Αργολίδα Ήξεις αφήξεις από Μηταράκη για Γαλαξία

Ήξεις αφήξεις από Μηταράκη για Γαλαξία

1

Απάντηση Μηταράκη σε Ανδριανό για δομή φιλοξενίας προσφύγων στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας»

Στην σχετική Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα δομή φιλοξενίας προσφύγων στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκης.

Στην απάντηση μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Το ξενοδοχείο “Galaxy”, στο Πόρτο Χέλι, λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος FILOXENIA, το οποίο χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME). Το πρόγραμμα FILOXENIA προσφέρει προσωρινή στέγαση, καθώς και βασικές υπηρεσίες βοήθειας και προστασίας σε ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα, ως μέρος του συνολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκη της Κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων υποδοχής στα νησιά.

Το ξενοδοχείο “Galaxy” άνοιξε στις 10/11/2018 και έκλεισε, ως μέρος του σχεδίου εξόδου όπως είχε σχεδιαστεί εκείνη την περίοδο , στις 30/06/2019. Λόγω της έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε εκ νέου στις 25/10/2019 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Την μίσθωση και την διαχείριση της Δομής έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Δεν έχει αναφερθεί θέμα ακαταλληλότητας της δομής. Σήμερα η Δομή φιλοξενεί 465 Αιτούντες Άσυλο (άδεια ΕΟΤ για 496 άτομα). Πρόσφατα στην δομή, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν διαμένοντες θετικοί στον κορωνοίο COVID-19. Σε συνέχεια, το Υπουργείο μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία προχώρησε σε ειδικότερα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στη δομή του Κρανιδίου Αργολίδας, με την υπ’ αρ. Αριθμ. Δ1Α/ΓΠ.οικ. 26340/22-4-2020 (Β’ 1548) KYA η οποία παρατάθηκε αντίστοιχα με την με Αριθμ. Δ1Α/ΓΠ.οικ. 28050/4-5-2020 (Β’ 1697), έως και τις 12-5-2020. Την Δευτέρα 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εκ νέου δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 125 διαμένοντες.

Καθώς βρέθηκαν 3 θετικά δείγματα, η δομή τέθηκε εκ νέου σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα (ΥΕΚ Β’ 2019/26-5-2020) για διάστημα 15 ημερών. Στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η διακοπή του προγράμματος φιλοξενίας σε ξενοδοχεία εντός του 2020, ενέργεια η οποία θα οδηγήσει στο κλείσιμο τουλάχιστον 55 υφιστάμενων δομών σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της δομής στο ξενοδοχείο “Galaxy”. Τέλος, τονίζεται ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Επικράτεια, χωρίς να υπερβαίνει το 1% ανά Περιφερειακή Ενότητα. Ως προς την Αργολίδα σήμερα οι διαμένοντες αντιστοιχούν στο 0,5% του συνολικού πληθυσμού.

Διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version