ΑργολίδαΑνδριανός για ηλεκτροκίνηση - ανταποδοτικά τέλη από ανεμογεννήτριες και ελληνοτουρκικά

Ανδριανός για ηλεκτροκίνηση – ανταποδοτικά τέλη από ανεμογεννήτριες και ελληνοτουρκικά

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή εποχής και νοοτροπίας για τις μετακινήσεις, το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. Και θέλουμε αυτή την ποιοτική αλλαγή προς το μέλλον να τη δούμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου χθες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής επετεύχθη τελικά μέσα από έναν δίκαιο συμβιβασμό συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια συμφωνία που, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα φέρει στην Ελλάδα ένα πολύτιμο χρηματοδοτικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δις ευρώ με τις επιδοτήσεις να αντιστοιχούν σε περίπου ένα επιπλέον ΕΣΠΑ και με ευέλικτους όρους χρηματοδότησης, ενώ αυξημένοι θα είναι οι πόροι και από το Ταμείο Συνοχής με τους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική να παραμένουν σταθεροί, παρά τις έντονες πιέσεις.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Και οι αναλογίες με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι πιστεύω ιδιαίτερα έντονες τόσο στην ουσία τους όσο και στον συμβολισμό τους: Από τη μία, είναι απολύτως αναγκαίο να κάνουμε τολμηρά βήματα για να περάσουμε εγκαίρως και με επιτυχία στο αύριο της ηλεκτροκίνησης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της μετάβασης αυτής θα τα καρπωθεί δίκαια ολόκληρη η κοινωνία μας, γνωρίζοντας ότι παρά το κόστος μετάβασης, τα συνολικά οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ τα όποια κόστη.

Από την άλλη, με παρόμοιο τρόπο, και η Ευρώπη μπροστά σ’ αυτό το σταυροδρόμι οφείλει να κάνει με αποφασιστικότητα τα βήματα προς την αλληλεγγύη, την αποτελεσματικότητα και την εμβάθυνση.

Κι οφείλει βεβαίως μια που και τα σύννεφα στην Ανατολική Μεσόγειο πυκνώνουν, να δείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή την αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα κατά του ταραξία της περιοχής μας, της Τουρκίας, καθώς από την στιγμή που η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,                            

Συζητάμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος που αφορά το αύριο και το μέλλον, υπό τη βαριά σκιά του χθες και του παρελθόντος.

Αναφέρομαι βεβαίως στις πρόσφατες, συγκλονιστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας Καθημερινή για την τραγωδία στο Μάτι. Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα ερευνήσει εξονυχιστικά τα νέα στοιχεία, ώστε να ελεγχθεί η ακρίβεια των λεγομένων στους καταγεγραμμένους διαλόγους και να λάμψει επιτέλους η πλήρης αλήθεια για τα όσα συνέβησαν πριν από δύο χρόνια.

Οι 102 νεκροί, οι εγκαυματίες και οι οικείοι τους, όσοι έζησαν αυτόν τον εφιάλτη, οι κάτοικοι στο Μάτι που είδαν τις περιουσίες τους να παραδίνονται στην πύρινη λαίλαπα, δικαιούνται την πλήρη αλήθεια και την πλήρη απόδοση ευθυνών εκεί όπου υπάρχουν.

Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις ευθύνες να παραγραφούν, και ταυτόχρονα, να μην αφήσουμε καμία απολύτως σκιά ότι στο μέλλον υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα η ζωή και η περιουσία των πολιτών να μπει σε δεύτερη μοίρα πίσω από μικροκομματικούς και άλλους υπολογισμούς και σκοπιμότητες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, εισάγει μια νέα εποχή για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές στη χώρα μας.

Διαμορφώνει ένα περιεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση της ηλεκτροκίνησης, τον καθορισμό των σχέσεων μεταξύ των φορέων της αγοράς, τη θέσπιση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων, και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών για την απρόσκοπτη υιοθέτηση αυτής της νέας καθαρής τεχνολογίας.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με σαφώς θετικό πρόσημο για την οικονομία και το περιβάλλον, και γι’ αυτό θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, η ηλεκτροκίνηση είναι αποδεδειγμένα πολύ πιο καθαρή λύση για τις μετακινήσεις σε σχέση με τις εναλλακτικές, τόσο σε ό,τι αφορά το συνολικό της αποτύπωμα, όσο – πολύ περισσότερο – σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση ιδίως των αστικών κέντρων.

Θυμόμαστε πολύ καλά την οξύτητα που είχε παλαιότερα το πρόβλημα του νέφους στο λεκανοπέδιο πριν την εισαγωγή των καταλυτικών κινητήρων. Η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης πρόκειται να αποτελέσει ένα ακόμη αποτελεσματικότερο βήμα προς τα μπροστά, καθώς ουσιαστικά εκμηδενίζει τόσο τις εκπομπές καυσαερίων από οχήματα, όσο και την ηχορύπανση.

Ακόμη και με τους σημερινούς εξελιγμένους κινητήρες, η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης θα συμβάλει στην αποτροπή χιλιάδων θανάτων ετησίως που συνδέονται με την ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας.

Ακόμη, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την απολιγνιτοποίηση, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από καθαρές ανανεώσιμες πηγές. Κι εδώ ιδιαίτερη σημασία έχουν τα κίνητρα που δίνονται στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία για την ομαλή μετάβαση της τοπικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μάλιστα αποτελέσματα, η μετακίνηση με ηλεκτροκίνητα οχήματα κοστίζει πολύ λιγότερο από τις εναλλακτικές.

Τα κίνητρα τα οποία δίνονται για την αγορά αυτών των οχημάτων, καθιστούν ελκυστικότερη τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία και ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και μια σειρά επενδύσεις, μεταξύ των οποίων:

– στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών

– στην κατάρτιση επαγγελματιών σε νέες ειδικότητες,

– στην αγορά οχημάτων για ιδιωτική, επαγγελματική και εταιρική χρήση.

Πρόκειται για νέα πεδία οικονομικής δραστηριότητας που ενισχύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τονώνουν την εθνική και τις επιμέρους τοπικές οικονομίες, συμβάλλοντας παράλληλα στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων,  οι οποίοι μπορούν να διοχετευθούν σε παραγωγικότερες χρήσεις.

Και βεβαίως, αυτό το λεπτομερειακό, πλήρως επεξεργασμένο και σύγχρονο πλαίσιο οφείλουμε να το παρακολουθούμε με προσοχή στη λειτουργία και την εφαρμογή του ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα θετικά του αποτελέσματα θα τα καρπωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι πολίτες, η οικονομία και το περιβάλλον, αλλά και να δούμε πώς τα κίνητρα που θεσπίζονται σήμερα θα επεκταθούν σταδιακά ώστε να αφορούν όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές οικογένειες.

Και επειδή μιλάμε για το σημαντικό ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην προστασία του περιβάλλοντος, κύριε Υπουργέ είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε οριστική λύση στο ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στους  κατοίκους των ορεινών περιοχών όπως στην Αργολίδα και στις άλλες περιοχές της χώρας  όπου έχουν τοποθετηθεί ανεμογεννήτριες, και στις δημοτικές κοινότητες που τα δικαιούνται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάνουμε με αποφασιστικότητα τα σωστά βήματα που διασφαλίζουν ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας».

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα