ΑργολίδαΑνδρέας Πουλάς: Άμεσα μέτρα στήριξης των οδοντιάτρων

Ανδρέας Πουλάς: Άμεσα μέτρα στήριξης των οδοντιάτρων

Μέτρα στήριξης για τους οδοντίατρους της χώρας, καθώς και ενίσχυση της δευτεροβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στο κείμενο της ερώτησης που απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας υπογραμμίζονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος, βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων στην περίοδο της εξάπλωσης του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό πολλοί οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΠΟΥ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τις οδοντιατρικές υπηρεσίες στα ιδιωτικά οδοντιατρεία μόνο στα απολύτως επείγοντα περιστατικά, όπως αυτά ορίζονται με βάση τα παγκοσμίως ισχύοντα πρωτόκολλα.

Ως εκ τούτου η πλειοψηφία των οδοντιατρείων της χώρας παραμένουν κλειστά και εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα περιστατικά με μεγάλο λειτουργικό κόστος, αλλά και με μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, λόγω της έκθεσης των οδοντιάτρων σε επικίνδυνα αερολύματα και μάλιστα σε μία περίοδο τραγικής έλλειψης υγειονομικού υλικού πρώτης γραμμής. Λόγω δε, αφενός του ότι η άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος βρίσκεται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων και αφετέρου του άγνωστου χρόνου λήξης των μέτρων κοινωνικού περιορισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι σαφές ότι τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των οδοντιατρείων.

Για τον λόγο αυτό πολλοί οδοντιατρικοί σύλλογοι της χώρας διαμαρτύρονται για την αιφνίδια υπαναχώρηση της Πολιτείας από τα προαναγγελθέντα μέτρα στήριξης της επιστημονικής ομάδας  των οδοντιάτρων και την εξαίρεσή τους από τα μέτρα στήριξης των άμεσα πληττόμενων ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, όπως η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και η επιδότηση ενοικίου και ειδικά σε μία τόσο δύσκολη χρονική στιγμή.

Η εξαίρεση των οδοντιάτρων ως δραστηριότητα που  αντικειμενικά πλήττεται από τα προστατευτικά μέτρα δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται, συνιστά όχι μόνο οικονομικό πλήγμα καθώς το εισόδημα τους έχει εκμηδενιστεί, αλλά και θεσμικό εμπαιγμό, καθώς υποτιμά την συμβολή τους ως επιστημονικού κρίκου στην προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.Προτίθεστε να εντάξετε τους οδοντιάτρους σε δέσμη ουσιαστικών μέτρων στήριξης τους ως άμεσα πληττόμενοι;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να προμηθεύσετε τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες οδοντιατρικής περίθαλψης με υγειονομικό υλικό πρώτης γραμμής;

3.Ποιος ο σχεδιασμός σας για την ενίσχυση της δευτεροβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα