Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022
ΕλλάδαΕγκαίνια για το σπουδαιότερο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

Εγκαίνια για το σπουδαιότερο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

To σπουδαιότερο έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ», μετά την ίδρυση της το 1990 και τη δημιουργία του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα το 2010, αποτελεί το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», δημιουργείται Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας με στόχο να σώζονται 4 στα 4 παιδιά που προσβάλλονται από καρκίνο αφού η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος αποτελεί την τελευταία ελπίδα στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι συμβατικές θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα. 

Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας αποτελεί σταθμό στην ιστορία της «ΕΛΠΙΔΑΣ» αλλά και στην ιστορία της  Υγείας στην χώρα μας.  Με μια επένδυση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ η «ΕΛΠΙΔΑ» για ακόμα μια φορά πρωτοπορεί.  Μετά τη δημιουργία της πρώτης Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (1993), του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων στην Ελλάδα (την Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ») (2010), του «Ξενώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ» (1999) και την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» (2014), η «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρει στην ελληνική κοινωνία και στα παιδιά που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια διεθνώς.

To «παρών» στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου, ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγ. Βρεττανίας κύριος Νικήτας, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρωγών Φιλόθεος,  ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κύριος Παύλος Χρηστίδης,  ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης, μέλη του ΔΣ των Συλλόγων «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

«Όταν πριν από 30 χρόνια ξεκινήσαμε με την «ΕΛΠΙΔΑ» τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, ο στόχος ήταν ένας: να μην αφήσουμε ούτε ένα παιδί να χαθεί. Με τη βοήθεια της επιστήμης, του Θεού και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή 3 στα 4 παιδιά που δίνουν την μάχη με τον καρκίνο και νοσηλεύονται στην Ογκολογική μας Μονάδα, θεραπεύονται. Το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που η «ΕΛΠΙΔΑ» προσφέρει στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων αποτελεί ένα άλμα στο μέλλον.  Μέσα από αυτό το έργο μπορούμε πια να ελπίζουμε ότι 4 στα 4 παιδιά μας, ακόμα και εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές θεραπείες,  θα γίνονται εντελώς καλά.  Αυτό που πριν από 30 χρόνια έμοιαζε για την ανθρωπότητα και για ολόκληρη την οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» ακατόρθωτο μοιάζει περισσότερο από ποτέ να γίνεται πραγματικότητα. Και θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και τους νοσηλευτές αυτή της Μονάδας για τον μεγάλο αγώνα που δίνουν κάθε ημέρα στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους.  Το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο και για τον λόγο αυτό άμεσος στόχος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι να βρούμε τρόπους να στηρίξουμε γιατρούς και νοσηλευτές  και να τους συμπαρασταθούμε στον μεγάλο αγώνα που δίνουν» είπε συγκινημένη η Πρόεδρος του Σωματείου ΕΛΠΙΔΑ κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη στην τελετή εγκαινίων του Κέντρου.

Ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και «Π.&Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» κύριος Μανώλης Παπασάββας μίλησε αναλυτικά για την προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στην Ογκολογική Μονάδα Παιδων αλλά και για τη σημασία της δημιουργίας του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας:  «Έχοντας πλέον δαπανηθεί πάνω από 50.000.000€ που αποτελούν δωρεά του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, το Ογκολογικό μας Νοσοκομείο συγκαταλέγεται πλέον στα κορυφαία Ογκολογικά Κέντρα του κόσμου. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του με μοναδικά μηχανήματα και άρτια εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες συνθήκες έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν την ίδια θεραπεία με αυτή που λαμβάνουν τα παιδιά στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κύριος Παναγιώτης Πικραμμένος από την πλευρά του τόνισε: «Κυρία Βαρδινογιάννη, θα ήθελα να συγχαρώ τόσο εσάς, όσο και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας για την πολύτιμη σας προσφορά.  Και θα ήθελα κυρία Βαρδινογιάννη να σας συγχαρώ και για αυτό που μόλις ανακοινώσατε, ότι δηλαδή θα μεριμνήσετε έτσι ώστε να στηρίξετε γιατρούς και νοσηλευτές στο δύσκολο έργο που επιτελούν. Το νέο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας που εγκαινιάζεται σήμερα, απευθύνεται στο 20%των παιδιών που δεν είναι δεκτικά στη συνηθισμένη θεραπεία. Όλοι μας θέλουμε με όλη μας την ψυχή να σφίξουμε τα παιδιά αυτά στην αγκαλιά μας και να δούμε να επιστρέφει το χαμόγελο στα χείλη τους».

Η σύζυγος του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρία Σίσσυ Παυλοπούλου μίλησε με συγκίνηση για τη συνολική προσφορά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και μάλιστα ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ζήσει αυτό το έργο και τους ανθρώπους του από κοντά και πως κάθε φορά που έρχεται νιώθει την αγάπη και τη ζεστασιά η οποία περιβάλλει όλο τον χώρο. «Το έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ είναι για όλους μας ένα μάθημα ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παυλοπούλου.

Ο Υπουργός Υγείας κύριος Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για τη σπουδαία της προσφορά τονίζοντας πως η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό της «ΕΛΠΙΔΑΣ» στηρίζοντας τον αγώνα του Συλλόγου κατά του παιδικού καρκίνου: «Ξέρετε, όταν τρέχει η τεχνολογία της υγείας μπροστά, ακολουθούν όλες οι εξελίξεις. Τα ποσοστά τα οποία έχετε επιτύχει στο νοσοκομείο με την αρωγή της «ΕΛΠΙΔΑΣ», είναι συγκλονιστικά, είναι εξαιρετικά. Αν υπάρχει δυνατότητα το τελευταίο κομμάτι αυτών των πολύ δύσκολων περιστατικών να μπορέσει να υπηρετηθεί μέσα από τις γονιδιακές θεραπείες και αυτό να γίνει στη χώρα μας, αυτή είναι και η πολιτική μας βούληση. Να υπάρχει τεχνογνωσία, στήριξη, πιστοποίηση, σωστή μέθοδος  και πόροι, έτσι ώστε να καλύπτει η Ελλάδα σύντομα το σύνολο των αναγκών της, ακόμα και σε νόσους οι οποίες δεν έχουν μεγάλο επιπολασμό και άρα η ιατρική τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει πολλά και πρέπει το ελληνικό Δημόσιο, το κράτος και οι φορείς να τις καλύπτουν. Δεν είναι εφικτό πάντα. Ειδικά βγαίνοντας από 10 χρόνια περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, μας δίνετε αυτήν την ευκαιρία κυρία Πρόεδρε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό. Σε ό,τι αναλογεί στο Υπουργείο Υγείας κάνουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθειά σας.  Θέλω να μείνει στη σκιά και όχι στα φώτα το Υπουργείο Υγείας και να φωτιστούν αυτοί εδώ οι άνθρωποι που κάνουν εξαιρετικό έργο και όλοι εσείς με τη μεγάλη αγάπη που περιβάλλετε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος από την πλευρά του τόνισε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά που βρίσκομαι σήμερα εδώ και νιώθω μεγάλη συγκίνηση γιατί πάνω από όλα είμαι γονιός, πατέρας δύο παιδιών. Και νιώθω ότι η Ελληνική Κοινωνία και ο Πολιτικός κόσμος σας χρωστάει ευγνωμοσύνη γιατί είναι σπουδαίο ότι σε αυτό τον τόπο πια τα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο δεν χρειάζεται να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να νοσηλευτούν». 

