ΑργολίδαΤετραήμερος Καρναβαλικός οργασμός στο Άργος

Τετραήμερος Καρναβαλικός οργασμός στο Άργος

Ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και Φίλων Ποντιακού Ελληνισμού ¨Η Παναγία Σουμελά¨, στο πλαίσιο του Αργείτικου Καρναβαλιού 2020 στο Δήμο Άργους Μυκηνών, που διοργανώνει η ΚΕΔΑΜ, θα παρουσιάσει την «Κουσκουβάρα», την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στην  κεντρική πλατεία στο ΑΡΓΟΣ.

Με τον ερχομό της άνοιξης, τους κατοίκους του Πόντου, ιδιαίτερα αυτούς που είχαν χωράφια, τους ταλαιπωρούσε η ξηρασία. Έτσι έκαναν μια δέηση για βροχή. Έφτιαχναν ένα είδος σκιάχτρου και το περιέφεραν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας: «Η κουνίστρα Κουσκουτέρα ζητάει από τον Θεό βροχή. Δώσε Θεέ μου βροχή στου πλούσιου τον κήπο και στου φτωχού το χωράφι». Έβγαινε, τότε, η νοικοκυρά κι έριχνε νερό πάνω στην Κουσκουτέρα. Τα παιδιά τίναζαν το σκιάχτρο και έπεφταν οι σταγόνες στο έδαφος, όπως η βροχή. Όπως λοιπόν έβρεχαν την Κουσκουτέρα, έτσι να έβρεχε και ο Θεός και να πρασινίσει η γη. Πριν φύγουν η κάθε νοικοκυρά τους έδινε  κεράσματα ή χρήματα για το καλό και αυτοί τους εύχονταν «Καλή βροχή, να δώσει ο Θεός».

Αυτό το ιδιαίτερο Ποντιακό Έθιμο θα αναβιώσει ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας ως  ένα δρώμενο εν κινήσει με σκοπό να οι παλαιότεροι να μην ξεχνάνε την πολιτιστική τους κληρονομιά και τα παιδιά να μαθαίνουν γι΄ αυτή ώστε να  περνάει από γενιά σε γενιά και να μη χάνεται ποτέ.

Με το τέλος της αναβίωσης του εθίμου, θα ακολουθήσει Παραδοσιακό Ποντιακό Γλέντι με πίπιζα, νταούλι, λύρα, τραγούδι και πολύ χορό.

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Αργείτικης Αποκριάς 2020 στο Δήμο Άργους Μυκηνών, που διοργανώνει η ΚΕΔΑΜ: στις 18:30, ¨ΠΟΔΑΡΑΤΗ¨ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ χωρίς άρματα! Γνωρίστε τα φετινά ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ. Χορέψτε στους ρυθμούς της Μπάντας Κρουστών Quilombo και … κρατήστε την ανάσας γιατί…;; το Fire Show θα σας… κόψει την ανάσα!
Τα γκρουπ με την μπάντα & τους καρναβαλιστές και ώρα 18:20, θα συγκεντρωθούν στην οδό Γεν. Κολοκοτρώνη (από του Κουρουνιώτη τα παπούτσια μέχρι του Ανδρή).
Η πορεία είναι: από τη Γεν Κολοκοτρώνη που θα είναι συγκεντρωμένοι, ξεκινούν αντίστροφα προς την Κορίνθου – στο ύψος της Βας. Κων/νου στρίβουν δεξιά – στο ύψος του ¨εσώρουχα Τασσόπουλος¨ στρίβουν αριστερά & διασχίζουν τον πεζόδρομο – στο ύψος της ¨ κάβα Βλογιάρη¨ στρίβουν αριστερά & διασχίζουν την Καποδιστρίου – στο ύψος του 1ου Δημοτικού σχολείου στρίβουν αριστερά & διασχίζζουν τον πεζόδρομο της Δαναού – ανεβαίνουν το γεφυράκι & καταλήγουν στην εξέδρα στο ποτάμι (απέναντι από την εθνική τράπεζα).
Επάνω στην εξέδρα θα γίνει η παρουσίαση των καρναβαλικών ομάδων & όταν τελειώσουν θα γίνει το show με τις φωτιές.
* στις 20:00, κεντρική πλατεία στο ΑΡΓΟΣ. MASCHERARIS! Κυρίες ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ παγώνουν, παίζουν με το κοινό, χορεύουν ταραντέλα! Κύριοι τραγουδούν καντσονέτες!!!

Κυριακή 1 Μαρτίου 2020, ΑΡΓΟΣ.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΕ ΑΡΜΑΤΑ!!!!
Παρουσιάζουν ο Ρένος Χαραλαμπίδης & η Νένα Χρονοπούλου.

* ώρα 16:00 – Η παρέλαση θα ξεκινήσει με τις ΚΑΡΑΜΟΥΝΤΖΕΣ τη μασκότ του Αργείτικου Καρναβαλιού!
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ η Γιουσέφ! Ξυλοπόδαροι με γιγαντιαία φορέματα! Το ζευγάρι Μίκυ & Μίνι!
Η Καρναβαλική Παρέλαση θα ξεκινήσει από τη συμβολή των οδών Θεάτρου & Δαναού και θα συνεχίσει έως τη συμβολή των οδών Καποδιστρίου & Δαναού. Στο ύψος του Καποδιστριακού Δημοτικού σχολείου οι ομάδες θα στρίψουν αριστερά με κατεύθυνση προς την Παιδική Βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην Παιδική χαρά ¨Δ. Μπόνης¨ στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου & Φείδωνος όπου και θα λήξει η Καρναβαλική Παρέλαση.

* ώρα 18:00 – Μετά το τέλος της Καρναβαλικής Παρέλασης, θα καεί ο Καρνάβαλος στην πλατεία (μπροστά από την τράπεζα Πειραιώς) και το Fire Juggling Show θα σας εντυπωσιάσει!

* ώρα 19:00 – Θα ξεκινήσει η συναυλία με τους LOCOMONDO (στην εξέδρα μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο).

ΚΟΥΛΟΥΜΑ θα γίνουν σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Άργους Μυκηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα