Άρθρα “Ζήτημα Εστίασης και θανάτου”

“Ζήτημα Εστίασης και θανάτου”

3
Του Μηνά.Π

Η Κοινωνία εκπέμπει sos σε όλα τα επίπεδα πλέον μετά το πέρασμα του κορονοϊού απο τη χώρα μας. Μια πανευρωπαϊκή δράση των ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού έλαβε χώρα και στη Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση από ανθρώπους που αγωνιούν για το μέλλον τους αλλά και των εργαζομένων τους. Η κατρακύλα που διαφαίνεται στην οικονομία δεν αφήνει κανέναν στην “απέξω”. Εκτός αν διαθέτεις κάποιο τηλεοπτικό κανάλι, εκεί που όλα είναι όμορφα και όλα πάνε καλά… Διαβάστε τις τοποθετήσεις τριών επαγγελματιών της καφεστίασης, του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Αργολίδας Ανδρέα Πουλά και του έγκριτου Εργατολόγου και υποψηφίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Γαβρήλου.

Δημήτρης Μπακρυσιώρης: Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την στήριξη της εστίασης δεν μας καλύπτουν πλήρως. Αυτά που συζητάνε δεν ξέρω αν είναι εφαρμόσιμα και αν τελικά θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Τα ενοίκια στη πόλη του Ναυπλίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Θα αναγκαστούμε να δουλέψουμε στο μισό μαγαζί, πως θα αντεπεξέλθουμε στα έξοδα; Πρέπει τα ενοικιαστήρια να πέσουν στο 50% τουλάχιστον. Δεν θέλουμε να απολύσουμε το προσωπικό μας αλλά θα αναγκαστούμε να μειώσουμε τις ώρες εργασίας τους.

Χρηστος Νταβάκος: Οικονομική βοήθεια χρειαζόμαστε. Δεν είναι το πρόβλημα αν θα ανοίξουμε πέντε μέρες νωρίτερα, ή αργότερα. Μείωση ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών και ενοίκια είναι τα μείζονος σημασίας ζητήματα.  Ούτε Έλληνες, ούτε τουρίστες από το εξωτερικό προβλέπεται να έχουμε εφέτος, πως θα πληρώσουμε τα παραπάνω έξοδα; Προβλέπω ότι ένα 40% των εργαζόμενων θα μείνουν άνεργοι. Αυτό θα μετακυλιστεί στην οικονομία μας. Ελπίζω να έχουν λίγο μυαλό να σκεφτούν τι έχουν κάνει, να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις.

Γιώργος Νικολακόπουλος: Τα πράματα είναι δύσκολα, περιμένουμε να ανοίξουμε να δούμε τι θα αποφασιστεί.  «Αν δεν βάλει η κυβέρνηση πλάτη» θα είναι δύσκολη η επιβίωση μας. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, να μειωθεί ο ΦΠΑ, οι ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό έχουν πολύ χαμηλότερο από ότι εμείς στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε ρευστό, είτε ακόμα και σε  άτοκο δάνειο, αλλά πραγματικά άτοκο, όχι όπως είναι οι γνωστές συμβάσεις τραπεζικών δανείων με χίλια έξοδα. Ώστε να καταφέρουν να πληρώσουν όσοι δεν μπορούν τα ενοίκια τους γιατί οι τζίροι θα είναι για κλάματα. Επιτέλους, να θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα.

Γίωργος Γαβρήλος: Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη – πολυδιάστατη κρίση, υγειονομική – οικονομική με κοινωνικές προεκτάσεις. Είμαστε μια χώρα που στηρίζεται η οικονομία της στον Τουρισμό και στις υπηρεσίες, θα έπρεπε η κυβέρνηση να διαθέσει χρήματα στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, ώστε όταν ανοίξουν τα καταστήματα να έχουν ρευστό να το διαθέσουν στην αγορά. Μετά από  μερικούς μήνες με την σταδιακή κλιμάκωση της ύφεσης η οποία έχει προβλεφτεί και από τους διεθνείς οργανισμούς θα είναι πλέον αργά για μέτρα. Πρέπει να κινηθούμε άμεσα όπως είπε και ο Τσίπρας με το πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» που εστιάζει κυρίως με εμπροσθοβαρή μέτρα…

Ανδρέας Πουλάς: Πέρα από την μάχη του κορονοϊου που δόθηκε και πήγε καλά πρέπει να διεξαχθεί και αυτή της οικονομίας. Η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει την «ντουλάπα» και να μοιράσει χρήματα ώστε να αρχίσει να παίρνει μπρος η αγορά. Ό,τι χρήματα διαθέσιμα υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρέπει να στραφούν προς την οικονομία. Οι επιχειρήσεις δικαιούνται να στηριχτούν άμεσα με την μείωση του ΦΠΑ και την επιδότηση ενοικίου και φυσικά αντιστοίχως την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ακόμη να επιδοτηθεί η εργασία για τους εργαζόμενους. Τα έχουμε ήδη προτείνει αυτά ως ΚΙΝΑΛ και η κυβέρνηση πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη της.

Ακολουθήστε και διαβάστε τις ειδήσεις μας στο Google news
– Στη σελίδα μας στο Facebook
– Στην ομάδα

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version