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κύριος Παύλος Χρηστίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Άκουσα με προσοχή όλα τα στοιχεία. Μιλάμε για ένα έργο με ποσοστό επιτυχίας 80%. Σκεφτόμουν τι θα λέγαμε αν στην πολιτική ζωή του τόπου είχαμε μια επιτυχία 80%. Θα λέγαμε ότι κάτι είναι πολύ επιτυχημένο. Κι όμως εσείς σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, αυτό της υγείας των παιδιών, στοχεύετε στο 100% κι αυτό είναι σπουδαίο, τεράστιο. Κι όλοι εμείς σας ευχόμαστε να πετύχετε αυτόν το στόχο!».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης είπε:

«Σήμερα μια συμπολίτισσα μας, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, έδωσε την ελπίδα σε πολλά Ελληνόπουλα και μέσα από την δική της διαχρονική προσπάθεια δώρισε ζωή.  Και σε αυτή την ελπίδα εμείς, σαν επιστημονική κοινότητα, αλλά κυρίως σαν κοινωνία, υποκλινόμαστε και δηλώνουμε πως είμαστε πάντα εδώ». 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κύριος Κώστας Μπακογιάννης είπε:

«Με αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, αισθάνομαι ότι τα λόγια είναι φτωχά αν και έχουμε τόσο πλούσια γλώσσα. Το μυστικό της ΕΛΠΙΔΑΣ είναι αυτή η ασύλληπτη ενσυναίσθηση. Η ΕΛΠΙΔΑ αγκαλιάζει – συμφιλιώνει – ενώνει.  Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη γνωρίζει το κάθε παιδί με το μικρό του όνομα, τα μεγαλώνει, τα βαφτίζει και τα παντρεύει. Το λιγότερο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι να στεκόμαστε στο πλευρό σας με όλες μας τις δυνάμεις».

Αμέσως μετά ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας κύριος Ευγένιος Γουσέτης παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου και ευχαρίστησε τον «Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ» για τη σπουδαία δωρεά: «Όλες αυτές οι μελέτες που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια στα εργαστήρια με σκοπό την θεραπεία των ασθενών γίνονται σήμερα πραγματικότητα χάρη στο «Σύλλογο ΕΛΠΙΔΑ» που μας έδωσε αυτό που μας έλειπε. Η κυρία Βαρδινογιάννη είναι πάντοτε στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια και αφουγκράζεται τις ανάγκες μας.  Με τη δημιουργία ενός τέτοιου εργαστηρίου με τόσο εξελιγμένα μηχανήματα είμαστε πλέον έτοιμοι να μπούμε σε καλύτερες μελέτες. Είμαστε εδώ! Το Νοσοκομείο μας πια είναι εφάμιλλο με άλλα κέντρα του εξωτερικού. Σήμερα αποκτήσαμε αυτό που μας έλειπε».

Τι είναι το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας:

Παρά τη μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του παιδιατρικού καρκίνου, σε ένα ποσοστό περίπου 20% των μικρών ασθενών, η νόσος δεν ελέγχεται με τη συμβατική θεραπεία. Με την εφαρμογή νέων πρωτοποριακών θεραπειών, όπως η γονιδιακή και Κυτταρική θεραπεία, μπορούμε, σήμερα, να ελπίζουμε, ότι και αυτό το ποσοστό των δύσκολων περιστατικών μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Πρόκειται για θεραπείες, που βασίζονται στη χορήγηση γενετικά τροποποιημένων κυττάρων με σκοπό την εξόντωση της ανθεκτικής νόσου. Συγκεκριμένα, τα κύτταρα αυτά απομονώνονται από το αίμα των ασθενών και τροποποιούνται γενετικά με την προσθήκη γονιδίων, έτσι ώστε, όταν χορηγηθούν πίσω στον ασθενή να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν την υπολειπόμενη νόσο, που έχει ξεφύγει από τη συμβατική θεραπεία.  

