Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΕλλάδαΑνδρέας Πουλάς: «Μεγάλες καθυστερήσεις και αύξηση των εκκρεμών συντάξεων στο πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ»

Ανδρέας Πουλάς: «Μεγάλες καθυστερήσεις και αύξηση των εκκρεμών συντάξεων στο πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ»

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις και την αύξηση των εκκρεμών συντάξεων στο πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ κατέθεσε ο Ανδρέας Πουλάς μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Εργασίας, με την οποία ζητούν στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς και μέτρα για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των ασφαλισμένων με το Ταμείο τους προκειμένου να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά τους ζητήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων , κ. Ι. Βρούτση

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες καθυστερήσεις και αύξηση των εκκρεμών συντάξεων στο πρώην ΕΤΑΑ»

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις με βάση  τα στοιχεία Ιουνίου 2020 ανέρχεται στον τεράστιο αριθμό των 165.562, ενώ σήμερα υπολογίζονται να έχουν ξεπεράσει πλέον τις 175.000.

Σημειωτέον ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 τον απαράδεκτο αριθμό των 125.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης (μόνο για κύρια σύνταξη) και έχει ήδη «κατορθώσει» σε 15 μήνες διακυβέρνησης να αυξήσει τον αριθμό αυτό κατά 35% περίπου!  

Ειδικά στο πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ, η κατάσταση μοιάζει ακόμα χειρότερη: αφενός οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν ξεπεράσει τις 6.500 ενώ περίπου 2.500 (ποσοστό σχεδόν 40%) από αυτές καθυστερούν πάνω από τρία χρόνια και πολύ μικρό ποσοστό λαμβάνει –τουλάχιστον- προσωρινή σύνταξη, αφετέρου είναι αδύνατο για τον ενδιαφερόμενο να έλθει σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες ή –με κάποιο τρόπο- να πληροφορηθεί για την πορεία της αίτησής του και το πότε θα εκδοθεί η οριστική απόφαση συνταξιοδότησής του.  

Παράλληλα, πρόβλημα έλλειψης λογισμικού υπάρχει στον υπολογισμό της προσαύξησης 0,075% στις περιπτώσεις γιατρών με παράλληλη μέχρι 31.12.2016 καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε Δημόσιο και ΤΣΑΥ , για την έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων των οποίων δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα.

Επειδή ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων αιτήσεων κύριας σύνταξης στο ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ συνεχώς αυξάνεται και παράλληλα επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των αιτούντων γιατρών και των οικογενειών τους,

Επειδή την ενημέρωση από τον αρμόδιο φορέα , δηλαδή τον ΕΦΚΑ, έχει υποκαταστήσει ο Τύπος, αφού ακόμα και στα  επανειλημμένα αιτήματα του  Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο ΕΦΚΑ, αρνείται μέχρι σήμερα να στείλει τα σχετικά στοιχεία,

Επειδή οι εξαγγελίες σας για ψηφιακή σύνταξη και έκδοση των συντάξεων σε μια μέρα δεν αφορούν –μέχρι σήμερα τουλάχιστον-  το ΤΣΑΥ.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Πόσες, τελικά, είναι σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ κατά κατηγορία σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας και λόγω θανάτου) και ανά έτος αίτησης συνταξιοδότησης; Πόσες από αυτές είναι ληξιπρόθεσμες και πόσοι εκ των αιτούντων λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη;

2. Με ποια μέτρα προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της αδυναμίας των αιτούντων  συνταξιοδότηση αλλά και των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ/ΤΣΑΥ να επικοινωνούν με το Ταμείο τους και να ενημερώνονται για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους ζητήματα;

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα