Τουρισμός για ες αεί έχοντες και δικαίως φρονίμους νοικοκυραίους

2
Του Συμεών Καϊμασίδη

Δυσοίωνα είναι τα σημάδια από τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Μερική πληρότητα τα  Σαββατοκύριακα, στα αζήτητα τις καθημερινές.

Επίσημες πηγές μιλάνε για 5 εκατομμύρια εισερχόμενους τουρίστες – το απαισιόδοξο σενάριο, με αισίως την έλευση 8 εκ. έναντι 20 εκ πέρσι. Να στηριχθούμε φέτος στον εγχώριο τουρισμό ειπώθηκε από κάποιους, ώστε να φυλαχτούμε και από την μετάδοση του Covid-19 που με τόσο κόπο και αυτοθυσία καταφέραμε να έχουμε μόλις 191 θύματα (πιο λίγα και από την απλή γρίπη!) και οι άρχοντες του τόπου μας μαζί με τους εντεταλμένους ειδήμονες τους να αλληλοεγκωμιάζονται!

Όταν αναφερόμαστε στον εγχώριο τουρισμό εννοούμε φυσικά για εμάς, τους συνανθρώπους  της διπλανής πόρτας, που εξαναγκαστήκαμε οι μη έχοντες να βιοποριστούμε με 800 ευρώ για τρεις μήνες και κάποιοι τυχεροί με άλλα 564 πενιχρά ευρώ που δόθηκαν για να μην λιποθυμούν τα παιδιά μας από την πείνα όπως το κοριτσάκι από την Ρόδο!
Ας αφουγκραστούμε όμως την οικονομική δυσχέρεια που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία τη δεδομένη στιγμή, με 250.000  μη επαναπροσληφθέντες της εστίασης και τουρισμού με σενάρια να φθάνουν έως και 500.000 οι άνεργοι τον χειμώνα.

Μικρομεσαίοι επιτηδευματίες, υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι βιώνουν καθημερινά την φθίνουσα πορεία του εισοδήματος τους στραγγαλισμένοι  από τα δάνεια και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αυτονόητο είναι πλέον ότι ο τουρισμός για όλους, φέτος, να έχει μετασχηματιστεί σε τουρισμό για τους ες αεί έχοντες και τους δικαίως φρονίμους νοικοκυραίους που με κόπους μίας ζωής θα απολαύσουν μία στάλα θερινής δροσιάς.

Προσθέτοντας δε και τους κορονοϊοφόβιους ,”μελλοντικούς εικονικοτουρίστες”, μειώνονται δραματικά οι προνομιούχοι συμπατριώτες μας που θα ζήσουν το περιβόητο “live your myth in Greece”.

Εισερχόμενος τουρισμός από το ζενίθ των 20 εκ πέρσι, στο εκτιμούμενο φετινό ναδίρ των 5 εκ.
Ανοίγουμε, κλείνουμε σύνορα ανάλογα με τα κρούσματα της εκάστοτε χώρας, δύσκολα να το ρισκάρει ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης. Από 15 Ιουλίου προβλέπουν εισερχόμενο τουρισμό με την προϋπόθεση της ομαλοποίησης της κορονοϊονοκατάστασης.

Μη επαρκή τα ξενοδοχεία καραντίνας για όλη την επικράτεια, με την κωμικοτραγική λύση μέσω ΚΥΑ για απομονωμένα δωμάτια καραντίνας μέσα στα καταλύματα. Εύλογα διερωτόμαστε εμείς οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων πως θα νιώθατε κ. Υπουργέ άμα παραθερίζατε και σας ανακοίνωνε ο υπεύθυνος ότι μαζί με εσάς φιλοξενείται και  ένα επιβεβαιωμένο  κρούσμα, φυσικά τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τουρισμού που εσείς εκδώσατε;

Ουσιαστικά μιλάμε για δύο μήνες βιοποριστικής πάλης και κυρίως Σαββατοκύριακα με μέγιστη την τριήμερη διαμονή, μηδέν εις το πηλίκον. Πολλάκις ακυρώσεις, φειδωλές κρατήσεις και κυρίως της τελευταίας στιγμής. Δικαιολογημένα οι μισοί  συνάδερφοι δεν θα μπουν στον κόπο να ανοίξουν και οι άλλοι που λειτουργούμε στην ουσία επιτελούμε κοινωνικό έργο. Επέρχεται χειμώνας βαρύς, ευελπιστώντας  να μην θυμίσει εκείνον του ’41.

Εμείς όμως οι Έλληνες βιοπαλαιστές οφείλουμε να μιμηθούμε τον μακρινό πρόγονο μας Εύρυτο. Ο Εύρυτος ήταν ένας από τους 300 ανδρείους οπλίτες του Λεωνίδα των Θερμοπυλών που μαζί με τον Αριστόδημο τυφλώθηκαν από μία λοίμωξη. Διατάχθηκαν να γυρίσουν πίσω στην Σπάρτη ή να παραμείνουν  στο στρατόπεδο. Ο Αριστόδημος επέστρεψε ντροπιασμένος πίσω, ενώ ο Εύρυτος μολονότι τυφλός προτίμησε να πολεμήσει πλάι στους συμπατριώτες του Σπαρτιάτες μέχρι τελικής πτώσεως!

Τα παρελθόντα χρόνια ο εχθρός ήταν ορατός και υπήρχαν ανδρείοι, τα παρόντα χρόνια ο εχθρός είναι αόρατος και η ανδρεία δεν υφίσταται ως αρετή! 

* Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός Μέλος Ομοσπονδίας επιχειρηματιών τουριστικών καταλυμάτων Πελοποννήσου.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση στη σελίδα του Facebook και την Ομάδα.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here