Ελλάδα«Μίμος και Παντομίμος»

«Μίμος και Παντομίμος»

«Σύμφωνα με έναν αρχαίο ορισμό, «ο μίμος είναι μίμηση του βίου που περιέχει και αυτά που είναι αποδεκτά και αυτά που δεν είναι» (μῖμός ἐστιν μίμησις βίου τά τε συγκεχωρημένα καὶ τὰ ἀσυγχώρητα περιέχων,)-θα λέγαμε ότι ο μίμος μιμείται πρωτίστως «αυτά που δεν είναι αποδεκτά», δηλ. τις ποικίλες αποκλίσεις ή παρεκτροπές από τους ηθικούς, κοινωνικούς και άλλους κανόνες. Συνήθως αναπαριστά, με τρόπο ρεαλιστικό, σκηνές της καθημερινής ζωής, με ιδιαίτερη προτίμηση στο άσεμνο. Μπορεί να υπάρχει γραπτό κείμενο, συχνά όμως οι συντελεστές αυτοσχεδιάζουν. Η παράσταση δίνεται από ολόκληρο θίασο ή και από έναν μόνο ερμηνευτή, άντρα ή (πρώτη φορά στο θέατρο) γυναίκα. Οι ηθοποιοί (μίμοι) κατά κανόνα παίζουν χωρίς προσωπείο.»

Στεφανόπουλος Θ.Κ., Τσιτσιρίδης Στ. Αντζουλή Λ., Κριτσέλη Γ. (2012), Ανθολόγια Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (Ψηφίδες για την Ελληνική Γλώσσα, https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/anthology/literature/browse.html?text_id=395)

Τι ήταν ο μίμος στην αρχαιότητα; Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για τη γένεση και εξέλιξη αυτού του θεατρικό είδος; Ποια η σχέση του με τον παντομίμο και ποιες μορφές πήρε η πρόσληψη αυτού του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού είδους τη νεότερη εποχή;

Ας σημειωθεί ότι, μολονότι η διάλεξη απευθύνεται στους προπτυχιακούς φοιτητές και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος «Δράμα ΙΙ: Ευριπίδης, Σατυρικό Δράμα και Μίμοι», είναι ανοιχτή για τους φοιτητές της θεατρολογικής κατεύθυνσης και της κατεύθυνσης της θεατρικής πρακτικής, αλλά και για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί:

· την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, 6.00 μ.μ. με τηλεδιάσκεψη

· Σύνδεσμος: https://zoom.us/j/98012024977?pwd=NUtzR1lUbjdDbERjN0RpQlRQT2tpZz09

Meeting ID: 980 1202 4977

Passcode: QKA6Bh

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

O Άγις Μαρίνης είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας – Αρχαίου Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία στην Αθήνα και στο Cambridge, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Ασχολείται ερευνητικά με τη λυρική και δραματική ποίηση της αρχαιότητας, καθώς και με την πρόσληψη του αρχαίου θεάτρου στη νεότερη και σύγχρονη εποχή.

Για το έργο του βλ.: https://upatras.academia.edu/AgisMarinis

Ιωάννα Παπαδοπούλου

Επίκουρη καθηγήτρια ΤΘΣ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα