ΣυνεντεύξειςPete Sessions: Ελπίζω η Τουρκία να γίνει μια καλύτερη ηγέτιδα για την...

Pete Sessions: Ελπίζω η Τουρκία να γίνει μια καλύτερη ηγέτιδα για την περιοχή

Συνέντευξη στους: Κώστα Παπαδόπουλο – Κώστα Πρώιμο

Ευκαιρίας δοθείσας και λόγω των κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη νευραλγικής φύσεως περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνομιλήσαμε με τον κ. Pete Sessions τον Αμερικανό πολιτικό από το Τέξας που, υπηρέτησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για 11 θητείες.

Είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμού του Σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2013 έως το 2019 και Πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (η επιτροπή εργάζεται για την εκλογή Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών).

Διαβάστε την συνέντευξη που ο κ. Pete Sessions παρέθεσε αποκλειστικά στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ από την οποία απορρέουν κρίσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα γύρω από την κλιμακούμενη Ελληνοτουρκική ένταση και τον καθοριστικό ρόλο του επιδιαιτητή ο οποίος ανήκει καθ’ αποκλειστικότητα στις ΗΠΑ, καθώς και για την προοπτική των Αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κύριε Sessions, δεδομένης της κλιμάκωσης, στην επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Τουρκία, έναντι της Ελλάδας δια στόματος του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμάτε πως ένα στρατιωτικό χτύπημα είναι πιθανό στο εγγύς μέλλον;

Pete Sessions: «Η Τουρκία είναι μεγάλος και σημαντικός παράγοντας στις Διεθνείς σχέσεις και αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ρόλο της Περιφερειακής Δύναμης. Διεθνείς Πολιτικοί ανταγωνισμοί, στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ και στην Παγκόσμια σκηνή, έχουν φέρει εντάσεις στις καθημερινές διεθνείς υποχρεώσεις της. Τώρα, οι Συριακές επιχειρήσεις και ο χειμώνας βρίσκονται στο άμεσο μέλλον, ελπίζω η άνοιξη να φέρει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα (εκ μέρους της), για να θεωρηθεί Διεθνώς ως μια καλύτερη ηγέτιδα, για την περιοχή».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής που εφαρμόζουν οι Η.Π.Α, σε διεθνές επίπεδο, διαβλέπετε το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν τα Αμερικανικά στρατεύματα από το ελληνικό έδαφος αν δημιουργηθούν και νέα δεδομένα στο Γεωπολιτικό σκηνικό της ανατολικής Μεσογείου;

Pete Sessions: «Η Ναυτική βάση στη Σούδα είναι μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Είναι αλήθεια ότι για πολλούς μήνες η κυβέρνηση της Ελλάδας επιδιώκει μια αυξημένη παρουσία για την ενίσχυση της σταθερότητας (στην περιοχή) και της εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν περιμένω καμία αλλαγή στη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ελλάδας».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σε ένα υποθετικό σενάριο πολέμου με τη γείτονα χώρα την Τουρκία, ποια θα ήταν η θέση των Η.Π.Α; Προσφάτως ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Νίκολας Μπερνς υποστήριξε ευθέως πως ο κ. Τράμπ δεν θα αναμιχθεί σε μια πιθανή σύρραξη….

Pete Sessions: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρούσαν οποιαδήποτε στρατιωτική δράση ή οικονομικές κυρώσεις και από τις δυο πλευρές ως ένα αρνητικό θέμα και θα συμμετείχαν ενεργά (σε όλες τις προσπάθειες) στο να αντιταχθούν σε οποιεσδήποτε «αντιπαραγωγικές» ενέργειες, της μια πλευράς εναντία της άλλης».

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούμε πάλι ενώπιον της εφαρμογής ενός νέου σχεδίου διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας – τύπου Μάρσαλ;

Pete Sessions: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το συνεχιζόμενο οικονομικό στρες που διακατέχει τον ελληνικό λαό. Η Αμερική επιδιώκει συνεχή πρόοδο μέσω του εμπορίου και της απασχόλησης ως μια ισχυρή βάση για την οικονομική ανάκαμψη. Οι μακροπρόθεσμες εσωτερικές δαπάνες πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν περαιτέρω…»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Υπό ποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον από Αμερικανούς ή και Έλληνες ομογενείς επιχειρηματίες στην χώρα μας; έχετε τύχει σε σχετικά ακούσματα;

Pete Sessions: Οι «δολαριακές επενδύσεις» στην Ελλάδα μπορούν να γίνουν πιο ευνοϊκές από μια μακροπρόθεσμη οπτική και άποψη. Η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να έχει μια αρνητική προοπτική».

*Ευχαριστούμε την κ. Reena Morris για την πολύτιμη βοήθειά της.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα