Είκοσι χρόνια ζωής ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος μπορεί να μην φαίνονται αρκετά σε σχέση με τα μεγάλα εθνικά και διεθνή Πανεπιστήμια, μπορεί όμως να είναι εξαιρετικά πλούσια σε δράσεις και ιδιαίτερα εκείνες που υπογραμμίζουν τους κοινωνικούς τους προσανατολισμούς παράλληλα με τους αμιγώς επιστημονικούς/ακαδημαϊκούς. Αυτός ο διπλός στόχος εξυπηρετείται εξάλλου στα 20 χρόνια ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και θα παρουσιάσω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα από το μεταπτυχιακό της Σχολής Καλών Τεχνών-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών με τίτλο : «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση – MA in Drama and Performing Arts in Education and Lifelong Learning».
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ολοκληρώνει φέτος πέντε χρόνια ζωής. Πρόκειται όμως για έναν κύκλο που δεν κλείνει ποτέ καθώς εμπλουτίζεται κάθε φορά και με νέες εμπειρίες: πανεπιστημιακό πρόγραμμα που μετατρέπεται σε εμπειρία ζωής! Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, με κύριους και κύρους εμψυχωτές την Ομότιμη Καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη και τον καθηγητή κ. Αστέριο Τσιάρα, το πρόγραμμα συνέδεσε τον Πανεπιστημιακό χώρο με τον κόσμο της ποίησης και της λογοτεχνίας, το Θέατρο, την Εκπαίδευση Ενηλίκων, τους χώρους της Τρίτης Ηλικίας και τον ιδιαίτερο χώρο των Φυλακών με πρωτοποριακά προγράμματα και μια από τις πρώτες πανελλαδικά συναντήσεις για τη σημασία της εκπαίδευσης και της τέχνης στα «Καταστήματα Κράτησης».
Δεκάδες εκπαιδευτικοί που έχουν μέχρι σήμερα παρακολουθήσει το πρόγραμμα, έχουν ωφεληθεί από τις διασυνδέσεις με τους ιδιαίτερους αυτούς χώρους που καλλιεργούν νέες κοινωνικές δεξιότητες και επιτρέπουν, σε εκπαιδευτικούς και μη, να εμβαθύνουν σε εκπαιδευτικές τεχνικές που τους είναι απαραίτητες. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως συμμετέχοντες δεν είναι μόνο εκπαιδευτικοί αλλά και τεχνικές ακόμη ειδικότητες. Το πρόγραμμά του, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση, τη Δια Βίου Μάθηση και την αναζήτηση ανανεώσιμων μορφών μάθησης/διδασκαλίας, γι’αυτό και δεν απευθύνεται μόνο σε εκπαιδευτικούς, αλλά σε ένα πλήθος ειδικοτήτων που αναζητούν εργαλεία και τρόπους εμψύχωσης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε κοινωνικούς χώρους και χώρους εργασίας. Ανοικτό στην κοινωνία, αντλεί από την καθημερινότητά της, τους θεσμούς και τις οργανώσεις της, πρόσφορο υλικό που συμπληρώνει και ανανεώνει την εκπαιδευτική διαδικασία.
Μεταξύ των τεχνικών που χρησιμοποιούνται καλλιεργώντας εκπαιδευτικές και κοινωνικές δεξιότητες, δεξιότητες λόγου, αφήγησης, γραφής, κίνησης, παρουσίασης και πολλές άλλες, είναι το παραμύθι και το κουκλοθέατρο που παρουσιάζονται σε δημόσιες εκδηλώσεις ώστε να συζητηθούν και να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διαδικασίες και τις ποιότητες των παραγόμενων έργων.
Η εκπαίδευση ενηλίκων και ο ιδιαίτερος χώρος των «Καταστημάτων Κράτησης» αποτελούν δυο από τα πολλά παραδείγματα που αξίζει να αναφερθούν. Κι αυτό γιατί αποτελούν σημαντικούς κοινωνικούς χώρους όπου η εκπαιδευτική πράξη και η τέχνη χαρίζουν αυτοπεποίθηση στα άτομα και τους δίνουν ευκαιρίες να εκφραστούν και να ξεφύγουν από την σιωπή των κοινωνικών τους συνθηκών. Δεκάδες προγράμματα έχουν ήδη υλοποιηθεί σε ΚΑΠΗ, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και Φυλακές, ενώ σε επόμενα στάδια προετοιμάζονται συνεργασίες σε διάφορες πόλεις της Περιφέρειας. Σημειώνω τη διεθνή επιτυχημένη κινεζική συνεργασία του ΠΜΣ, που επιτρέπει μια διαφορετική πλούσια πολιτισμική προσέγγιση στην εκπαίδευση και τη Δια Βίου Μάθηση μέσω της Τέχνης. Σημειώνω επίσης πως για πρώτη φορά οργανώνεται σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο (Απρίλιος 2018) διήμερη συνάντηση για την εκπαίδευση και την επανένταξη των κρατουμένων με τίτλο «Σκοπός Μορφωτικός», με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, εισαγγελέων, διευθυντών φυλακών, συνεργαζόμενων καθηγητών όπου παρουσιάστηκαν τα προγράμματα μιας τριετούς εκπαιδευτικής παρουσίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον ευαίσθητο αυτό χώρο.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών εστιάζει στη βιωματική προσέγγιση σημαντικών εκπαιδευτικών θεμάτων και τεχνικών. Οι καθηγητές που το πλαισιώνουν, έχουν σημαντικό έργο και εμπειρίες σε μια σειρά από θέματα όπως σκηνοθεσία, ενδυματολογία, χορός, κατασκευή κούκλας/μάσκας, θεατρική γραφή, μουσική, βίντεο, ντοκιμαντέρ και πολλά άλλα. Η βιωματική του διάσταση είναι εκείνη που το κάνει μοναδικό στο ελληνικό εκπαιδευτικό στερέωμα και του δίνει την αίγλη της πεντάχρονης επιτυχημένης πορείας του. Η εξέλιξη του προγράμματος αποκλειστικά τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπει τη συμμετοχή των εργαζομένων κάτι που το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό.
Αν ενδιαφέρεστε να πάρετε μέρος στην ομάδα αυτού του μεταπτυχιακού προγράμματος, μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Σχολή Καλών Τεχνών-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών-ΠΜΣ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Μπορείτε επίσης να τηλεφωνήσετε στη Γραμματεία του Τμήματος 27520-96124 κ. Μαρία Καραγιάννη. Εγγραφές μέχρι 3 Ιουλίου!