Το τελευταίο διάστημα γίνεται συζήτηση για την ικανότητα των ιών να επιβιώνουν σε επιφάνειες. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει ως τώρα οι ειδικοί, ανάλογα με το υλικό(π.χ. μεταλλικές επιφάνειες) και τις συνθήκες(υγρασία, θερμοκρασία) οι ανθρώπινοι κορονοϊοί μπορεί να παραμείνουν μολυσματικοί για 2 ώρες μέχρι μερικές ημέρες.
Eιδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι με κάθε εκπνοή ένας ασθενής με ΓΡΙΠΗ εκπέμπει ένα σύννεφο μικροσταγονιδίων το οποίο περιέχει ιούς. Η έρευνά τους έχει δείξει ότι ο ιός της γρίπης μπορεί να μεταδοθεί από το 40% των μικροσταγονιδίων και αιωρείται για αρκετές ώρες. Μάλιστα όσο χαμηλότερη είναι η περιβαλλοντική θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται η επιβίωσή του στον αέρα, σύμφωνα με το βρετανικό National Health System (NHS).
Πρόσφατα η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) προειδοποίησε ότι ο νέος ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ(SARS–CoV-2) μπορεί να μεταδίδεται και από τα μάτια, αν ο επιπεφυκότας (το λευκό τμήμα) των ματιών εκτεθεί στο νέφος μικροσταγονιδίων που παράγουν οι ασθενείς. Η Ακαδημία είχε εκδώσει αυτή την προειδοποίηση για τους οφθαλμιάτρους, οι οποίοι εξετάζουν από πολύ κοντινή απόσταση τους ασθενείς τους (άρα εκτίθενται στην ανάσα τους), αλλά προφανώς ισχύει για όλους.
Για να προστατευτούμε από τους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, πρέπει να βρισκόμαστε σε χώρους που αερίζονται καθημερινά πολύ καλά, με απολύμανση των χώρων και επιφανειών με διάλυμα χλωρίνης 1%. Εξίσου σημαντικό είναι να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής με σωστό τρόπο. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα είναι απαραίτητο, για να απαλλαγούν τα χέρια απ’ όλα τα μικρόβια και τους ιούς. Πολύ σημαντικό είναι ακόμα να τηρούνται οι κανόνες αναπνευστικής υγιεινής. Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στο μανίκι μας ή σε χαρτομάντιλο που θα πετάμε αμέσως μετά από τη χρήση και ακολουθεί καλό πλύσιμο χεριών.
Αποφεύγουμε τις στενές επαφές με ασθενείς που έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού. Δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια μας στις πύλες εισόδου ενός ιού (στόμα, μύτη, μάτια), γιατί αν είναι μολυσμένα μπορεί να κολλήσουμε από αυτόν. Τη χειρουργική μάσκα χρειάζονται όσοι βήχουν ή φτερνίζονται καθώς και όσοι τους φροντίζουν, ωστόσο η χρήση της μάσκας δεν ακυρώνει την ανάγκη λήψης και των υπόλοιπων μέτρων.
Σε περίπτωση οξείας λοίμωξης αναπνευστικού(βήχα, πυρετό, δύσπνοια) επικοινωνούμε με τον οικογενειακό μας ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) στο τηλ. 1135
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας, θεωρεί χρέος του να ενημερώνει τους πολίτες και επισημαίνει ότι είναι ατομική ευθύνη όλων μας η τήρηση μέτρων υγιεινής. Παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς, για την πρόληψη, αντιμετώπιση και περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.