ΚορινθίαΓ. Ψυχογιός: Οι επιστροφές 446 εκ. € από τις δικαστικές αποφάσεις της...

Γ. Ψυχογιός: Οι επιστροφές 446 εκ. € από τις δικαστικές αποφάσεις της ΕΕ να δοθούν στους παραγωγούς

Με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 13ης Φεβρουαρίου 2020 και της 30ης Απριλίου 2020 επιστρέφονται στη χώρα μας περίπου 466 εκατ. € από πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη σωστή χορήγηση των ενισχύσεων κατά τα έτη 2009-2012 και ειδικότερα για τη μη σωστή εφαρμογή του ορισμού του βοσκότοπου.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας το 2015 και πράττοντας το σωστό τόσο σε ενωσιακό επίπεδο με τα αιτήματα αναιρέσεων και τον κανονισμό omnibus όσο και στο εσωτερικό με το νόμο 4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες, είχε ως αποτέλεσμα τη θετική για τη χώρα μας δικαστική εξέλιξη, να δικαιωθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να επιστραφούν (1) 280 εκ. € περίπου για ενισχύσεις των ετών 2009-2011 και (2) 166 εκ. € για ενισχύσεις του έτους 2012.

Σημειώνεται επίσης πως οι δύο αυτές θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει νομολογιακό δεδομένο και αναμένεται η έκδοση και άλλων παρόμοιων αποφάσεων υπέρ της χώρας μας, καθώς εκκρεμούν και άλλες αναιρέσεις κατά καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος μας για το ίδιο θέμα.

Η επιστροφή των χρημάτων αυτών επιβάλλεται να διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο στους παραγωγούς μας, σε μια περίοδο που οι  αγροτικοί κλάδοι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού και ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους έχει  εξαιρέσει  από  οποιαδήποτε ενίσχυση και στήριξη.

Η κυβέρνηση οφείλει να  στηρίξει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα. Η απόδοση της επιστροφής των προστίμων για τους βοσκοτόπους στους παραγωγούς μας, θα ήταν μια σημαντική ανάσα στην προσπάθεια της επιβίωσης τους.

Ειδικά για την Κορινθία, που το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων κατευθύνεται στην εσωτερική κατανάλωση, λαϊκές αγορές, εστίαση, τουρισμός κλπ., ήδη είναι ορατές οι επιπτώσεις με την παραγωγή να έχει μόλις αρχίσει.

Σημειώνεται ότι για το θέμα έχει κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτική Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ασκηθεί πίεση, ώστε να δοθούν οι επιστροφές της ΕΕ για την στήριξη των παραγωγών.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα