Σε λιγότερο από μία ημέρα έφτασε ο καπνός από τις πυρκαγιές της Κορινθίας στα Αντικύθηρα

0

Ο καπνός από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις Κεχριές της Κορίνθιας Πελοποννήσου στις 21 Ιουλίου, μεταφέρθηκε σε λιγότερο από μία ημέρα από τις πληγείσες περιοχές προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, όπως φαίνεται από τις προσομοιώσεις διασποράς καπνού της ομάδας ReACT του ΕΑΑ (Εικόνα 1).

Ο καπνός έφτασε στο σταυροδρόμι των Αντικυθήρων και καταγράφηκε από το σύστημα PollyXT lidar του ΕΑΑ που λειτουργεί αδιάλειπτα από τον Ιούνιο του 2018 στο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής ΠΑΓΓΑΙΑ. Όπως φαίνεται στην Εικόνα 2, οι στρωματώσεις καπνού εκτείνονται από το έδαφος έως τα 3 χιλιόμετρα, ενώ μέγιστα συγκεντρώσεων παρατηρούμε στο υψόμετρο των 2.5 χιλιομέτρων από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Η συγκέντρωση και η σύσταση του καπνού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις αλληλεπιδράσεις που έχει με την ακτινοβολία και τη θέρμανση της ατμόσφαιρας, όπως και το σχηματισμό νεφών που επηρεάζει τον καιρό τοπικά.

Επίσης, η συστηματική καταγραφή του φορτίου καπνού στο ΠΑΓΓΑΙΑ θα διαμορφώσει τους κλιματολογικούς μέσους όρους για την περίοδο των πυρκαγιών που αναμένονται αυξημένοι για την περιοχή. Τόσο οι ποσοτικές καταγραφές όσο και ο χαρακτηρισμός των ιδιοτήτων του καπνού γίνονται στο ΠΑΓΓΑΙΑ με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων τηλεπισκόπησης όπως το PollyXT lidar. Οι ερευνητές του ΕΑΑ/ReACT στο ΠΑΓΓΑΙΑ εντοπίζουν με ακρίβεια τόσο τη θέση και τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των στρωματώσεων καπνού από τις πυρκαγιές, όσο και τη σύσταση και τις συγκεντρώσεις των σωματιδίων αυτών στην ατμόσφαιρα. Ο εξοπλισμός του ΠΑΓΓΑΙΑ θα ενισχυθεί σύντομα με νέες τεχνολογίες (ραντάρ νεφών, ραδιόμετρο μικροκυμάτων, Doppler lidar), που θα επιτρέψουν την καταγραφή επιπλέον ατμοσφαιρικών παραμέτρων για τη μελέτη των επιπτώσεων του καπνού στις συνθήκες της τροπόσφαιρας (πχ θερμοβαθμίδα και σχηματισμός νεφών).

Εθνικόν Αστεροσκοπείον Αθηνών

Ακολουθήστε την Ενημέρωση στη σελίδα του Facebook και την Ομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here