Συνεντεύξεις Πάτερ Λευτέρης: “Πολιτισμός είναι να έχουμε καθημερινά φαγητό στο πιάτο μας”

Πάτερ Λευτέρης: “Πολιτισμός είναι να έχουμε καθημερινά φαγητό στο πιάτο μας”

0
Συνέντευξη στον Μηνά Π.

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων. Η γέννηση του Χριστού, της ελπίδας της χαράς, των δώρων, οι διακοπές των μαθητών έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες σχολείου, των γονιών που απολαμβάνουν ζεστά μαγειρεμένα φαγητά με τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς.
Μέχρι πέρυσι όλα αυτά, γιατί εφέτος ότι ξέραμε να τα ξεχάσουμε. Ήρθαν τα πάνω – κάτω στη ζωή μας. Για κάποιους άλλους συνανθρώπους μας το «πάνω – κάτω» έχει έρθει από το πρώτο Μνημόνιο που υπογράψαμε ως χώρα και έγινε ακόμα χειρότερο από τα επόμενα που ακολούθησαν «μέχρι να μπούμε» σε μια σειρά.

Εδώ και χρόνια αρκετοί συμπολίτες μας ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, αναζητώντας καθημερινά ένα πιάτο φαΐ. Δεν τους νοιάζει αν θα είναι 9 ή 10 τα άτομα που θα φιλοξενήσουν στο χριστουγεννιάτικο τους δείπνο αλλά να έχουν να φάνε…

Τους τελευταίους 8 μήνες περίπου στο συσσίτιο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο οι ανάγκες για σίτιση έχουν διπλασιαστεί. Οι Έλληνες έπειτα τα λοκντάουν και την πενιχρή οικονομική βοήθεια από το κράτος προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Αρκετοί είναι αυτοί που δεν τα καταφέρνουν και στρέφονται στα συσσίτια των διαφόρων κοινωνικών δομών για να επιβιώσουν.
Ο πάτερ Ελευθέριος Μίχος που οργανώνει το συσσίτιο της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου μίλησε στον Μηνά Π. και στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και μας εξηγεί την λειτουργία του συσσιτίου και τις ανάγκες των συμπολιτών μας που είναι πιο μεγάλες από ποτέ…

Μηνάς Π.: Πότε ξεκινήσατε και πόσοι άνθρωποι έχουν ανάγκη το συσσίτιο της Ευαγγελίστριας;

Πάτερ Λευτέρης: Εμείς ξεκινήσαμε να προσφέρουμε συσσίτιο το 2008, εκείνη την στιγμή εξυπηρετούσαμε περίπου 17 άτομα που είχαν ανάγκη ένα πιάτο φαγητό στην πόλη του Ναυπλίου. Έπειτα από το 2011 ο αριθμός των ανθρώπων άρχισε να αυξάνεται…
Μέχρι και πριν τον κορονοϊό σιτίζαμε 150 άτομα, σήμερα πλέον έχουμε φτάσει να έχουν ανάγκη καθημερινά ένα πιάτο φαγητό λόγω της πανδημίας πάνω από 300 συμπολίτες μας.
Όμως το μαγειρείο μας δεν είναι μεγάλο και λειτουργικό για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς για να μαγειρεύουμε για όλους και έτσι ανά βδομάδα τους δίνουμε και τρόφιμα. Προσπαθούμε να καλύψουμε οποιονδήποτε έχει ανάγκη σε αυτό που εμείς έχουμε δεδομένο, ένα πιάτο φαγητό…

Μηνάς Π.: Πως λειτουργεί το μαγειρείο και τι ανάγκες έχετε;

Πάτερ Λευτέρης: Τα τρόφιμα αγοράζονται από χρήματα που προέρχονται από το παγκάρι της Ευαγγελίστριας και από δωρεές συμπολιτών μας που βλέπουν την ανάγκη και συμπαραστέκονται στο έργο μας.
Οι εθελόντριες είναι από την πόλη του Ναυπλίου και τα γύρω χωριά – Δόξα το Θεό – 150 γυναίκες έχουμε για το μαγειρείο μας και είμαστε ευγνώμονες που έρχονται και βοηθάνε με χαρά. Είναι πολύ σημαντικό το έργο που προσφέρουν καθημερινά, αφήνουν τις οικογένειες τους, θυσιάζουν τον προσωπικό τους χρόνο, ακόμα παίρνουν και ρεπό από την εργασία τους για να έρθουν να βοηθήσουν. Όλοι παλεύουμε για την αγάπη, μα η αγάπη είναι αληθινή μόνο όταν γίνεται πράξη…
Σχεδόν όλη ημέρα ανοικτά, πρωί και απόγευμα πλέον, σε βάρδιες όσο μπορεί ο καθένας μας να αντέξει για να μην μείνει κανείς πεινασμένος.
Με την βοήθεια του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Ν.) του Δήμου Ναυπλιέων διανέμεται το συσσίτιο στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη καθημερινά.

Μηνάς Π.: Θα υπάρξει ημέρα που δεν θα σας «έχουμε ανάγκη»;

Πάτερ Λευτέρης: Ο Χριστός είχε πει: “πάντοτε γὰρ τοὺς πτωχοὺς ἔχετε μεθ’ ἑαυτῶν”, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι θα εκλείψει η φτώχεια ποτέ, πάντα θα υπάρχουν συνάνθρωποί μας με προβλήματα υγείας, άνεργοι, ακόμα και οι άσωτοι που θα έχουν ανάγκη ένα πιάτο φαΐ. Η εκκλησία δεν τους αποκλείει, αντιθέτως πρέπει να τους ανοίγει την αγκαλιά της γιατί είναι όλα παιδιά της. Άλλο η κοσμική δικαιοσύνη, άλλο της Εκκλησίας. Η παραβολή του Ασώτου Υιού είναι ένα καλό παράδειγμα. Τους δεχόμαστε και τους δίνουμε άφεση αμαρτιών για οτιδήποτε και αν έχουν πράξει.

Επίλογος:

«Πολιτισμός δεν είναι μονάχα οι εκδηλώσεις αλλά και το να ζούμε αξιοπρεπώς και να έχουμε το καθημερινό μας φαγητό. Όταν ο άνθρωπος το στερηθεί και σε σπίτια θα αναγκαστεί να «μπει» και μέσα στους σκουπιδοτενεκέδες θα χωθεί για να βρει να φάει» δήλωσε κλείνοντας την συνέντευξη ο πάτερ Λευτέρης.
Για να αποκτήσουμε έστω και λίγο πιο «αξιοπρεπή» πολιτισμό σας παραθέτω τον τρόπο που μπορείτε να βοηθήσετε:

Τραπεζικός λογαριασμός Αρ.
540-002101206970
και αριθμός IBAN: GR 37 01405400540002101206970 της ALPHA τράπεζας,
επ’ονόματι «ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ” Ε Υ Α Γ Γ Ε Λ Ι Σ Τ Ρ Ι Α Σ” ΝΑΥΠΛΙΟΥ. ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ

ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version