Η γενετική τροποποίηση και επεξεργασία των κυττάρων απαιτεί την ύπαρξη ειδικών εργαστηρίων, τα οποία είναι ανάλογα κατασκευασμένα και εξοπλισμένα, ώστε να εξασφαλίζουν τις συνθήκες ασφαλούς παραγωγής προηγμένων κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Τέτοια εργαστήρια, γνωστά ως Κέντρα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας, αναπτύσσονται σε μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών και είναι αφιερωμένα στην παραγωγή εξατομικευμένων θεραπειών κακοήθων και σοβαρών γενετικών νόσων. Το επιστημονικό προσωπικό της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της  Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ – ΕΛΠΙΔΑ» έχει την απαραίτητη εμπειρία στο πεδίο των κυτταρικών-γονιδιακών θεραπειών και σε συνδυασμό με την υποστήριξη και τη συνεργασία του πανεπιστήμιου  JOHN’S HOPKINS είναι έτοιμο να υποστηρίξει τη λειτουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας παιδιατρικών νόσων

Επιπλέον η δυνατότητα της παρασκευής των προηγμένων θεραπειών στο Κέντρο μας θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση κόστους. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι μια θεραπεία με CAR –T κύτταρα χρησιμοποιώντας το εμπορικά διαθέσιμο προϊόν που η παρασκευή του γίνεται σε εξειδικευμένα Κέντρα του Εξωτερικού κοστίζει 350.000€ . Με τη δυνατότητα που θα έχουμε πλέον να παρασκευάζουμε εμείς στο Κέντρο μας προηγμένες κυτταρικές θεραπείες, στα πλαίσια κλινικών πρωτοκόλλων, το κόστος θα μειωθεί δραματικά στα 20.000€.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογο κέντρο με εξειδίκευση στις προηγμένες κυτταρικές και γονιδιακές  θεραπείες για παιδιά. Το κέντρο είναι μία ακόμη δωρεά του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ»  που ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου το κόστος της δημιουργίας και του εξοπλισμού που άγγιξε το 1.000.000€,  μετά από πρωτοβουλία της Προέδρου κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό των παιδιών, τα οποία δίνουν τον πιο δύσκολο αγώνα τους- τον αγώνα για ζωή! Σκοπός του κέντρου θα είναι η εξατομικευμένη θεραπεία σοβαρών παιδιατρικών νόσων, που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες με φάρμακα ή με μεταμόσχευση και έρχεται να καλύψει ένα κενό στη χώρα μας, έτσι ώστε κανένα παιδί να μην χρειάζεται να φεύγει στο εξωτερικό για τέτοιου είδους θεραπείες.

30 χρόνια ΕΛΠΙΔΑ – 30 χρόνια προσφορά:

Η προσφορά αυτή του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» έρχεται να προστεθεί στο σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει ο Σύλλογος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου από το 1990. 

Φέτος το «Σωματείο ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του, 30 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στο παιδί που νοσεί από τον παιδικό καρκίνο. 

Φέτος η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας. Ένα Ογκολογικό Νοσοκομείο, που με πρωτοβουλία της Προέδρου της ΕΛΠΙΔΑΣ κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη κατασκευάστηκε  και αφιερώθηκε  στον ελληνικό λαό με σκοπό να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπήρχε μέχρι τότε στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Ένα Ογκολογικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα, αλλά με προδιαγραφές κορυφαίων Ογκολογικών Κέντρων του εξωτερικού. 

Πάνω από 50.000.000€ έχουν προσφερθεί συνολικά από το Σύλλογο από την ίδρυση του μέχρι σήμερα για τις υποδομές, τον υπερσύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και πολλές δράσεις για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους στο πλαίσιο μιας ολιστικής αντιμετώπισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. 

Την τελευταία πενταετία μόνο, ο Σύλλογος έχει προσφέρει επιπλέον περισσότερα από 5.000.000€ για την προμήθεια εξειδικευμένου και τελευταίας τεχνολογίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προκειμένου η Ογκολογική Μονάδα Παίδων να λειτουργήσει ως Κέντρο Αριστείας, αντίστοιχο με τα μεγαλύτερα κέντρα του εξωτερικού. Ήδη 3 στα 4 παιδιά που νοσηλεύονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων θεραπεύονται. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα