ΆρθραΝέα Σελήνη Αυγούστου στο Λέοντα

Νέα Σελήνη Αυγούστου στο Λέοντα

Της Θέκλας Μεταξά

Αυτή η νέα σελήνη της 1ης Αυγούστου έρχεται με πολύ χιούμορ, εφ’ όσον θα έχει για παρέα ……..δυο γαϊδουράκια. Ναι, καλά καταλάβατε, δυο γαϊδουράκια. Έτσι ονομάζονται τα δυο αστέρια που πλαισιώνουν τόσο τον Ήλιο όσο και τη Σελήνη, που ξεκινάει τη φάση της γέμισής της την 1η Αυγούστου. Για την ονομασία αυτών των αστέρων ευθύνονται…..οι πρόγονοί μας.

Αυτά τα δυο αστεράκια με την επίσημη ονομασία Asellus Borealis το βόρειο και Asellus Australis το νότιο, ανήκουν στον αστερισμό του Καρκίνου. Ο Πλίνιος (23-79 μ.χ.χ.) υποστήριζε πως βίαιος θάνατος περιμένει όποιον βρίσκεται κάτω από την επιρροή τους. Τέρμα τα αστεία, τα γαϊδουράκια δεν έρχονται με καλό σκοπό.

Ο Αστερισμός του Καρκίνου σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς. Είναι βόρειος και συνορεύει με τη Λύγκα, τους Διδύμους, τον Μικρό Κύνα, την Ύδρα και τον Λέοντα. Το όνομά του σημαίνει «κάβουρας» και οφείλεται στον Άρατο, τον οποίον ακολούθησαν και οι Ίππαρχος και Πτολεμαίος. Είχε και άλλες ονομασίες στην αρχαιότητα όπως Οπισθοβάμων και Οκτάπους.

Κατά τη Μυθολογία μας, ο Καρκίνος είναι ο κάβουρας που συνέθλιψε ο Ηρακλής στη μάχη του με τη Λερναία Ύδρα. Αυτόν τον τεράστιο κάβουρα είχε στείλει η Ήρα για να δαγκώσει τον Ηρακλή και να τον εμποδίσει να εκτελέσει τον άθλο του. Για τις υπηρεσίες του προς τη Θεά, αμείφθηκε ανεβαίνοντας στο στερέωμα για να αποτελέσει τον αστερισμό του Καρκίνου.

Ο Καρκίνος συνδέθηκε με πολλές προλήψεις και θρύλους. Οι Χαλδαίοι και οι Πλατωνικοί πίστευαν ότι οι ψυχές των ανθρώπων κατέβαιναν από τον ουρανό και εγκαθίσταντο στα ανθρώπινα σώματα, περνώντας ανάμεσα από τα αστέρια του Καρκίνου. Έτσι ο Καρκίνος ονομάστηκε «Πύλη των Ανθρώπων». Η Σελήνη κυβερνάει αυτό το ζωδιακό αστερισμό, και θεωρείται πως σε μια τέτοια θέση της Σελήνης έγινε η Δημιουργία του Σύμπαντος. Ένας άλλος τίτλος του Καρκίνου είναι «Ωροσκόπος του Κόσμου» ως το βορειότερο ζώδιο, και συνεπώς αυτό που πλησιάζει περισσότερο στο ζενίθ. Κυβερνάει τον ανθρώπινο στήθος και την κοιλιά. Ένας κύκλος της γήινης σφαίρας, ο Τροπικός του Καρκίνου φέρει το όνομά του. Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, ο Ήλιος βρίσκεται στον Καρκίνο κατά το Θερινό Ηλιοστάσιο. Η μετάπτωση όμως του άξονα της Γης έχει αλλάξει το βορειότερο αυτό σημείο πάνω στην ουράνια σφαίρα, και στην εποχή μας βρίσκεται στα σύνορα των αστερισμών Διδύμων και Ταύρου. Αστρολογικά όμως συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι το Θερινό Ηλιοστάσιο συμβαίνει στην 1η μοίρα του Καρκίνου.

Τα δυο γαϊδουράκια λοιπόν του Καρκίνου, όταν ανατέλλουν, έτσι όπως συμβαίνει το πρωί της 1ης Αυγούστου, φέρνουν πυρετούς, προβλήματα στα μάτια, και περισσότερο στο αριστερό, τραυματισμούς από ζώα, καβγάδες, προσβολές από άτομα χαμηλού επιπέδου, δυνατούς ανέμους, πληγές, σοβαρά ατυχήματα, ναυάγια, δολοφονίες, κινδύνους από πυρκαγιά, ατίμωση και φυλακίσεις. Μαζί με τον Ήλιο και τη Σελήνη είναι δυσμενή για συναλλαγές και φέρνουν αναστάτωση στις επιχειρήσεις. Ιδίως όταν βρίσκονται μαζί με τη Σελήνη, φέρνουν δυνατούς πονοκεφάλους και τύφλωση, κακή υγεία, απώλεια φίλων και αναστάτωση που προκαλείται από εχθρούς.

Υπομονή, μπόρα είναι, θα περάσει. Τόσες μπόρες αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, τα «γαϊδουράκια» θα φοβηθούμε; Ή μήπως τον κάβουρα; Ας θυμηθούμε τα κατορθώματα του Ηρακλή, και ας μιμηθούμε το παράδειγμά του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα