Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
Αργολίδα"Το έγκλημα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου συνεχίζεται"

“Το έγκλημα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου συνεχίζεται”

Το θέμα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου έφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  κ. Κ. Σκρέκα

Θέμα: Το έγκλημα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου συνεχίζεται

Το  έγκλημα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου από τα ανεπεξέργαστα λύματα του βιολογικού καθαρισμού συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά. Ένα φαινόμενο που έχει καταντήσει να γίνεται συνήθεια τα τελευταία χρόνια, χωρίς  κανένας από τους αρμόδιους να μπορεί να δώσει λύση.

Έτσι και φέτος είχαμε την εμφάνιση του ίδιου φαινομένου με έντονη δυσοσμία στην περιοχή της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου – Ν. Κίου και την εκβολή ανεπεξέργαστων λυμάτων κίτρινου χρώματος  στην θάλασσα του Αργολικού κόλπου μπροστά από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Μία περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενος υδροβιότοπος. Η καταστροφή στο οικοσύστημα είναι τρομακτική, τόσο ως προς την θαλάσσια όσο και ως προς την παράκτια ρύπανση.   

Το πρόβλημα όπως αναφέραμε είναι γνωστό και παρατηρείται κάθε χρόνο εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον. Οφείλεται στην μη ορθή διαχείριση των λυμάτων των χυμοποιείων  της περιοχής που αυτήν την εποχή έχουν έντονη δραστηριότητα. Τα λύματα δεν υπόκεινται στην απαραίτητη επεξεργασία, υπερφορτώνουν τον βιολογικό καθαρισμό που δεν μπορεί να τα αδρανοποιήσει με αποτέλεσμα να χύνονται ανεπεξέργαστα στην θάλασσα.

Τίθενται λοιπόν εύλογα ερωτήματα για την ύπαρξη η μη ελέγχων από την πολιτεία της λειτουργίας  των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων των χυμοποιείων και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που έχει θέσει η πολιτεία αλλά και για την δυναμικότητα, την ορθή και αξιόπιστη  λειτουργία και την συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού.

  • Επειδή το φαινόμενο έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών
  • Επειδή παρατηρείται συνεχώς τα τελευταία χρόνια χωρίς κανείς αρμόδιος να δίνει λύση
  • Επειδή αποτελεί ντροπή ως επαναλαμβανόμενο οικολογικό έγκλημα που συντελείται σε έναν προστατευμένο υδροβιότοπο
  • Επειδή επιφέρει αρνητική επίδραση στην υγεία των πολιτών αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη και στην  αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής
  • Επειδή ξεπερνά τα όρια της τοπικής κοινωνίας ως μείζων  περιβαλλοντικό πρόβλημα  και δεν υπάρχει από πλευράς τοπικών εμπλεκόμενων φορέων η απαραίτητη συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. 

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

  1. Πόσοι έλεγχοι για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχουν γίνει και πότε από τις υπηρεσίες περιβάλλοντος τα τελευταία δέκα χρόνια στα εν λόγω χυμοποιεία; 
  2. Ποια ήταν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;
  3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ως ανώτερη εποπτεύουσα αρχή  για την οριστική λύση του μείζονος αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα