ΣυνεντεύξειςΠαν. Παπαϊωάννου: «Στόχος μας η προσέλκυση επενδύσεων»

Παν. Παπαϊωάννου: «Στόχος μας η προσέλκυση επενδύσεων»

Συνέντευξη στον Κώστα Πρώιμο

Χάριν στην αμέριστη εμπιστοσύνη που ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος επέδειξε στο πρόσωπό του, ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του Αντιδημάρχου σε έναν τομέα με ευρείες αρμοδιότητες που, αφορούν στην υπηρεσία δόμησης με γεωγραφική αναφορά σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Ελλάδας.
Ο ανωτέρω πρόλογος, γίνεται για τον Πολιτικό Μηχανικό κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου, ο οποίος μέσα από την ακόλουθη και ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παρέθεσε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, αναφέρεται σε όλους εκείνους τους στόχους και τις ενέργειες που κύριο σκοπό έχουν την ουσιαστική πολεοδομική – ρυμοτομική αναβάθμιση της πόλης του Άργους και εν γένει του εν λόγω Δήμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως εξηγεί παρακάτω ο ίδιος…

Κώστας Πρώιμος: Αναλάβατε ως αντιδήμαρχος της υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Άργους – Μυκηνών. Θα μπορούσατε να μας παραθέσετε τις άμεσες προτεραιότητες και τους στόχους που έχετε θέσει;

Π.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Πρώτος στόχος μου, είναι η ολοκλήρωση της μετεγγραφής της πράξης εφαρμογής (καταχώρηση), της επέκτασης του σχεδίου πόλης στο νότιο τμήμα, στο εθνικό κτηματολόγιο, που σημαίνει ότι όταν κάποιος πολίτης θα απευθύνεται στην ανωτέρω υπηρεσία για να πάρει αντίγραφο του διαγράμματος του ακινήτου του, αυτό θα παρουσιάζεται με την νέα γεωμετρική του μορφή και θα μπορεί να χτίζει άμεσα ή να προχωρήσει σε κάποια άλλη δικαιοπραξία όπως μεταβίβαση του ακινήτου του, δανειοδότηση κ.λ.π., κάτι που Θα δώσει οριστικό τέλος σ΄ένα μακροχρόνιο πρόβλημα της σύγχρονης ιστορίας του Δήμου μας. Στην συνέχεια, πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε να αρχίσει επιτέλους η διαδικασία τροποποίησης των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με την σύνταξη κατάλληλων μελετών, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία εκατοντάδων επιχειρήσεων και καταστημάτων που θίγονται από αυτές τις δύο θεσμοθετημένες δεσμεύσεις χρήσεων γης αλλά και να γίνει ξεκάθαρο το μήνυμα για την κατάλληλη προσέλκυση επενδύσεων, αφού θα δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δόμησης, λειτουργίας και επιχειρηματικής ασφάλειας στην περιοχή.
Παράλληλα, φροντίζουμε την καθημερινότητα των πολιτών, και σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε ενεργοποιήσει την διαδικασία του νόμου για τις επικίνδυνες και ετοιμόρροπες οικοδομές, σύμφωνα με τον οποίο και με την βοήθεια των πολιτών, εντοπίζονται τα κτίρια τα οποία έχουν πρόβλημα στατικότητας, στην συνέχεια με την βοήθεια της υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου μας, ανακαλύπτονται οι φερόμενοι οι ιδιοκτήτες και τους κοινοποιούνται οι κατάλληλες αποφάσεις οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην κατεδάφιση του κτιρίου άμεσα και μέσα σε αυστηρό πλαίσιο 10 ημερών, εάν δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες (κάτι το οποίο το συναντάμε πολύ συχνά) ή σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αρνούνται να κατεδαφίσουν τα κτίρια τότε αναλαμβάνει την κατεδάφιση ο δήμος και στην συνέχεια βεβαιώνει τα έξοδα σε αυτούς. Με αυτήν την προσπάθεια ο δήμος έχει ήδη ολοκληρώσει την κατεδάφιση σε περισσότερα από δέκα κτίρια και έχει αποδώσει τα οικόπεδα προς χρήση των πολιτών για στάθμευση, κλπ».

Κώστας Πρώιμος: Ποιά ήταν για εσάς τα κίνητρα, ώστε να αποδεχτείτε την αμέριστη εμπιστοσύνη που έδειξε εμπράκτως στο πρόσωπο σας ο Δημήτρης Καμπόσος;

Π. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Το κίνητρο είναι ένα, η περαιτέρω αναβάθμιση του δήμου μας, σε όλους του τομείς και κυρίως στο σχεδιασμό ενός νέου χωροταξικού πλαισίου ανάπτυξης.
Επίσης ο σχεδιασμός νέων μεγάλων έργων που προβλέπονται για το μέλλον είναι μία πρόκληση, όπως το νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης του Άργους, το κτίριο που προβλέπεται από την διαθήκη και δωρεά του κληροδοτήματος «Κολιαλέξη», η διάνοιξη νέων οδών μέσα στο ρυμοτομικό σχέδιο πόλης του Άργους κ.λ.π. Άλλωστε, ο συνδυασμός μας στελεχώνεται από ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων, ώστε ο καθένας αναλαμβάνει τομέα ευθύνης για παραγωγή έργου ανάλογα με την κοινωνική του καταξίωση και το επάγγελμα κάτι που σημαίνει ότι ο δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος εφαρμόζει το δόγμα «ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία επιτυχίας αυτής της δημοτικής αρχής».

Κώστας Πρώιμος: Τελικά, η νέα ρυμοτομία που υφίσταται στο νευραλγικό κέντρο της πόλης του Άργους, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπλασης και της αρχιτεκτονικής αισθητικής του, έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Τι λέει ο κόσμος;

Π. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: «Την νέα ρυμοτομία δεν πρέπει να την βλέπουμε ξεχωριστά από τις άλλες δραστηριότητες του κέντρου της πόλης που αναπτύχθηκαν, όπως είναι η αύξηση της εμπορικότητας στους νέους και παλιούς πεζοδρόμους, την δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων, την αλλαγή χρήσης κάποιων καταστημάτων αλλά και ολόκληρων κτιρίων στο νέο αναπλασμένο κέντρο της πόλης και την αύξηση της ζήτησης για νέους χώρους στα προάστια της πόλης, αυτό είναι που λέει και ο κόσμος της πόλης του Άργους, μπορεί να μειώθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο αλλά ο κόσμος που συγκεντρώνεται είναι πολύ περισσότερος από κάθε άλλη φορά, ιδιαίτερα δε στις πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά καιρούς οι οποίες είναι μοναδικές για την ιστορία του δήμου και η προσέλευση του κόσμου είναι εντυπωσιακή.
Εξάλλου, όπως ανέφερα και παραπάνω, σχεδιάζουμε την διάνοιξη νέων δρόμων εντός του σχεδίου πόλης του Άργους, όπως αυτές οι οδοί προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης».

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα