Home Κορινθία Ν. Σταυρέλης: Στα αζήτητα η τεράστια περιουσία του ιδρύματος Σμηνάρχου Νικολάου Νικολάου

Ν. Σταυρέλης: Στα αζήτητα η τεράστια περιουσία του ιδρύματος Σμηνάρχου Νικολάου Νικολάου

0

Ο Κορίνθιος Νικόλαος Νικολάου έδωσε όλη του την περιουσία, κινητή και ακίνητη, για την ίδρυση και λειτουργία κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΣΜΗΝΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ».

Η διαθήκη έγινε το 1976.

Ο ίδιος απεβίωσε το 1998.

Δυστυχώς πέρασαν  μέχρι σήμερα 22 ολόκληρα χρόνια χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύστασης του ιδρύματος. Φταίει η νομοθεσία, φταίει το Υπουργείο Οικονομικών, φταίει ο Δήμος (πέρασαν 4 δήμαρχοι και ακόμα δεν έχει γίνει το Ίδρυμα). Πάντως κάτι φταίει.

Η περιουσία είναι:

► Διόροφη πολυτελής κατοικία στου Παπάγου (ημιτελής με ελάχιστες απομένουσες εργασίες)

► Διαμέρισμα ισογείου στην οδού Λέλας Καραγιάννη (πρώην Λήμνου)  στην πλατεία Κυψέλης

► Διαμέρισμα ισογείου επιπλωμένο στην οδό Φυλής

► Διόροφη οικοδομή (με δύο καταστήματα ισογείου και ένα διαμέρισμα ορόφου) στην οδό Κύπρου στη Κόρινθο

► Μεγάλο οικόπεδο 4 στρεμμάτων εντός σχεδίου πόλης στη Μπαθαρίστρα Κορίνθου (διασταύρωση οδών Αγίας Άννης και Ανδρούτσου).

► Σεβαστό ποσό σε καταθέσεις σε τράπεζα.

Σκοπός του διαθέτη είναι η χορήγηση ετήσιων υποτροφιών σε Κορίνθιους φοιτητές από τα έσοδα εκμετάλλευσης της περιουσίας του.

Εκτελεστής της διαθήκης και Πρόεδρος του Ιδρύματος ορίζεται ο εκάστοτε Δήμαρχος Κορινθίων.

Με το θέμα ασχολήθηκα προσωπικά το διάστημα από 23/5/2016 μέχρι 2/8/2017, ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, με πλήθος πιεστικών ενεργειών (41 προσωπικά email) σε δικαστήρια Αθηνών και Κορίνθου, Υπουργείο Οικονομικών, ΔΟΥ, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, πραγματογνώμονες κλπ). Είχε φθάσει στο τέλος η διαδικασία μετά την αποσφράγιση των ακινήτων και την εκτίμηση της περιουσίας τον Μάϊο 2017 (19 ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατο του διαθέτη) για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος σύστασης του Ιδρύματος.

Πληρώθηκε και ο φόρος 73.000 € λίγους μήνες πριν το τέλος του 2019.

Δυστυχώς στη συνέχεια πάλι αδράνεια μέχρι σήμερα. Πέρασαν άλλοι 15 μήνες με τη νέα Δημοτική Αρχή και  κανένας δεν ενδιαφέρθηκε (Αντιδήμαρχος Οικονομικών δεν υπάρχει). Τα ακίνητα απαξιώνονται και ο ευγενής σκοπός  του διαθέτη δεν υλοποιείται, δεδομένου ότι τα ακίνητα παραμένουν 20 χρόνια κλειστά και η δαπάνη επισκευής και συντήρησής τους θα είναι μεγάλη. Το μόνο που έγινε είναι η μίσθωση με συμβολικό μίσθωμα του ενός διαμερίσματος στην Κόρινθο στο Σωματείο Γονέων Παιδιών με αυτισμό και asperger  ΦΑΣΜΑ,με ενέργειες του τότε Αντιδημάρχου Μιχ. Χατζή.

Οφείλω βέβαια να σημειώσω ότι στο παρελθόν, επί δημαρχίας Θωμαϊδη, είχε ασχοληθεί επίσης ο τότε δημοτικός σύμβουλος Κώστας Φιλιππίδης χωρίς αποτέλεσμα όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version