Σημεία συνέντευξης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης
«Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της πρόσφατης ανακοίνωσης, για την απένταξη οκτώ (8) πόλεων της Περιφέρειας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) δεν είχε απλό χαρακτήρα πολιτικής καταγγελίας αλλά, είχε ως στόχο να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει η επέκταση του δικτύου όπως είχε προγραμματιστεί την προηγούμενη περίοδο.
Την περίοδο 2015-2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων, κατάφερε να διαχωρίσει τα δίκτυα από την εμπορία αερίου, να συστήσει τη ΔΕΔΑ, να εξασφαλίσει δύο εξόδους αερίου του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) στη Βόρειο Ελλάδα, να προχωρήσει στον προγραμματισμό αεριοποίησης της χώρας και να διασφαλίσει κονδύλια (ΕΣΠΑ) και χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση οι πολίτες και οι επαγγελματίες σε ένα φθηνό και ήπιο, από άποψη εκπομπών, ορυκτό καύσιμο. Ήδη, την προηγούμενη περίοδο, προχώρησαν επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου, όπου στη Βόρεια Ελλάδα έφτασε σε πάνω από τριάντα (30) πόλεις.
Δυστυχώς, μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν η ψήφιση νόμου για την πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στις Υποδομές φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), σε αντίθεση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούσε πλειοψηφικό μερίδιο για το δημόσιο (51%), με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μονοπωλίου στην ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί τελικώς η προωθούμενη από τη ΝΔ πώληση. Τα μεθεόρτια της κυβερνητικής επιλογής για την ιδιωτικοποίηση φαίνεται ότι βιώνουμε σήμερα με την απένταξη των οκτώ πόλεων από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ.», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης.
Η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια, και οφείλει να βρει λύσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε οι πολίτες και οι τοπικές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, με χαμηλό όμως κόστος. «Δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από λεπτομέρειες η κυβέρνηση, καθώς, την ίδια στιγμή, διαβάζουμε δημοσιεύματα για ιδιώτες εκτός της ΔΕΔΑ που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στις ίδιες περιοχές που, αν ισχύει η Απόφαση της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, απεντάσσονται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ. Τονίζουμε ότι, οποιοσδήποτε ιδιώτης αφενός δε λειτουργεί με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια οπότε, το εάν θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου στη χώρα μας θα εξαρτάται από το κέρδος του, και αφετέρου πιθανώς με μεγαλύτερο κόστος για τους τελικούς καταναλωτές».
Ο Σ.Φάμελλος παρουσίασε στη συνέχεια τα βασικά σημεία του αντι-περιβαλλοντικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας που ψηφίστηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα οικολογικό και συνταγματικό πραξικόπημα καθώς, κατά τη διαδικασία, παραβιάστηκαν άρθρα του Συντάγματος, ο Κανονισμός της Βουλής και η συμμετοχή των βουλευτών ήταν περιορισμένη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. «Ένα νομοσχέδιο-περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως το κάλεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace και η WWF και οι εξήντα χιλιάδες (60.000) και πλέον πολίτες που υπέγραψαν ψήφισμα για την απόσυρσή του. Κριτικές ήταν όμως και οι τοποθετήσεις φορέων, όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ), η Ένωση Δασολόγων, για κρίσιμα μάλιστα σημεία του νομοσχεδίου. Για την υποβάθμιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), την ακύρωση των ήδη κυρωμένων δασικών χαρτών κ.ά.. Είναι προφανές ότι ο κύριος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδιο στο κυβερνητικό σχέδιο και όχι ως αναπτυξιακό πόρο».
Στάθηκε ειδικότερα στην οριοθέτηση των Περιοχών Προστασίας το 2017, στο νόμο του 2018 που η Βουλή ψήφισε τη χρηματοδότηση των ΦΔΠΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά, στη δημιουργία ενός δικτύου αποκεντρωμένης Διοίκησης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, όλα αυτά που καταργεί σήμερα ο κύριος Χατζηδάκης. Αφού προκάλεσε οικονομική «ασφυξία» στους ΦΔΠΠ, τους καταργεί και τους αντικαθιστά με μία κεντρική Δομή, εκτός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ορίζοντας ιδιώτες, αρεστούς στην κυβέρνηση και πιθανώς νέα γαλάζια goldenboys στην κεντρική αυτή Δομή, με τελικό στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων εις βάρος του περιβάλλοντος. Σημείωσε επιπλέον, ότι η προωθούμενη πώληση μεριδίου του δημοσίου στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που εισήχθη εσπευσμένα στο νομοσχέδιο, είναι εθνικά επιζήμια και μπορεί να οδηγήσει σε ανάλογα αποτελέσματα όπως βλέπουμε σήμερα στο δίκτυο φυσικού αερίου, με την απένταξη πόλεων.
Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της βίαιης και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που εξαγγέλθηκε πριν από δέκα μήνες από τον κύριο Μητσοτάκη στο βήμα της Συνόδου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Δέκα μήνες μετά, δεν έχουμε δει να επενδύεται ούτε ένα ευρώ για τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών, δεν αξιοποιείται ούτε το Ταμείο δίκαιης Μετάβασης με διαθέσιμα ήδη εξήντα (60) εκατ. ευρώ που σύστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κανένα σχέδιο ακόμη, δεν έχει καν ολοκληρωθεί η τηλεθέρμανση της Μεγαλόπολης από τη Μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ που ήταν προγραμματισμένη. Πρόκειται δυστυχώς για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με τραγικές συνέπειες για τις περιοχές. Και το μεγαλύτερο έλλειμμα είναι η ανυπαρξία ενός αναπτυξιακού σχεδίου για την περιοχή της Μεγαλόπολης που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και σήμερα αγνοείται».
Ερωτηθείς τέλος για τα σενάρια διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ξεκαθάρισε πως είναι ανήθικο κάποιος να υποτιμάει τη μάχη που δίνει η κοινωνία σήμερα για τη ζωή και να κάνει σενάρια δημοσκοπήσεων και σχέδια για την παραμονή του στην καρέκλα και σημείωσε πως αν κάποιος κάνει τέτοια σενάρια θα λάβει ανάλογη απάντηση από την κοινωνία.
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook
Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News