Υπό το φόβο του θανάτου, προσφάτως η παγκόσμια αγορά κατέβασε ρολά για περισσότερες απο εβδομήντα ημέρες. Θρησκείες που ορίζουν τις ζωές και την ηθική δισεκατομμυρίων ατόμων, διατυμπανίζουν την μεταθανάτια ζωή, προκαλώντας το δέος στην ανθρώπινη υπόσταση των αναρίθμητων πιστών. Συνομιλήσαμε περί της ιδέας του “μοιραίου”, ίσως με τον πιο εμπειρικά καταρτισμένο ως προς το μυστήριο του, λόγω του λειτουργήματος που ασκεί.
Διαβάστε την ακόλουθη και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του συνιδιοκτήτη γραφείου Τελετών Αλέξανδρου Χρυσικού, αποκλειστικά στην “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου”
Κώστας Πρώιμος: Ποιές ήταν οι άμεσες επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο σας
ΑΛ.ΧΡΥΣΙΚΟΣ: “Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας συγκεκριμένα οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν μηδαμινές. Δεν είχαμε σχεδόν καθόλου κρούσματα και δεν επηρέασε καθόλου τον κλάδο μας. Αντίθετα θα έλεγα, υπήρχε πτώση στην δουλειά μας, διότι ο κόσμος έμεινε στα σπίτια και προφυλάχθηκε αυστηρά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα τροχαία, οι πνιγμοί στην θάλασσα και οι ανακοπές καρδιάς από τα οινοπνευματώδη ποτά”.
Κώστας Πρώιμος: Θεωρείτε τον εαυτό σας εξοικειωμένο με την ιδέα του θανάτου;
ΑΛ.ΧΡΥΣΙΚΟΣ: Τον εαυτό μου τον θεωρώ εξοικειωμένο με τον θάνατο και πιστεύω οτι κανονικά θα έπρεπε όλοι οι άνθρωποι να συμφιλιωθούν με την ιδέα του, καθώς είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία. Ο,τι γεννιέται πεθαίνει, απαράβατος νόμος της Φύσης. Ωστόσο δεν συμβαίνει αυτό καθώς επικρατεί ο τρόμος γύρω από αυτό το πεδίο και πιστεύω οτι ο βασικός λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη Παιδείας. Από μικρή ηλικία θα έπρεπε να διδάσκουν και να εμφυσούν στα παιδιά οτι εφόσον υπάρχει η ζωή, αποτελεί φυσικό επακόλουθο κάποια στιγμή και ο θάνατος (όσο άσχημο και βαρύ να ακούγεται). Αναμφισβήτητα και δυστυχώς, ο θάνατος είναι το πιο μακάβριο πράγμα, για τον ίδιο τον θανόντα μέχρι την στιγμή που θα “φύγει” αλλά και για τους συγγενείς και τους φίλους που μένουν πίσω με την ανάμνηση και τον πόνο. Είναι απολύτως λογικό κανείς μας να μην θέλει να πεθάνει, γιατί η ζωή παρά τις αναποδιές της, είναι ωραία. Ακόμα και εμείς που ασκούμε αυτό το λειτούργημα, όσο και να έχουμε εξοικειωθεί, στο τέλος εννοείται και εξυπακούεται ότι δεν επιθυμούμε να πεθάνουμε”.
Κώστας Πρώιμος: Ποια είναι η υπ’ αριθμόν 1 αιτία θανάτου μέσα από τις δικές σας καταγραφές και την πείρα σας;
ΑΛ.ΧΡΥΣΙΚΟΣ : “Οι υπ αριθμόν 1 αιτίες θανάτου την σήμερον ημέρα είναι ο καρκίνος, η καρδιά και το εγκεφαλικό. Σε όλα ο κοινός παράγοντας είναι ένας: Το άγχος του σύγχρονου ρυθμού της ζωής”.
Κώστας Πρώιμος: Έχουν αλλάξει οι συνήθειες και οι απαιτήσεις των συγγενών ως προς τα διαδικαστικά και τα έξοδα μιας κηδείας;
ΑΛ. ΧΡΥΣΙΚΟΣ: “Πάντα οι απαιτήσεις των συγγενών αλλάζουν. Τόσο όσο προς τα διαδικαστικά όσο και προς τα έξοδα της κηδείας. Ο κόσμος έχει όλο και περισσότερα θέλω αλλά με μικρότερο κόστος. Αυτό το κατανοούμε πλήρως, γιατί είναι το “σημείο” των δύσκολων καιρών”.
Φέρετρα και Κηδείες με πίστωση και «φέσια»
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στο Facebook και στο Google News
Ειδήσεις από: Ναύπλιο – Άργος – Ερμιονίδα – Τρίπολη –Κορινθία – Αθλητικά – Άρθρα – Αποκλειστικές Έρευνες και Συνεντεύξεις.