Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΕλλάδαΑνδρέας Πουλάς: «Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να σας εμπιστευτούν»

Ανδρέας Πουλάς: «Οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να σας εμπιστευτούν»

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και άλλες διατάξεις» ανέφερε τα εξής:

 «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστο το δεύτερο απαγορευτικό που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός. Πλέον τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού έχουν χάσει την αξία τους. Αφού διαβεβαιώνατε μέχρι πρότινος τους πολίτες ότι δεν θα πηγαίναμε σε δεύτερο απαγορευτικό -ιδίως στην Αττική, αφού δίνατε με κάθε τρόπο στην κοινωνία το σήμα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, ήρθε η οριακή κατάσταση στις ΜΕΘ για να σας θέσει ενώπιον των ευθυνών σας.

Η υποκρισία και η προχειρότητά σας χτυπάνε κόκκινο. Και ας λέει ο κ. Γεραπετρίτης ότι όλα είναι καλώς καμωμένα. Που ακριβώς το βλέπετε αυτό; Μετακυλύοντας τις ευθύνες στους πολίτες; Ποιος σας εμπόδισε να δημιουργήσετε εδώ και 8 μήνες νέες κλίνες ΜΕΘ; Γιατί δεν ελέγξατε εγκαίρως τις κλειστές δομές και βλέπουμε τους ηλικιωμένους στα γηροκομεία να νοσούν και να μεταφέρονται από πόλη σε πόλη; Γιατί δεν προχωρήσατε στην κάλυψη των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ όπως σας ζητά όλος ο κόσμος; Πότε σκέφτεστε να εμπλέξετε τον ιδιωτικό τομέα στη διαχείριση της πανδημίας;Εσείς αντί σχεδιασμού και πρόληψης της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης που αναμενόταν να φθάσει και στην πατρίδα μας, κάνατε επικοινωνιακά σόου και επιδείξεις σοβαροφάνειας μέσω διαγγελμάτων.

Να δούμε τώρα πως θα πείσετε την κοινωνία και πως θα διαχειριστείτε την τεράστια ζημιά που προκαλείτε στην οικονομία  λίγο πριν τα Χριστούγεννα, που όλοι περιμένουν να ρεφάρουν από τις ζημιές του πρώτου απαγορευτικού.

Επίσης οι αγρότες της Αργολίδας και ολόκληρης της χώρας αγωνιούν. Ξεκινάει η εποχή της συγκομιδής της ελιάς και των πορτοκαλιών. Πολλοί αγρότες στηρίζουν το εισόδημά τους σε αυτές τις παραγωγές. Τι θα γίνει; Θα μπορέσουν να εργαστούν; Θα μπορέσουν να συγκομίσουν τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς; Πώς ακριβώς θα λειτουργήσουν τα ελαιοτριβεία μετά τις απαγορεύσεις; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τους αρμόδιους.

Και περνάω τώρα στο νομοσχέδιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στον  τομέα της δικαιοσύνης βρισκόμαστε για άλλη μία φορά «στο ίδιο έργο θεατές». Το σύστημα έχει φθάσει στα όρια του από τα συσσωρευμένα προβλήματα που προκύπτουν. Τις μεγάλες καθυστερήσεις για την συζήτηση των υποθέσεων στα ακροατήρια, τις τεράστιες ουρές στις καταθέσεις δικογράφων και την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Και εδώ -όπως στον τομέα της υγείας- αντιμετωπίζετε την κατάσταση με τον ίδιο επιφανειακό τρόπο. Με μπαλώματα και χωρίς να προσφέρονται ουσιαστικές λύσεις.

Οι εικόνες των δικαστηρίων είναι τριτοκοσμικές, οι κτιριακές υποδομές των δικαστηρίων σε πολλές πόλεις όπως και στο Ναύπλιο είναι ανεπαρκείς και η ψηφιακή δικαιοσύνη υπολείπεται πολύ ακόμα από τις πραγματικές ανάγκες. Παρόλο τον όγκο των προβλημάτων, εσείς με το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης νομοθετείτε για μία ακόμα φορά με ταξικό πρόσημο. Προφασίζεστε την αρχή της δίκαιης δίκης του άρθρου 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου  και δημιουργείτε μία νέα παράλληλη  πολιτική δικονομία, ρυθμίζοντας κατ’ εξαίρεση τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου 3869/2010, κάνετε ανώδυνες παρεμβάσεις στον κώδικα περί δικηγόρων και επεμβαίνετε στη σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης φέρνετε διατάξεις για την εισαγγελία διαφθοράς η οποία σε πολλές περιπτώσεις «εργαλειοποιήθηκε», έχασε την ανεξαρτησία της έναντι της εκτελεστικής εξουσίας και εν τέλει αποτέλεσε κρίσιμο κρίκο μιας αλυσίδας ενεργειών που σήμερα βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Δικαιώθηκαν οι φόβοι μας αλλά και η αρχική πρόθεση του νομοθέτη του 2011.Θα ήθελα όμως εδώ να τονίσω ότι θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να επιστρέψουμε στην αρχική ρύθμιση ΠΑΣΟΚ του ν. 4022/2011 (ψηφισμένο από όλη τη Βουλή!), που προέβλεπε την κατά προτεραιότητα ανάκριση και εκδίκαση των πράξεων διαφθοράς των κρατικών και δημόσιων αξιωματούχων, από την Τακτική Δικαιοσύνη, χωρίς «καπέλο» από άλλον εισαγγελέα. Είναι οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να εισηγηθεί και τη θέσπιση του Οικονομικού Εισαγγελέα με τον ν. 3943/2011. Σκοπός τόσο του ν. 3943/2011 όσο και του ν. 4022/2011 ήταν η επιστροφή της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και η ενίσχυση του συνόλου της θεσμικής μας λειτουργίας.

Βασικός πυρήνας όμως του νομοσχεδίου είναι η  πρόθεσή σας να τελειώνετε το ζήτημα των υπερχρεωμένων οριστικά και αμετάκλητα, χωρίς να υπολογίζετε τις κοινωνικές συνέπειες και την αναστάτωση που δημιουργείτε στον χώρο της δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι θα προσδιοριστούν άμεσα με ευθύνη των δικηγόρων των υπερχρεωμένων και θα δικαστούν μέσα σε 13 μήνες όλες οι υποθέσεις του νόμου 3869/2010 με δίκες χωρίς ακροαματική διαδικασία. Αποδεικνύεται την επιλογή σας να εξυπηρετήσετε χωρίς κανέναν φραγμό τα συμφέροντα των τραπεζών εις βάρος των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας. Έρχεστε δε, να ολοκληρώσετε το τοπίο με την ψήφιση του πτωχευτικού κώδικα. Έτσι βάζετε ταφόπλακα στις ελπίδες των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας για μία νέα αρχή, για κοινωνική δικαιοσύνη και για δίκαιη κατανομή των βαρών της υπερχρέωσης τους.

Τα ουσιαστικά προβλήματα της είναι η καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης και η έλλειψη προσωπικού για τα οποία δεν έχετε λάβει μέχρι σήμερα κανένα μέτρο. Αντιθέτως, κάνοντας το χατίρι των τραπεζών – όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – εντείνετε το αίσθημα κοινωνικής αδικίας, την ώρα που αναδύεται μία νέα γενιά υπερχρεωμένων συμπολιτών μας: η γενιά των υπερχρεωμένων του κορωνοϊού.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στην τροπολογία του υπουργείου υγείας. Αφορά στην παράταση της προθεσμίας για την παροχή γνωμοδότησης σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που ζητούν και δικαιούνται -μεταξύ άλλων-και οι υγειονομικοί του ΕΣΥ, οι οποίοι έχουν αναλάβει το τεράστιο βάρος της διαχείρισης της πανδημίας. Εδώ αποκαλύπτεται το μέγεθος της υποκρισίας σας, η κοινωνική σας αναλγησία και η ταξική σας στόχευση: Επιφυλάσσετε για τους προστάτες της δημόσιας υγείας, για τους αγωνιστές του ΕΣΥ μόνο χειροκροτήματα. Την πραγματική επιβράβευση της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο με την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, την μεταθέτετε στο μέλλον, προσπαθώντας να κερδίσετε χρόνο και με κόστος μάλιστα 35.000 ευρώ. Να περάσει η πανδημία και να αθετήσετε με εύσχημο τρόπο τις υποσχέσεις σας προς το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ και μετά να προχωρήσετε απερίσπαστοι στην ιδιωτικοποίησή του. Έτσι εξηγείται και η άρνησή σας να ψηφίσετε έξι φορές τις τροπολογίες που καταθέσαμε ως Κίνημα Αλλαγής. Κρίμα και μόνο κρίμα….

Όσον αφορά στο άρθρο της τροπολογίας για την παράταση νομιμοποίησης των δαπανών των νοσοκομείων και των ΔΥΠΕ θα πρέπει να σας πούμε ότι αυτό το γαϊτανάκι των παρατάσεων έχει ξεκινήσει από το 2015 και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο πια. Έχει οδηγήσει σε εκτροχιασμό τις δαπάνες των νοσοκομείων και για αυτό το λόγο δεν το ψηφίζουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προστάτεψε πραγματικά και ουσιαστικά τους υπερχρεωμένους συμπολίτες μας, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα και στις ευρωπαϊκές νουθεσίες, με το νόμο 3869/2010. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπήκε μπροστά για να υπερασπιστεί τους ανθρώπους αυτούς ώστε να διατηρήσουν το σπίτι τους και  την αξιοπρέπεια τους.  Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους, να επιλύσει τα προβλήματα και να πάρει αποφάσεις. Προτεραιότητα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της χώρας και  η ενίσχυση των θεσμών της. Ιδίως, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό της δικαιοσύνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία. Το πάρον σχέδιο νόμου δυστυχώς, δεν κινείται στην κατεύθυνση αυτή.»

Δείτε εδώ το βιντεο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα