Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
ΕλλάδαΩκεανογραφικό ταξίδι στο νότιο Αιγαίο με σκοπό την κατανόηση και εκτίμηση της...

Ωκεανογραφικό ταξίδι στο νότιο Αιγαίο με σκοπό την κατανόηση και εκτίμηση της Κλιματικής Αλλαγής

Στο πλαίσιο των δράσεων του CLIMPACT – Εθνικό Δίκτυο για την Κλιματική Αλλαγή εκτελέστηκε με επιτυχία το πρώτο ωκεανογραφικό ταξίδι στο νότιο Αιγαίο (1-3 Φεβρουαρίου 2021) από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) με συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), με κύριο στόχο την πόντιση συστοιχιών ιζηματοπαγίδων.

Η δράση αποσκοπεί στη δημιουργία μεγάλων χρονοσειρών δεδομένων που αφορούν σε παραμέτρους σχετιζόμενες με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Η κατανόηση και εκτίμηση της κλιματικής αλλαγής είναι αδύνατη χωρίς την ύπαρξη τέτοιων χρονοσειρών, που σπανίζουν στην περιοχή μας η οποία αποτελεί κλιματικά μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εργασίες περιλάμβαναν την πόντιση μιας συστοιχίας 3 ιζηματοπαγίδων, ρευματογράφων και αισθητήρων θερμοκρασίας, αλατότητας και οξυγόνου στο Κρητικό Πέλαγος, στη θέση Μ3Α όπου συλλέγονται ωκεανογραφικά δεδομένα για πάνω από 20 χρόνια από το δίκτυο ΠΟΣΕΙΔΩΝ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.Παράλληλα, συλλέχθηκαν δείγματα νερού και πυρήνας ιζήματος μήκους 2.5 μ. για τη μελέτη του παλαιοκλίματος της περιοχής σε χρονική κλίμακα πολλών δεκάδων χιλιάδων ετών.Στο στενό μεταξύ των Αντικυθήρων και της Κρήτης ποντίστηκε δεύτερη συστοιχία με 2 ιζηματοπαγίδες, ρευματογράφους και αισθητήρες θερμοκρασίας, αλατότητας και οξυγόνου με στόχο να συνδυαστούν τα δεδομένα της στήλης θαλάσσιου νερού με τα ατμοσφαιρικά δεδομένα που συλλέγονται στο Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής Αντικυθήρων – ΠΑΓΓΑΙΑ που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, συντονιστής του Δικτύου CLIMPACT.

Η δράση συνέργειας μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ και του ΕΑΑ είναι αποτέλεσμα της δικτύωσης που επιτυγχάνεται μέσω της λειτουργίας του CLIMPACT, εμβληματικής δράσης της ΓΓΕΚ και του ΥΠΑΝ, στην οποία συμμετέχουν έντεκα από τους σημαντικότερους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας.

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα