ΚορινθίαΓ.Ψυχογιός: «Άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση και αποζημίωση σε όσους επλήγησαν από τον Ιανό»

Γ.Ψυχογιός: «Άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση και αποζημίωση σε όσους επλήγησαν από τον Ιανό»

Ο «Ιανός» ήρθε λίγο μόλις διάστημα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε πολλές περιοχές της ανατολικής Κορινθίας προκαλώντας πλημμύρες και πολυάριθμες ζημιές σε ιδιοκτησίες και οδικά δίκτυα, στα Λουτρά Ωραίας Ελένης και την Αλμυρή, απειλώντας την ασφάλεια των πολιτών και διαλύοντας ιδιοκτησίες και υποδομές.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από πρόσφατη σύσκεψη του Δημάρχου Κορινθίων με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, όπου συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν στον οικιστικό ιστό, το κονδύλι που διέθεσε το Υπουργείο για τις αναγκαίες και επείγουσες παρεμβάσεις στην περιοχή, ανέρχεται μόλις στο 10% αυτού που είχε ζητηθεί, ήτοι 150.000 Ευρώ αντί του ποσού του 1,5 εκ. Ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Επιπλέον, η ισχυρή καταιγίδα της 19ης Σεπτεμβρίου 2020 προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, όψιμης σουλτανίνας και κηπευτικών σε όλο το Νομό και κυρίως σε πληθώρα κοινοτήτων του Δήμου Σικυωνίων (Κρυονέρι, Λαλιώτη, Σούλι, Μικρός και Μεγάλος Βάλτος, Κλημέντι, Καίσαρι, Βελίνα, Μποζικά, κλπ), του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης (Θροφαρί, κλπ.) και αλλού, αφήνοντας τους παραγωγούς σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, με την παραγωγή τους αδιάθετη και κατεστραμμένη.
Επειδή λόγω των συνεπειών της πυρκαγιάς στις 22/7/2020, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες νέας πλημμύρας και η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας πρέπει άμεσα να θωρακιστεί με αντιπλημμυρικά έργα που θα προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και υποδομές.

Επειδή οι κάτοικοι των Λουτρών Ωραίας Ελένης και Αλμυρής που, κυρίως, επλήγησαν από τον «Ιανό» πρέπει ταχύτατα να στηριχτούν οικονομικά για τις ανάγκες των νοικοκυριών και των ιδιοκτησιών τους.

Επειδή πρέπει να εκτιμηθούν άμεσα και επαρκώς από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές στην παραγωγή, προκειμένου να ολοκληρωθούν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες και να προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών του Νομού.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Τι σκοπεύουν να πράξουν προκειμένου να προστατευθούν οι περιοχές που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό», και ιδιαίτερα των Λουτρών Ωραίας Ελένης και Αλμυρής, αλλά και το σύνολο των χωριών της ανατολικής Κορινθίας που, λόγω και της πρόσφατης πυρκαγιάς της 22/7/2020, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα;
  2. Θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και η χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων (δίκτυο αγωγού ομβρίων, έργα διάνοιξης χειμάρρων, κατασκευή αυλάκων) να ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές των παραγωγών που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή λίγο πριν διαθέσουν την παραγωγή τους και να επισπευστεί η οικονομική αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών του Νομού από τον ΕΛΓΑ;

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα