Συμπληρώνουν τριάντα χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στην Ερμιονίδα, με τις περισσότερες κοινωνικές τους δράσεις σαφέστατα να επικεντρώνονται στο αγαπημένο τους Πόρτοχελι. Άπαντες έχουν επενδύσει στον ανωτέρω Δήμο σοβαρά οικονομικά κεφάλαια υπό τη μορφή ακίνητης περιουσίας, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από την περιοχή των Αθηνών.
Στην ακόλουθη συνέντευξη την οποία ο αεικίνητος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου Τζώρτζης Παπαναστασίου ευγενώς παραχώρησε στον εκδότη της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Κώστα Πρώιμο, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που διαπνέει τα μέλη του εν λόγω Σωματείου, στα τριάντα χρόνια του ΣΦΙΠ αλλά και στις παρεμβάσεις τους όσον αφορά στα τοπικά δρώμενα.
Κώστας Πρώιμος: Κύριε Παπαναστασίου, ο ΣΦΙΠ συμπληρώνει εφέτος τριάντα χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς στην περιοχή. Εκτιμάτε ότι η σχέση είναι αμφίδρομη;
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Πριν απαντήσω στην ερώτηση σας, θα ήθελα να αναφερθώ στους ιδρυτές του Συλλόγου, τους κ.κ. Πίτσο, Λεκανίδη, Κατσούρη, Δούση, Βελλή και τις κ.κ. Παπαβασιλείου και Κορκού, που με όραμα και ανιδιοτελή αγάπη για το Πόρτο Χέλι και την ευρύτερη περιοχή ιδρύσαν πριν 30 χρόνια τον Σύλλογο Φίλων Πόρτο Χελιού (ΣΦΙΠ) με σκοπό να προσφέρουν, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, στην ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στην προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την τοπική κοινωνία.
Οι διατελέσαντες Πρόεδροι ως σήμερα ,κ.κ. Τσουρινάκης, Παρθύμου, Κορκού και μέλη του Δ.Σ με μακρόχρονη θητεία πάνω από 20 χρόνια όπως οι κ.κ. Κοντογούρη, Αναγνώστου και Παλυβού συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου υπηρετήσαμε αυτόν τον ιδρυτικό σκοπό του Συλλόγου με ευλάβεια και ενθουσιασμό. Πιστεύω ότι η προσφορά και το έργο του ΣΦΙΠ προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ορατά και αναγνωρίσιμα πλέον από όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας αλλά και τους δημότες της περιοχής. Με γνώμονα αυτή την καθολική αναγνώριση από το σύνολο των κατοίκων της περιοχής θεωρώ, ότι η σχέση είναι απόλυτα αμφίδρομη!”
Κώστας Πρώιμος: Από που απορρέει αυτή η μεγάλη λατρεία στο Πόρτοχελι και γενικότερα στην Ερμιονίδα την οποία αποδίδουν εμπράκτως τα μέλη του Συλλόγου σας;
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Ο Σύλλογος μας απαριθμεί σήμερα πάνω από 130 επιλεγμένα, ενεργά μέλη με θερινές η μόνιμες κατοικίες σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο, οποία σε κάθε κάλεσμα του εκάστοτε εκλεγμένου ΔΣ σε συνεννόηση με τον Δήμο, την Κοινότητα ή τους άλλους τοπικούς φορείς ανταποκρίνονται πρώτον οικονομικά αλλά και πολλές φορές επικουρικά ανάλογα με την ιδιότητα τους αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι η επιλογή τους του Πόρτο Χελιού δεν είναι τυχαία αλλά απορρέει από αμέριστη αγάπη και λατρεία για αυτόν τον τόπο”.
