ΑργολίδαΑ.Πουλάς: Ερωτήματα για τη λειτουργία των 500 Κινητών Ομάδων από τον ΕΟΔΥ

Α.Πουλάς: Ερωτήματα για τη λειτουργία των 500 Κινητών Ομάδων από τον ΕΟΔΥ

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ, έπειτα από την παρέμβαση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Πουλά. Από τις 10 Ιουνίου είχαμε ζητήσει στοιχεία για το παραπάνω θέμα με τίτλο “Πόσες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ λειτουργούν στην Πελοπόννησο;”. Διαβάστε το δελτίο τύπου του Ανδρέα Πουλά:

Στοιχεία σχετικά με τη στελέχωση και τον τρόπο λειτουργίας των 500 Κινητών Ομάδων Ειδικού Σκοπού (ΚΟΜΥ) ζητά με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Ερωτήματα από τη λειτουργία των 500 Κινητών Ομάδων Ειδικού Σκοπού από τον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ερωτήματα έχει προκαλέσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η διαδικασία στελέχωσης και λειτουργίας των 500 Κινητών Ομάδων Ειδικού Σκοπού (ΚΟΜΥ) από τον ΕΟΔΥ, με σκοπό τη διενέργεια μαζικών τεστ σε κλειστές δομές (γηροκομεία, κέντρα υποδοχής μεταναστών κλπ).

Ειδικότερα, δύο εμπιστευτικές επιστολές του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ.Πρεζεράκου με ημερομηνία 19.05.2020 φέρεται να απευθύνονται στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα και να θέτουν ερωτήματα αναφορικά με την μέχρι σήμερα διαδικασία θέσης σε λειτουργία του νέου θεσμού.

Συγκεκριμένα, φέρεται να τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1.Ποιος και με ποια κριτήρια αποφασίζει στον ΕΟΔΥ σε ποιους θα διενεργούνται οι έλεγχοι – test διάγνωσης COVID-19.

2.Ποιος είναι ο σχεδιασμός – προγραμματισμός του ΕΟΔΥ για τα τεστ μέσω ΚΟΜΥ.

3.Ποιος είναι ο αρμόδιος του ΕΟΔΥ ο οποίος παραπέμπει σε εξέταση, ποιοι γιατροί εποπτεύουν τη δειγματοληψία, που αποστέλλονται τα δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο, πως αποζημιώνονται τα τεστ, πως ενημερώνονται οι υποβαλλόμενοι σε τεστ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, ποιοι έχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα αυτά προσωπικά δεδομένα και με ποια διαδικασία την αποκτούν.

4.Πως στοιχειοθετείται από τον ΕΟΔΥ η πρόσληψη αναρμόδιου προσωπικού και συγκεκριμένα η πρόσληψη 100 διοικητικών και όχι επαγγελματιών υγείας «για τη διαχείριση κλήσεων και για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού κατ’ οίκον».

5 .Και τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ερωτάται εάν έχει όντως επιλυθεί το μείζον ζήτημα της συσσώρευσης των ανέλεγκτων δειγμάτων αίματος που εκκρεμούν για εξέταση ιικού φορτίου.

Τα ερωτήματα αυτά έρχονται να προστεθούν σε δημοσιεύματα περί της διενέργειας ελάχιστων τεστ από τις ΚΟΜΥ και μάλιστα χωρίς ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Ας σημειωθεί ότι η αίσθηση εικονικής πραγματικότητας περί της λειτουργίας των ΚΟΜΥ έρχεται να επιβεβαιωθεί από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο για τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ, των δομών όπου αυτά έχουν διενεργηθεί, τα αποτελέσματά τους και το στελεχιακό δυναμικό τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος υπουργός:

1.Ποιος ή ποιοι συγκεκριμένα αποφασίζουν στον ΕΟΔΥ σε ποιες δομές και σε ποια πρόσωπα θα διενεργούνται τα τεστ διάγνωσης COVID-19 και με βάση ποια συγκεκριμένα κριτήρια;

2.Εντάσσεται η διενέργεια τεστ μέσω ΚΟΜΥ στον εθνικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και ποιος είναι αυτός;

3.Ποιος είναι ο αρμόδιος του ΕΟΔΥ ο οποίος παραπέμπει σε εξέταση, ποιοι γιατροί εποπτεύουν τη δειγματοληψία, που αποστέλλονται τα δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο, πως αποζημιώνονται τα τεστ, πως ενημερώνονται οι υποβαλλόμενοι σε τεστ για τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους, ποιοι έχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα αυτά προσωπικά δεδομένα και με ποια διαδικασία την αποκτούν;

4.Ποιες ειδικότητες προσλήφθηκαν και μέσω ποιας διαδικασίας για την στελέχωση των 500 ΚΟΜΥ; Πόσοι από τους προσληφθέντες είναι επαγγελματίες υγείας; Πόσα άτομα στελεχώνουν τις ΚΟΜΥ και πόσες από αυτές λειτουργούν;

5.Έχουν συσσωρευθεί ανέλεγκτα δείγματα αίματος που εκκρεμούν για εξέταση ιικού φορτίου για τη διάγνωση του COVID-19 και πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε στον έλεγχο τους; Σε ποια εργαστήρια και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

6.Ποιος είναι ο  αριθμός των διενεργούμενων τεστ από τις ΚΟΜΥ, των δομών όπου αυτά έχουν διενεργηθεί και  τα αποτελέσματά τους;

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα