Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΕλλάδαΗ ΓΣΕΒΕΕ ζητά την οριστική αναστολή του πτωχευτικού νόμου

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά την οριστική αναστολή του πτωχευτικού νόμου

Η πολύ μικρή, μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα δίνει και πάλι τη μάχη της επιβίωσης της σε συνθήκες πρωτοφανούς μείωσης του κύκλου εργασιών και του Α.Ε.Π. Μετά τη λαίλαπα της περιόδου 2010-2018, η πανδημική κρίση που από το Μάρτιο 2020 εξελίσσεται δραματικά απειλεί πλέον την ύπαρξη του 1/3 των επιχειρήσεων. Γι΄ αυτό, απαιτούνται επειγόντως μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τα οποία η ΓΣΕΒΕΕ επανειλημμένα έχει προτείνει.Μεταξύ αυτών, η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε την αναστολή του πτωχευτικού νόμου (4738/2020), διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις εξοντωτικές για τις επιχειρήσεις, με τις οποίες διαφωνήσαμε και διαφωνούμε ριζικά.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας.

Συνεπώς, η μερική αποδοχή της πρότασης μας για αναστολή του πτωχευτικού νόμου με σχετική υπουργική τροπολογία στο ν/σ  «Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κωρονοϊού COVID-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις», το οποίο σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή, μας βρίσκει σύμφωνους.

Ωστόσο, η δίμηνη αναστολή που προτείνεται είναι εντελώς ανεπαρκής. Με δεδομένο ότι στην ίδια την Αιτιολογική Έκθεση της υπουργικής τροπολογίας και συγκεκριμένα στη σελ.24 αναφέρεται ότι « ..λόγω της έξαρσης της πανδημίας κατέστη  ιδιαιτέρως δυσχερής η προσκόμιση εγγράφων από τον πολίτη προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και η επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης του δανείου» και ότι «η παράταση είναι μέτρο εθνικά αναπτυξιακό, καθώς παρέχει στήριξη στους επιχειρηματίες, ώστε αυτοί να μπορέσουν να ορθοποδήσουν», ερωτάται ποιο από αυτά τα δεδομένα θα έχει βελτιωθεί έως την 1 Μαρτίου 2021, που μετατίθεται η έναρξη εφαρμογής; Κανένα, βεβαίως. Αντίθετα, επιδείνωση θα έχει υπάρξει.  Συνεπώς, η μόνη ρεαλιστική και σύμφωνη με την Οδηγία Ε.Ε. 1023/20.6.2019 ημερομηνία έναρξης του Πτωχευτικού είναι καταρχήν η 17 Ιουλίου 2021, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο αίτημα μας για αναστολή του Πτωχευτικού νόμου που δημοσιεύθηκε την 12η Νοεμβρίου 2020.

Επίσης, θετική κρίνεται η αποδοχή της πρότασης μας για την εξαίρεση των φυσικών προσώπων από την πτωχευτική διαδικασία, αλλά διαφωνούμε με τη μικρή διάρκεια της εξαίρεσης έως την 31.5.2021.

Τέλος, για τις λεγόμενες «ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ», στις οποίες όμως υπάγεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την τροπολογία προβλέπεται ότι έως την 1. 3. 2021 εφαρμόζεται ο ισχύων Πτωχευτικός Κώδικας (ν.3588/2007) και συνεπώς υπάγονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, από 2. 3. 2021 οπότε αρχίζει να εφαρμόζεται ο νέος Πτωχευτικός (ν.4837/2020), δεν θα υπάγονται στο Ειρηνοδικείο αλλά και πάλι στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και από 1.6.2021 οριστικά στο Ειρηνοδικείο.

Πρόκειται περί αμήχανης ρύθμισης μπροστά στο πρόβλημα που έρχεται.

Γι΄ αυτό συνεχίζουμε να διεκδικούμε την οριστική αναστολή του Πτωχευτικού νόμου και σε κάθε περίπτωση την υπαγωγή των «μικρών» πτωχεύσεων στο Πρωτοδικείο, σύμφωνα με τις προτάσεις μας.       

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα