ΕλλάδαΒασίλης Κεγκέρογλου: Συνεχίζεται η κυβερνητική αδιαφορία για τα Περιφερειακά Μέσα

Βασίλης Κεγκέρογλου: Συνεχίζεται η κυβερνητική αδιαφορία για τα Περιφερειακά Μέσα

Μόνο την συνέχιση δημοσίευσης των διακηρύξεων – προκηρύξεων για 1 χρόνο αποδέχτηκε ο κ. Πέτσας

Ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλης Κεγκέρογλου, έθεσε σήμερα στην Βουλή τα προβλήματα των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης με την επίκαιρη ερώτηση που ανέπτυξε στην Ολομέλεια:

«Η πανδημία ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειακών και Τοπικών Μέσων Ενημέρωσης στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αλλά ταυτόχρονα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την ανάγκη να στηριχθούν τουλάχιστον αναλογικά με τα κεντρικά μέσα.

Το Κίνημα Αλλαγής έγκαιρα έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την κατανομή της χρηματοδότησης της κρατικής ενημέρωσης, με εφαρμογή του ν.2328/95 που προβλέπει ότι το 30% τουλάχιστον της χρηματοδότησης αποδίδεται στα τοπικά και περιφερειακά μέσα και διαφανή κριτήρια ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, την τηλεθέαση, την ακροαματικότητα, την επισκεψιμότητα και την κυκλοφορία.

Η Κυβέρνηση διέθεσε στην α΄ φάση 20 εκ. ευρώ για την καμπάνια ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, χωρίς διαφάνεια και συγκεκριμένα κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2% διατέθηκε στην Περιφερειακή Τηλεόραση ενώ έχει τουλάχιστον το 25% της τηλεθέασης. Πρόσφατα, αποφασίστηκε η διάθεση 2 εκατομμυρίων ευρώ μόνο σε έξι (6) Κεντρικά Κανάλια αποκλείοντας την Περιφερειακή Τηλεόραση και τα άλλα Μέσα.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου συνεχίζοντας ανέφερε ότι:

«Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας παραθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η περιφερειακή τηλεόραση περνά την δυσκολότερη περίοδο της και απαιτεί να ληφθούν τέσσερα (4) μέτρα επιβίωσης όπως τα χαρακτηρίζει:

1.Εφαρμογή προγραμμάτων επιδότησης εργασίας και όχι αναστολής της εργασίας για να δύνανται να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό

2.Μείωση της υπερφορολόγησης, κατάργηση του φόρου 5% επί των προβαλλόμενων διαφημίσεων και ορισμένων φόρων και τελών υπέρ τρίτων.

3. Παράταση έκπτωσης 50% του ενοικίου της DIGEA μέχρι τέλος του έτους.

4.Συμμετοχή της Περιφερειακής Τηλεόρασης στις διαφημιστικές εκστρατείες του δημοσίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο κριτήρια της τηλεθέασης και του αριθμού των εργαζομένων»

Επίσης ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στα προβλήματα των Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων και του Επαρχιακού Τύπου. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

«Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων αλλά και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) θέτουν τα ζητήματα για:

1.Επικαιροποίηση και ενιαιοποίηση του Μητρώου περιφερειακών επιχειρήσεων Τύπου, ώστε αυτό να περιλαμβάνει και την ψηφιακή μορφή των εφημερίδων καθώς και το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων.

2.Επαναφορά της υποχρεωτικής δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων και προκηρύξεων (ν.3548/07) και σε κάθε περίπτωση παράταση για 1 έτος της αναστολής κατάργησής της.

3. Εφαρμογή των προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας και για τα περιφερειακά μέσα.

4.Επιπλέον πρόγραμμα ενημέρωσης για την πανδημία μέσω των περιφερειακών μέσων»

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε απαντήσεις για όλα τα παραπάνω θέματα από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Πέτσα.

Ο Υφυπουργός, απαντώντας, απέρριψε ουσιαστικά όλα τα αιτήματα επιβεβαιώνοντας την Κυβερνητική αδιαφορία για τα Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και αποδέχτηκε μόνο την πρόταση για 1 έτος της αναστολής της υποχρεωτικότητας δημοσίευσης των κρατικών δημοσιεύσεων και προκηρύξεων.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα