Για την ανάγκη διασύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής με την πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση με στόχο την καλύτερη ποιότητα της διατροφής, την προσέλκυση νέων αγροτών και την ανάπτυξη της περιφέρειας, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης κατά τη συμμετοχή του στο Αγροδιατροφικό Φόρουμ 2020 με θέμα «Ανακάμπτοντας από την Κρίση πιο Ισχυροί και πιο Πράσινοι, χάρη στην Ψηφιακή Μετάβαση», που διοργανώνεται από την Agrifood Lithuania με τη συμμετοχή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λιθουανία 26-27 Νοεμβρίου.
«Θέλουμε να προσελκύσουμε νέους αγρότες να ασχοληθούν με τη γη, κάτι που προϋποθέτει πως θα βρουν στην περιφέρεια αντίστοιχες ψηφιακές υποδομές με αυτές που απολαμβάνει κάποιος στο αστικό περιβάλλον τόσο σε ό,τι αφορά την επαγγελματική του ενασχόληση, όσο και την πρόσβαση στη γνώση, την ψυχαγωγία, την κατάρτιση», δήλωσε ο κ. Κόκκαλης.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στη σχέση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (ΕΠΣ) και πώς μπορούν οι αγρότες να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες μεγάλες αλλαγές. «Η νέα ΚΑΠ δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες της ΕΠΣ· είναι ήδη παρωχημένη και καθόλου νέα. Ελπίδα μας είναι ότι κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών θεσμών θα βελτιωθεί, για να γίνει πραγματικά σύγχρονη, επίκαιρη και χρήσιμη πολιτική», είπε για το θέμα.
Μίλησε επίσης για τη στρατηγική «από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και τη συμβολή της ψηφιοποίησης στην ποιότητα της διατροφής. Όπως τόνισε, «στην Ευρώπη πρέπει να πάρουμε έγκαιρα το μάθημα από τις ΗΠΑ ως προς τη μειωμένη πρόσβαση αστικών περιοχών στην καλή διατροφή, για ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Δυστυχώς το φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο που έχει πλέον όνομα: «Αστική Διατροφική Ερημος» (Urban Food Desert), όπως ορίζεται μία περιοχή χωρίς οικονομικά προσβάσιμα, υγιεινά και φρέσκα τρόφιμα. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και συνδέονται με πρόωρη θνησιμότητα, χρόνιες παθήσεις και ενσωματώνουν τις αυξημένες ανισότητες αυτών των περιοχών». Η στρατηγική από το «Αγρόκτημα στο Πιάτο», πρόσθεσε αναγνωρίζει πως οι σημερινές νόρμες κατανάλωσης τροφίμων είναι καταστροφικές όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και υγειονομικά και κοινωνικά. Πρέπει να υποδεχτούμε τις θετικές ανατροπές που μπορεί να μας προσφέρει η ψηφιοποίηση, η οποία προϋποθέτει την επέκταση των ψηφιακών υποδομών, αν θέλουμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά.
Για να πετύχουν όλα αυτά, είπε καταλήγοντας, θα πρέπει να πείσουμε, να πληροφορήσουμε, να εκπαιδεύσουμε, να δώσουμε κίνητρα σε σημερινούς και μελλοντικούς αγρότες, με χρήση και των νέων εργαλείων, ψηφιακών και μη.
Ν.Μ. ΑΠΕ ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook
Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News