Σχετικά με την δημοσίευση του Προέδρου της ΔΕΥΑΕΡ κ. Πάλλη ενημερώνουμε πως τα προεκλογικά βεγγαλικά δεν ωφελούν τον τόπο και τους δημότες. Αντίθετα επιβαρύνουν την τσέπη των καταναλωτών και δεσμεύουν τις επόμενες Δημοτικές Αρχές σε αποφάσεις για τις οποίες σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι πλειοψηφία των δημοτών είναι αντίθετοι.
Παραθέτει ο κ. Πάλλης, παραδείγματα αφαλάτωσης σε άλλες περιοχές, που δυστυχώς, όσο επιτυχημένα και αν είναι, σχεδόν κανένα κοινό δεν έχουν με την Ερμιονίδα. Η αφαλάτωση λοιπόν, που θέλει να ξεκινήσει η απερχόμενη Δημοτική Αρχή και η απερχόμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΕΡ, θα κοστίσει ακριβά και στους δημότες και στο περιβάλλον μας. Είναι κοινώς αλλά και επιστημονικώς αποδεκτό πως ο υδροφόρος ορίζοντας της Ερμιονίδας έχει καταστραφεί. Εάν λοιπόν εφαρμοστεί το μοντέλο που ονειρεύεστε, το μόνο κοινό που θα έχει με τον όρο αφαλάτωση είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι γεωτρήσεις θα βγάζουν θαλασσινό νερό.
Όπως από το 2014 έχουμε προτείνει, πρέπει να εγκατασταθούν ανά την Ερμιονίδα, σοβαρές μονάδες αφαλάτωσης μελετημένες και καταρτισμένες άριστα επιστημονικά ώστε οι κάτοικοι της Ερμιονίδας να έχουν ανεξάντλητο πόσιμο νερό και το περιβάλλον του τόπου μας να μην επιβαρύνεται. Συγκρίνουν στις δημοσιεύσεις τους την νοτιοανατολική Ερμονίδα με την βορειοδυτική Κεφαλονιά αλλά ξεχνούν ότι η κάθε περιοχή έχει τις δικές ιδιαιτερότητες.
Εμείς με σοβαρότητα και υπευθυνότητα έναντι των κατοίκων του τόπου μας λέμε ναι στο πόσιμο νερό, λέμε ναι στην σωστή αφαλάτωση, όπως έχουμε τοποθετηθεί και στις 9 Αυγούστου 2018 με παρέμβαση του επικεφαλής μας. Τους προτείνουμε λοιπόν να δουν, εκτός από τα μοντέλα που τους βολεύουν να προβάλουν, τα μοντέλο αφαλάτωσης άλλων Δήμων παραθαλάσσιων και νησιωτικών όπου εκεί πραγματικά παράγεται πόσιμο νερό κατάλληλο για τους κατοίκους και φιλικό για το περιβάλλον. Μάλιστα σε μερικούς από αυτούς η ηλεκτρική ενέργεια λειτουργίας των μονάδων καλύπτεται από τις ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες) μειώνοντας καθοριστικά το κόστος παραγωγής πόσιμου νερού.
Προβάλουν και διαφημίζουν το κόστος παραγωγής και όχι το πραγματικό (τελικό) κόστος που θα πληρώσει ο καταναλωτής. Επίσης δεν έλαβαν υπ΄ όψη τους ένα πολύ σημαντικό παράγοντα, απαραίτητο για να φτάσουμε στην παροχή πόσιμου νερού στους καταναλωτές, που είναι η καταλληλότητα του δικτύου ύδρευσης. Ακόμα οι απώλειες από το υπάρχον ακατάλληλο δίκτυο θα αυξάνουν σοβαρά το κόστος. Αυτοί είναι παράγοντες οι οποίοι μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν δεν είχε χαθεί, από την δική τους ανικανότητα, το έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης του Κρανιδίου. Άρα πραγματικά πόσιμο νερό για την έδρα του Δήμου μας δεν μπορεί να υπάρξει.
Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και άριστη επιστημονική κατάρτιση, όπως και το 2014, στο δικό μας ανανεωμένο πρόγραμμα, το οποίο πολύ γρήγορα θα είναι στην ευχέρεια των δημοτών θα δείτε τις δικές μας προτάσεις για την οριστική λύση του προβλήματος της ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας.