ΆρθραΗ ανακύκλωση στη ζωή μας

Η ανακύκλωση στη ζωή μας

Του Ιωάννη  Κρητσωτάκη

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί παγκοσμίως ένα από τα τρία σημαντικότερα προβλήματα μαζί με την έλλειψη νερού και τις κλιματικές αλλαγές.

Η παραγωγή στερεών αποβλήτων στις σύγχρονες κοινωνίες είναι το αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας και της κατανάλωσης. Η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων αποτελεί στόχο κάθε ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης αυτών. Για να επιτευχθεί στον ανώτατο βαθμό είναι απαραίτητα να υπάρξουν τα παρακάτω στάδια: Επαναχρησιμοποίηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ανάκτηση και τέλος αξιοποίηση.

Ένας λοιπόν κρίκος στην αλυσίδα για να επιτύχουμε αυτό το στόχο είναι η ανακύκλωση. Τα τελευταία στοιχεία για την ανακύκλωση στη χώρα μας, δείχνουν ότι έχουμε κάνει μικρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά από τον τελικό στόχο. Σήμερα βρισκόμαστε στο 17%, ένα ποσοστό πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, το οποίο υπολογίζεται στο 28% και της κομποστοποίησης στο 17%, όταν στη χώρα μας είναι μόλις στο 2%.

Για να έχουμε οριστική λύση στο πρόβλημα χρειάζεται μια αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου. Να παράγουμε δηλαδή περισσότερα προϊόντα, χρησιμοποιώντας λιγότερους φυσικούς πόρους. Να παίρνουμε φυσικούς πόρους παράγοντας λιγότερα απόβλητα κατά την παραγωγή τους και να καταναλώνουμε πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Στο Δήμο Ερμιονίδας η ανακύκλωση μπήκε στη ζωή μας πολύ καθυστερημένα, μόλις το 2011. Στο Δήμο Ερμιόνης είχε ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια το 1993 από το Δημοτικό Σχολείο Ερμιόνης μέσα από περιβαλλοντικά προγράμματα, την οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα με κύριο μέλημα του την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά θέματα και την απόκτηση  οικολογικής συνείδησης. Θεωρώ ότι έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους, αφού είναι γνωστό σε όλους η μεγάλη συμβολή της  πόλης της Ερμιόνης στο πρόγραμμα του δήμου.

Σήμερα, μετά από 8 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος στο δήμο μας, τα τελευταία στοιχεία μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά ακόμα είμαστε στην αρχή του. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα ακόμα για να φτάσουμε εκεί που μπορούμε.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, είναι να υπάρξει συστηματική και διαρκή ενημέρωση, ώστε κάθε πολίτης να εμπεδώσει την αξία της ανακύκλωσης. Ακόμα να υπάρξει ορθός προγραμματισμός, αλλά και ανταποδοτικά οφέλη (π.χ. μείωση δημοτικών τελών) στο δημότη που αποδεδειγμένα συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι επιζητούμε πρέπει δήμος και δημότης να συνεργαστούν και κάθε μέρος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ο δήμος πρέπει να φροντίσει για:
1. Πυκνό δίκτυο κάδων. Θα πρέπει οι περισσότερες περιοχές να έχουν κάδους για ανακυκλώσιμα υλικά. (Σήμερα η πόλη της Ερμιόνης έχει  35 μπλε κάδους σε 14 σημεία και μόνο περιμετρικά της πόλης.)
2. Τακτική ενημέρωση και υπενθύμιση αναγκαιότητας της ανακύκλωσης. (Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2 ενημερωτικές καμπάνιες κι αυτές χωρίς επιτυχία, αφού ενημερώθηκε ένα μικρό μέρος των δημοτών.)
3. Τακτική αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών. (Σήμερα γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα με φυσικό επακόλουθο το φαινόμενο της υπερχείλισης των κάδων με ότι συνεπάγεται αυτό.)


Οι δημότες θα πρέπει να σκεφτούν ότι:
1.
Πρέπει να ανακυκλώνονται όσο το δυνατόν περισσότερα υλικά.
2. Η ανακύκλωση απαιτεί αλλαγή των καθημερινών συνηθειών.
3. Το σημερινό πρόβλημα των αποβλήτων μεταφέρεται στα παιδιά μας.  Η αδιαφορία υποθηκεύει το δικό τους μέλλον.
4. Η ανακύκλωση θα πρέπει να γίνει απαίτηση, αντίστοιχη με τις κοινωνικές παροχές όπως Παιδεία, Υγεία κ.ά.
5. Η ανακύκλωση είναι θέμα πολιτισμού και αισθητικής.

*ΔΑΣΚΑΛΟΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα