ΠεριφέρειαΔιεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους

Με ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και με πλήθος διαδικτυακών εκδηλώσεων, γιορτάζεται αύριο, Τρίτη 18 Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι «Το Mέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM μας καλεί να διερευνήσουμε τις προοπτικές, τις ανάγκες, αλλά και τον ρόλο των μουσείων στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Επίσης, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ως τιμώμενο μουσείο για το 2021. Οι συλλογές του μουσείου, αλλά και οι επετειακές του δράσεις, αποτελούν αφορμή για αναστοχασμό της ιστορίας της χώρας με το βλέμμα στο μέλλον. Αύριο, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εγκαινιάσει την κεντρική επετειακή έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21.

Είναι γεγονός -αναφέρει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM- ότι η πανδημία αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας. Ειδικότερα, η παρατεταμένη κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των μουσείων και στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους. Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτούργησε και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων τρόπων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Έτσι, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, τα μουσεία συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, να ενδυναμώσουν τον ουσιαστικό πολιτιστικό και κοινωνικό τους ρόλο και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο την καθοριστική συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, η δημιουργική δύναμη των μουσείων μπορεί να αποτελέσει μοχλό επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή.

Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί για δεύτερη συνεχή χρονιά τον κόμβο προβολής των δράσεων των ελληνικών μουσείων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Ενενήντα και πλέον φορείς από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, τόσο στις ιστοσελίδες τους και όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του οργανισμού

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
18/5, 10:00
Archaeological Museum of Patras Meets Erasmus
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών συμμετέχει με ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τους μαθητές/τριες του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών και των Ευρωπαϊκών Σχολείων από την Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία και Τσεχία στο πρόγραμμα Erasmus, με τις ενότητες: Walk the route @City of Patras – Προβολή οπτικοακουστικού υλικού από την Πάτρα -Technology and Antiquity @Museum Προβολή βίντεο για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο – Museum plays Διαδικτυακό παιχνίδι γνώσης -Mosaic Eco Museum Δημιουργία ψηφιακού Μουσείου.

18/5
Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος
Ο Ολυμπιακός Βοτανικός Κήπος (ΟΒΚ) αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο φυσικής ιστορίας κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και στα μνημεία της Άλτεως. Διασώζονται τα φυτικά είδη που συναντώνται διαχρονικά στην περιοχή με βάση τις περιγραφές των συγγραφέων της αρχαιοελληνικής γραμματείας αλλά και τις νεότερες μαρτυρίες. Ο ΟΒΚ συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και την αρχαιολογική σημασία της Ολυμπίας και αξίζει να τον επισκεφθείτε αλλά και να τον γνωρίσετε μέσα από τη νέα ιστοσελίδα του.

18/5
Αρχαία Ήλιδα. Το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας
Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας που είναι αφιερωμένη στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ήλιδας. Βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να γνωρίσετε την Ήλιδα, την άλλοτε ακμάζουσα πρωτεύουσα του αρχαίου κράτους των Ηλείων, την πόλη που είχε υπό την κηδεμονία της το περιλάλητο πανελλήνιο ιερό του Διός της Ολυμπίας και διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας για περισσότερο από μία χιλιετία.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΩΝ
18/5, 8:00
Αναγέννηση – Rebirth
Προβολή ψηφιακού βίντεο με τις 20 φωτογραφίες που θα διακριθούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας 2021, με τίτλο «Αναγέννηση».

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
18/5, 11:00
21/5, 11:00
Επανεκκίνηση: Μες το Μουσείο θέλω να μπω!
Εκπαιδευτική δράση μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με πρωταγωνιστές τέσσερα αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας ανακαλύπτουμε στοιχεία της ζωής των Μεσσηνίων από το παρελθόν.
(Απαραίτητη η προεγγραφή τηλεφωνικά)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
18/5, 12:00
Έγκλειστα γυναικόπαιδα
Έκθεση με το «Πάνθεον» των εγκλείστων οικογενειών: ονομαστικός κατάλογος όλων των εγκλείστων και φωτογραφίες τους, οικογενειακές φωτογραφίες και πριν το Ολοκαύτωμα, σκηνές από την Καταστροφή και συσχετίσεις με τους εκτελεσθέντες και διασωθέντες.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
19/5, 19:00
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας: Με το βλέμμα στο μέλλον!
Διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλίες και παρουσίαση του ιστότοπου του Μουσείου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «Β. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ»
18/5
Οδοιπορικό στο Ναύπλιο της Παλιγγενεσίας
Το οδοιπορικό απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε ενήλικες, με τη μορφή ψηφιακής ξενάγησης στην πόλη του Ναυπλίου και στις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και της Εθνικής Πινακοθήκης-Παράρτημα Ναυπλίου. Στόχος είναι τα παιδιά να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο, σε σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης και των μετεπαναστατικών χρόνων, μέχρι και την αναχώρηση του Όθωνα από την Ελλάδα το 1862.

18/5
Περιήγηση 360 μοιρών στο Μουσείο «Β. Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο
Περιήγηση στην έκθεση του Μουσείου «Συλλογές: Ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο».

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ/ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 
18/5, 20:00
Διαδικτυακή εκδήλωση
Συνδιοργανωτές: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, Αρχαιολογικά Μουσεία Τρίπολης και Τεγέας. Η εκδήλωση θα προβληθεί βιντεοσκοπημένη: Χαιρετισμός από το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου – Χαιρετισμός από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Αρκαδίας – Κεντρική ομιλία με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων – Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση» από τη Νικολέττα Πλατανίτη – Μουσική εκδήλωση από τη Φιλαρμονική Δήμου Τρίπολης.

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα