Αν. Μάλλιος: “…και μετά τον κορονοϊό τραχανά θα πουλάω”

0
Έρευνα του Κώστα Πρώιμου

Αν και αισίως έχει συμπληρώσει εβδομήντα πέντε έτη ζωής, παραμένει το ίδιο αεικίνητος, και δραστήριος, όπως την πρώτη μέρα το 1972, που αποφάσισε να ανοίξει την ξακουστή επιχείρησή του στο Ναύπλιο.

Ο Αναστάσιος Μάλλιος, είναι διάσημος ανά την Ελλάδα, για τον παραδοσιακό και ατόφιο τραχανά που παρασκευάζει καθώς και για της μοναδικής γεύσης χυλοπίτες και τα άλλα είδη ζυμαρικών που δημιουργεί και διαθέτει στην αγορά. Συνομιλήσαμε μαζί του χθες, καθώς σε καθημερινή βάση, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, παραμένει στις επάλξεις: “Δεν φοβάμαι, δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. “Πριν τον κορονοϊό τραχανά πουλούσα, κατά την διάρκεια του κορονοϊού τραχανά πουλάω και μετά τον κορονοϊό τραχανά θα πουλάω”! Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις του στην “Ενημέρωση της Περ. Πελοποννήσου”.

Αν κάποιος μπορούσε να σταθεί διακριτικά έξω από το εργαστήριό του μέχρι και πριν από δύο μήνες, πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, εκτός από τους ντόπιους, θα συναντούσε και αρκετούς τουρίστες να αγοράζουν τα προϊόντα του, σταλμένοι από φίλους που τα δοκίμασαν παλαιότερα. Αν πάλι θελήσει να μπει στο εργαστήριο, θα αισθανθεί πως επισκέπτεται χειρουργείο, καθώς όλοι κυκλοφορούν με σκουφάκια, γάντια και λευκές φόρμες, ενώ τα πάντα αστράφτουν από καθαριότητα.

“Η σταθερή μας μόνιμη πελατεία η οποία αγγίζει ένα ποσοστό της τάξεως του 40% συνέχισε να μας επιλέγει και τις δύσκολες ημέρες της καραντίνας. Αυτοί που εξαφανίστηκαν για ευνόητους λόγους, ήταν οι επισκέπτες και οι ξένοι τουρίστες” μας είπε ο κ. Μάλλιος, ενώ ερωτηθείς για την επάρκεια των προϊόντων του πρόσθεσε: Τα δικά μας προϊόντα βασίζονται στην παράδοση. Δεν σταμάτησε ο τσοπάνης να αρμέγει το γάλα το οποίο αποτελεί δομικό συστατικό μαζί με το αλεύρι. Δεν αντιμετωπίσαμε σε καμία περίπτωση έλλειψη υλικών καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας. Έλεγα στους πελάτες μου να μην ανησυχούν και κυρίως να μην στοκάρουν, εδώ είμαστε και εδώ θα είμαστε, τους καθησύχαζα και δικαίως. Προσωπικά για μένα έπαιξε ρόλο και ο ψυχολογικός παράγοντας γιατί παραμένοντας σε λειτουργία αισθανόμουν ζωντανός. Και για τον κόσμο ήταν σημαντικό να γνωρίζει ότι ορισμένα καταστήματα που πουλάνε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, είναι εκεί έξω και περιμένουν να τους καλύψουν.”

Έρχονται στο Ναύπλιο από παντού για να αγοράσουν Τραχανά και Χυλοπίτες Μάλλιου

Στην συνέχεια της συνομιλίας μας, ο διάσημος στο είδος του Αναστάσιος Μάλλιος φρόντισε να αναφερθεί με καλά λόγια για όλα τα εργαστήρια που λειτουργούν παραδοσιακά: «Ζουν ακόμη κάποιες παραδοσιακές μαγείρισσες, γιαγιάδες πια, που παραδέχονται πως ο τραχανάς που εμείς παράγουμε δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον δικό τους» μας είπε και εξήγησε το γιατί. «Ακολουθούμε, από τότε που υπάρχουμε ως βιοτεχνία, με θρησκευτική ευλάβεια, και τηρούμε τους πατροπαράδοτους τρόπους παρασκευής σε όλα μας τα προϊόντα, που ανήκουν στην κατηγορία των ζυμαρικών.

Χρησιμοποιούμε πάντοτε φρέσκο πρόβειο γάλα, και χωριάτικα αυγά. Τα αντίστοιχα βιομηχανοποιημένα είδη τουλάχιστον στις δύο πρώτες ύλες, δηλαδή το αυγό και το γάλα, υστερούν σαφέστατα σε σχέση με τα παραδοσιακά ελληνικά εργαστήρια. Διότι και το αυγό και το γάλα, θα είναι αποξηραμένα και εισαγόμενα. Ο καταναλωτής  επομένως, έχει κάθε λόγο  να προτιμήσει τα ζυμαρικά και τον τραχανά, που φτιάχνουν οι μικρές βιοτεχνίες  της περιοχής. Πιστεύω ακράδαντα, πως τα περισσότερα εργαστήρια, δουλεύουν με ατόφιες πρώτες ύλες. Με χαρά έμαθα κάποια στιγμή πως αρκετοί παιδίατροι πλέον, συνιστούν στις μητέρες να αγοράζουν παραδοσιακό τραχανά και χυλοπίτες για τα μικρά παιδιά. Μας το λένε οι ίδιες οι πελάτισσές μας».

Τον ρωτήσαμε γιατί τα προϊόντα του δεν είναι στα ράφια των Super Markets και αν υπάρχει κάποια συνταγή επιτυχίας. Μας απάντησε χωρίς καμία σκέψη. «Εμείς ως επιχείρηση παρά τις όποιες προτάσεις δεχτήκαμε κατά καιρούς, δεν θελήσαμε να μπούμε στα ράφια των υπεραγορών. Επενδύσαμε στην προσωπική επαφή με τους πελάτες μας, γιατί απλά τολμάμε να τους δείξουμε, τους τρόπους και τα υλικά παρασκευής των προϊόντων μας. Δεν έχουμε να κρύψουμε, τίποτα απολύτως! Η συνταγή της επιτυχίας μας είναι το μεράκι! Το ράφι του σούπερ μάρκετ, τι να πει; Είναι απρόσωπο. Παρά τον ανταγωνισμό και την κρίση ο κόσμος εξακολουθεί να προτιμάει τα γνήσια και παραδοσιακά προϊόντα. Μας προτρέπει μάλιστα να μην αλλάξουμε ποτέ την ποιότητα μας στις πρώτες ύλες.

Λίγο τα διατροφικά σκάνδαλα που κατά καιρούς αποκαλύπτονται, αλλά και τα αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, προϊόντα που έχουν κατακλύσει τις αγορές, ενισχύουν την «πίστη» του καταναλωτή σε όλους εμάς, που διατηρούμε την παράδοση, στους τρόπους παρασκευής των ζυμαρικών. Οι μεγάλες εταιρείες, συνηθίζουν να «βαφτίζουν» μια μεγάλη γκάμα προϊόντων ως παραδοσιακά, ενώ δεν είναι. Πάρτε σαν παράδειγμα τα  βιομηχανοποιημένα γιαούρτια, που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο  παρά ένα «γαλακτοειδές σκεύασμα». Εμείς όλες μας τις πρώτες ύλες, τις προμηθευόμαστε από ντόπιους παραγωγούς.  Προσπαθούμε να στηρίξουμε, με αυτό τον τρόπο, την τοπική οικονομία, αλλά και να αναδείξουμε μέσα από το τελικό προϊόν που φτιάχνουμε, την αξία των αγαθών που παράγει η Αργολική και ευρύτερα η Πελοποννησιακή γη! Μέσα στο παντοπωλείο μας, έχουμε μια αρχή: να βάζουμε προϊόντα της Περιφέρειάς μας. Από τυροκομικά και ζυμαρικά, μέχρι γλυκά του κουταλιού και ούζο!»

Ακολουθήστε την Ενημέρωση στη σελίδα του Facebook την Ομάδα και στο Google News.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here