με ενθάρρυνε συνέχεια και πιστεύω πως αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό για έναν νέο και πόσο μάλλον για μια νέα γυναίκα».

Μ.Π.: Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη και συναρπαστική βραδιά. Υπάρχουν φορές που ακόμα αγχώνεστε πριν από κάποιο live, μετά από πενήντα χρόνια στο ενεργητικό σας;
Τ.Χ.: «Μα φυσικά! Θέλω να πω ότι εξαρτάται. Αν βγω κατευθείαν στη σκηνή και ξεκινήσω να τραγουδάω είναι καλύτερο για μένα, αλλά αν πρέπει να περιμένω με τις ώρες τότε αρχίζω να σκέφτομαι τι μπορώ να κάνω καλύτερα, ίσως τι θα έπρεπε να το είχα κάνει αλλιώς, τι θα μπορούσα να αλλάξω και έτσι γίνεται αγχωτικό. Νομίζω πως έτσι κάπως λειτουργούν όλοι οι άνθρωποι».

Μ.Π.: Ο Λούις Άρμστρονγκ είπε, κάποτε στη δεκαετία του 70, ότι «εάν πρέπει να ρωτήσεις τι είναι η jazz, δε θα μάθεις ποτέ». Συμφωνείτε;
Τ.: «Είναι τέλειο! Πολύ μου αρέσει! (λέει γελώντας) Έτσι ακριβώς είναι. Η jazz έρχεται από το εσωτερικό μας, από την ψυχή μας, την νιώθουμε. Και όπως όλα τα συναισθήματα όταν είναι αληθινά δεν μπορούμε να τα περιγράψουμε. Η jazz και τα blues παίρνουν διάφορες μορφές. Ο Τζον Κολτρέιν είπε κάποτε «αν δεν μπορείς να παίξεις Blues, δεν μπορείς να παίξεις τίποτα!» Η αλήθεια είναι πως δε χρειάζονται χίλιες νότες για να πετύχεις»!

Μ.Π.: Ως Πρέσβειρα της Μουσικής και της Κουλτούρας, των ΗΠΑ, θεωρείτε ότι αυτές οι δύο μορφές αλληλοεπηρεάζονται; Είναι μήπως και αλληλένδετες;
Τ.Χ.: «Πιστεύω πως αλληλοεπηρεάζονται και για έχεις έναν πλήρη πνευματικό κόσμο χρειάζεσαι και τα δύο. Μπορούν φυσικά και να σταθούν μόνα τους, αλλά δε θα φτάσουν ποτέ σε ένα άλλο επίπεδο.
Θα μείνουν στο μέτριο. Είναι κρίμα γιατί στις μέρες μας, μόλις οι κυβερνήσεις αποφασίζουν ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα το πρώτο πράγμα που «κόβουν» είναι την κουλτούρα και τον αθλητισμό. Πως θα υπάρξει μια σωστή βάση για μια σωστή παιδεία ένα δεν υπάρχουν αυτά; Τα παιδιά χάνουν τον προσανατολισμό τους και είναι ο λόγος που σήμερα βλέπεις τόσους νέους χωρίς κατεύθυνση.
Η σωστή κατεύθυνση είναι το παν για μια σωστή παιδεία και τα παιδιά μας είναι το μέλλον. Έχω στενή και καλή σχέση με τα παιδιά, γιατί ασχολούμαι και με σχολικά εργαστήρια προκειμένου να συμβάλλω στην ένταξη των παιδιών μας στον κόσμο της jazz, των blues, της εκκλησιαστικής και πνευματικής μουσικής.
Ο μόνος τρόπος για σωστές βάσεις και στην μοντέρνα μουσική, αυτή που αποκαλούμε σήμερα Pop, είναι μέσα από αυτό το πέρασμα.
Δεν θα υπήρχε ο όρος μοντέρνα μουσική εάν δεν υπήρχε η jazz, τα blues και η εκκλησιαστική της έκφανση.
Ευγνωμονούμε τον Τόμας Ντόρσευ – τον πατέρα της εκκλησιαστικής μουσικής, τον Τζάκ Μπέρι τον πατέρα των blues, καθώς και την Big Mama Thornton, γιατί όλοι αυτοί βοήθησαν να μπουν τα θεμέλια της μοντέρνας μουσικής. Και τα παιδιά πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

Μ.Π. Είστε μια πολύ δυναμική γυναίκα. Ποιο είναι το μυστικό της λάμψης σας με τόσο βαρύ πρόγραμμα στα χέρια σας;
Τ.Χ.: «Όταν νιώθουμε καλά με το μέσα μας, το βγάζουμε και προς τα έξω. Μου αρέσει να είμαι πολυάσχολη, από μικρή έχω μάθει να είμαι ενεργή και να ασχολούμαι με πολλά πράγματα, δεν είχα και άλλη επιλογή, γιατί ήμουν μόνο 25 ετών και ήδη είχα πέντε παιδιά. Ξυπνάω νωρίς και συνεπώς κοιμάμαι και νωρίς, δεν πίνω, παρά ένα ποτήρι κρασί κάθε τόσο που μου αρέσει να απολαμβάνω. Ο μόνος τρόπος να τα προλαβαίνεις όλα είναι να ξυπνάς νωρίς»!

Μ.Π.: «Η περιοχή του Ναυπλίου φημίζεται για τα ωραία αρωματικά κρασιά της, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας!
Τ.Χ.: «Νομίζω πως μετά το σημερινό live θα δοκιμάσω σίγουρα»!

Μ.Π:. Είστε μια ταλαντούχα γυναίκα με όχι μόνο ένα, αλλά πολλά ταλέντα. Θα επιλέγατε κάτι άλλο;
Τ.Χ.: «Βασικά όχι! Η αλήθειά είναι πως δε νομίζω πως ήταν επιλογή μου, γιατί ουσιαστικά ξεκίνησα να τραγουδάω από πριν γεννηθώ.
Όταν δηλαδή με ρωτάνε πότε ξεκίνησα, αυτό τους λέω.
Η μητέρα μου όταν ήταν έγκυος, συμμετείχε σε χορωδίες, άκουγε όλους αυτούς τους θρυλικούς δίσκους της jazz, συλλογές ολόκληρες που είχαμε σπίτι και κάπως έτσι ξεκίνησα! Πιστεύω πως όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, ο τρόπος που νιώθει, που μιλάει, που τρώει και γενικά όλη η καθημερινότητά της επηρεάζουν το έμβρυο.
Και μιλώντας για ταλέντα, και μιας που μιλάμε σε μια μεγάλη περιφερειακή εφημερίδα, επιτρέψτε μου να σας πω, πως στις 23 Δεκεμβρίου του 2018 θα βρίσκομαι στον τελικό του Γερμανικού «The Voice Seniors»!

Μ.Π.: Ζούμε σε έναν αμφιλεγόμενο Κόσμο, όπου όλα είναι ρευστά και αποπνέουν κινδύνους. Τι ευχή θα κάνατε για τις μελλοντικές γενιές, για τα παιδιά μας;
Τ.Χ.: «Πρώτα από όλα εύχομαι να αλλάξει πρόσωπο η παγκόσμια πολιτική σκηνή, ώστε ο κόσμος σε κάθε γωνιά της Γης, σε όλες τις χώρες να μπορεί να ζει με ειρήνη. Αν η παγκόσμια πολιτική μπορεί να αλλάξει και στη συνέχεια σταματήσουμε να ληστεύουμε τους φυσικούς πόρους ίσως να «γιατρεύονταν» οι φυλετικές διαφορές που γενιές και γενιές τώρα μας καταδυναστεύουν, ίσως να περιοριζόταν η μετανάστευση και το προσφυγικό. Δε θα «περπατούσαμε» από την Γουατεμάλα στην Αμερική, ούτε θα υπήρχε πόλεμος στη Υεμένη και όπου αλλού. Θα ήθελα ειρήνη παντού.
Και αν ο κόσμος μας σταματούσε να είναι τόσο άπληστος με την εξουσία και την κατάκτηση, τότε θα μονιάζαμε. Μπορεί να ακούγομαι λίγο ιδεολόγος, αλλά νιώθω πως είναι λάθος των πολιτικών που αναμιγνύονται σε όλες αυτές τις υποθέσεις που εμείς σαν έθνη έχουμε τόσα πολλά προβλήματα. Την ευτυχία πρέπει να την βρίσκουμε σε αυτά που έχουμε και όχι να τα θέλουμε όλα, για να είμαστε ευτυχισμένοι. Υπάρχει τεράστια διαφορά».

Μ.Π.: Την σήμερον ημέρα, η ψηφιακή παγκοσμιοποίηση στην οποία ζούμε, πιστεύετε πως επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την αποκατάσταση της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων;
Τ.Χ.: «Όπως με κάθε πρόοδο, έτσι και εδώ, υπάρχουν οι καλές και οι κακές συνέπειες. Η ψηφιακή εποχή στην οποία ζούμε δεν το καθιστά ευκολότερο επειδή όλων των ειδών τα νέα ταξιδεύουν ταχύτερα από το φως παντού, με αναρίθμητες μορφές και οι πληροφορίες που αφομοιώνουμε δεν ξέρουμε τελικά κατά πόσο αλλοιωμένες και διεφθαρμένες είναι».

Μ.Π.: Για να μπούμε λίγο και πάλι στο πνεύμα της σημερινής βραδιάς, πως είναι να βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή ως καλλιτέχνης και όχι ως θεατής; Είναι τόσο συναρπαστικό όσο φαίνεται;
Τ.Χ.: «Εξαρτάται καμιά φορά και από το κοινό, αλλά κυρίως είναι το πώς νιώθεις. Άνθρωποι είμαστε και εμείς και υπάρχουν φορές που έχουμε και κακές μέρες όπως όλοι. Για απόψε ετοιμάσαμε ένα μείγμα με blues, jazz, εκκλησιαστικά και Χριστουγεννιάτικα, λόγω των ημερών. Και καλοδεχόμαστε φυσικά την συμμετοχή του κοινού σε ό,τι θα ήθελε να ακούσει. Οπότε, ίσως σε τραβήξω και εσένα στη σκηνή να τραγουδήσεις!! (Γελάει και γελάω και εγώ φυσικά…) ‘Αυτό θα ήταν φωνητικό «έγκλημα» της λέω»!

Μ.Π.: Πείτε μας λίγο για την αναπαραγωγή του δικού σας σόου το 1989 ως παραγωγός, «Τι έχουν δει τα μάτια μου – Η ιστορία της ζωής μου μέσα από την μουσική»…
Τ.Χ.: «Στην νέα αυτή έκδοση, αλλάζω το τέλος, ώστε να μπορώ να συμπεριλάβω και τον τελευταίο μου σύζυγο. «Η ιστορία της ζωής μου μέσα από την μουσική», στα 75 αυτά χρόνια, είναι ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από την ηλικία των 14 ετών, την ίδια περίοδο του Κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων που κράτησε για δεκαετίες, μέχρι σήμερα.
Πέντε παιδιά αργότερα, ο πόλεμος του Βιετνάμ, περισσότεροι γάμοι και πολλά τραγούδια, μετά ήρθα στην Ευρώπη. Αυτό έγινε το 1980. Εννιά χρόνια μετά στην Γερμανία, γνώρισα τον άντρα της ζωής μου, τον τελευταίο μου σύζυγο και η ιστορία μας εξακολουθεί να αναπτύσσεται μετά από 29 χρόνια γάμου. Ο Βέρνερ Γκούρτλερ (Werner Gürtler) θα είναι επίσης μαζί μου στο αποψινό live, και θα παίζει τρομπόνι.
Μαζί μας συνεργάζεται και ο πιανίστας Ματίας Γκράμπι (Matthias Grabi).
Θα ήθελα πολύ να φέρω αυτό το σόου ξανά στην Ελλάδα»!

Μ.Π.: «Τζάνις, επίτρεψέ μου, μετά από αυτή την ώρα που περάσαμε μαζί, επιβεβαιώθηκα πως είσαι όντως «τόσο ζεστή όσο και ο ήλιος!» Σε ευχαριστούμε πολύ πού μοιράστηκες μαζί μας όλα αυτά και ανυπομονούμε για το αποψινό live»!

Τ.Χ. :«Η χαρά ήταν δική μου! Τα λέμε το βράδυ»
μου είπε με μια απλότητα και αμεσότητα – σαν να ήταν φίλη μου! Μπορεί και να έγινε.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News

Ειδήσεις από: Ναύπλιο Άργος Ερμιονίδα Τρίπολη –Κορινθία Αθλητικά Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.

Το όμορφο Ταβερνακι
Το όμορφο Ταβερνάκι
Γερανιός-2
ROZOS
porto-panorama
carrera
cava del vino
bias savvas
NTAI-DANAH
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Τα πιο δημοφιλη