Κώστας Πρώιμος: Αναμφισβήτητα η Πανδημία “έβαλε φρένο” στην κανονικότητα, ωστόσο έχετε επαρκή εμπειρία για να κρίνετε το έργο της εκάστοτε δημοτικής Αρχής. Πως ξεκίνησε ο δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος – τηρουμένων πάντα των αναλογιών; Κινείται στη σωστή κατεύθυνση;
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Όπως ανέφερα και παραπάνω ο ΣΦΙΠ μπορεί να προσφέρει έργο και βοήθεια στην περιοχή μόνο σε στενή επαφή με τις τοπικές αρχές ακόμη και αν πολλές φορές καλείται να ασκήσει καλόπιστη, εποικοδομητική κριτική (όχι αντιπολιτευτική) η να παρέμβει για θέματα γενικού η ειδικού ενδιαφέροντος της περιοχής.
Με τον νυν Δήμαρχο κ. Γιάννη Γεωργόπουλο, την πορτοχελιώτισα Αντιδήμαρχο κυρία Αγγελική Γιαννικοπούλου – Λούμη και τον Κοινοτάρχη κ. Κώστα Κόκκαλη υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και στενότατη προσωπική επαφή με εμένα και άλλα μέλη του ΔΣ, ενώ οι δυνατότητες συνεργασίας και προσφοράς μας είναι πολύ μεγαλύτερες παρά ποτέ.
Προσωπικά εκτιμώ, ότι το έργο που έχει ήδη επιτελέσει η νέα Δημοτική Αρχή και η Περιφέρεια παρά τις δυσκολίες της πανδημίας είναι σημαντικό σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της περιοχής, όπως το αποχετευτικό, το μεταναστευτικό, τα απορρίμματα, η καθαριότητα, η οδοποιία, ο φωτισμός, κ.α και όπως ξέρετε έχουν δρομολογηθεί εκτός της ασφαλτόστρωσης του κεντρικού λιμανιού και άλλες παρεμβάσεις στο Πόρτο Χέλι μας (Μπάλτιζα, Πλατεία Ευαγγελίστριας και Βερβερόντα),που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Σύλλογό μας.
Κώστας Πρώιμος: Η κλιματική αλλαγή δυστυχώς, με βάση αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία απειλεί ιδιαιτέρως περιοχές σαν την Ερμιονίδα. Σε τριάντα χρόνια, αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, θα πρέπει να ξεχάσουμε το περιβάλλον της όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ποιά είναι η δική σας εκτίμηση;
ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ: Όπως προανέφερα είμαστε και περιβαλλοντολογικός Σύλλογος και για αυτό μας προβληματίζει πολύ η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και ακραία φυσικά φαινόμενα (Ζορμπάς κλπ ), που επέφεραν σημαντικές καταστροφές σε όμορφες ακτές, ρέματα, λιμάνια (Ερμιόνης και Κόστα) και άλλες περιοχές της Ερμιονίδας.
Είναι πράγματι ανησυχητικό και λυπηρό να βλέπει π.χ κανείς, ότι αγαπημένες πλαζ όπως η “Κόστα” ή τα “Λιμανάκια” σχεδόν «εξαφανίζονται» και απαιτείται άμεση τεχνική παρέμβαση για να είναι προσβάσιμα και ακίνδυνα για τους κολυμβητές…
Προς αυτή την κατεύθυνση προσφέραμε πρόσφατα στον Δήμο μια πρώτη τεχνική αποτύπωση – προμελέτη ενός ειδικευμένου μελετητικού γραφείου κυρίως για την ακτή Λιμανάκια (Έπαυλης) και που από ότι γνωρίζουμε επεκτάθηκε η καταγραφή των προβλημάτων με την βοήθεια αυτού του γραφείου και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής. Αναμένονται τεχνικές μελέτες και άμεσα έργα από την Περιφέρεια για να επουλωθούν αυτές οι πληγές, στην όμορφη Ερμιονίδα μας.
Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS
– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα
- ΘΟΕ: “Το Γαμήλιο Εμβατήριο” στο Θέατρο ΑΡΤΙΚΙ
- Η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών από την Κέρκυρα στον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
- Ερμιονίδα: Πρόγραμμα Εορταστικών Εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου
- Συνάντηση Ψυχογυιού με το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Άργους
- Ερμιονίδα: Ένταξη του έργου με τίτλο “Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Ερμιονίδας” στο Πρόγραμμα “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ”