Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023
ΑργολίδαΑνδρέας Πουλάς: «Στηρίξτε οικονομικά τους παραγωγούς κλημεντίνης του Ν. Αργολίδας»

Ανδρέας Πουλάς: «Στηρίξτε οικονομικά τους παραγωγούς κλημεντίνης του Ν. Αργολίδας»

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών κλημεντίνης του Ν. Αργολίδας ζήτησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη.

Ο κ. Πουλάς στην επιστολή του, αφού περιγράφει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι παραγωγοί κλημεντίνης του Ν. Αργολίδας λόγω της πανδημίας και του απαγορευτικού που έχει επιβληθεί στη χώρα, προτείνει για την οικονομική τους στήριξη την εξέυρεση από το Υπουργείο λύσεων όπως:

  1. Μέσω των ενισχύσεων  ήσσονος σημασίας («de minimis»)
  2. Μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω COVID-19
  3. Μία άλλη λύση  που θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τις δύο παραπάνω θα ήταν μία μορφή «κοινωνικής» απόσυρσης ώστε τα μανταρίνια να προσφερθούν από το κράτος σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αλλά και σε άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές είτε νωπά είτε με μορφή χυμού.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

Αθήνα,  21  Δεκεμβρίου 2020

Προς : Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Μ. Βορίδη.

Θέμα: «Ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξης των παραγωγών κλημεντίνης του Νομού Αργολίδας»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Οι δυσοίωνες προβλέψεις που είχαν εκφραστεί για τις κλημεντίνες του Νομού Αργολίδας δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Οι κλημεντίνες παραμένουν αδιάθετες και σαπίζουν στα χωράφια, ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και αναμένουν την πολιτεία να πάρει θέση και να τους υποστηρίξει οικονομικά .

Η φετινή χρονιά αποδείχτηκε καταστροφική για αυτούς διότι λόγω της πανδημίας η ζήτηση τόσο από την εξωτερική όσο και από την εσωτερική αγορά, ήταν αισθητά μειωμένη.  Λόγω της πανδημίας και του απαγορευτικού που υπάρχει στη χώρα μας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπήρξε υποκατανάλωση στην εστίαση και στον τουρισμό.  Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μη συγκομιδή του προϊόντος στην κατάλληλη περίοδο και την προσβολή του από την κηλίδα ύδατος ή αλλιώς  ‘μονίλια’ λόγω των βροχοπτώσεων. Έτσι, σήμερα, οι κλημεντίνες βρίσκονται ποιοτικά σε δυσχερή θέση έναντι των υπολοίπων ποικιλιών που μπήκαν τώρα στην αγορά και σαφώς προτιμώνται έναντι αυτών.

Άρα οι κλημεντίνες «χτυπήθηκαν» και αυτές από τον κορονωιό και κατ’ επέκταση και οι παραγωγοί. Οι οποίοι κινδυνεύουν να μην εισπράξουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα που έχουν καταβάλλει έως τώρα αλλά και τις κάθε είδους εισφορές και φόρους. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο για κάποιους,  που το ετήσιο εισόδημα τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Υπάρχει λοιπόν άμεση ανάγκη για την λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης των παραγωγών κλημεντίνης στην Αργολίδα που δεν διέθεσαν την σοδειά τους λόγω του COVID-19. Αίτημα θεμιτό και δίκαιο κατ΄ αναλογία αντίστοιχων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για άλλα είδη αγροτικών προϊόντων που δεν απορροφήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Δεδομένου ότι δεν έχει ληφθεί πρόνοια ώστε ο ΕΛΓΑ  να αποζημιώνει τους παραγωγούς σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητηθούν  άλλες λύσεις όπως :

  • Μέσω των ενισχύσεων  ήσσονος σημασίας («de minimis»)
  • Μέσω των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω COVID-19
  • Μία άλλη λύση  που θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με τις δύο παραπάνω θα ήταν μία μορφή «κοινωνικής» απόσυρσης ώστε τα μανταρίνια να προσφερθούν από το κράτος σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αλλά και σε άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές είτε νωπά είτε με μορφή χυμού.

Σχετικά με την τελευταία παρατήρηση θα ήθελα επίσης να προτείνω για κάθε κρατική προμήθεια αγροτικών προϊόντων σε όλες τις βαθμίδες να προτιμούνται αποκλειστικά τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ως μέτρο έμμεσης στήριξης των Ελλήνων παραγωγών που πλήττονται από την πανδημία στο σύνολο τους.

Κύριε Υπουργέ, σας καλώ  να σταθείτε έμπρακτα στο πλευρό των παραγωγών κλημεντίνης του Νομού Αργολίδας  και να προβείτε σε άμεσες ενέργειες για την οικονομική τους στήριξη ώστε να διαφύγουν του αδιεξόδου που έχουν βρεθεί λόγω της πανδημίας.  Άλλωστε εσείς ο ίδιος έχετε προσφάτως δηλώσει ότι  από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει διαταραχή εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊό θα παρέμβετε και θα στηρίξετε τους Έλληνες παραγωγούς. Για τις κλημεντίνες της Αργολίδας η ώρα πλέον έχει φτάσει.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα