Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
ΕλλάδαΚι αν δεν υπήρχαν μέλισσες;

Κι αν δεν υπήρχαν μέλισσες;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναρωτιούνται τι θα συμβεί στον κόσμο μας αν εξαφανιστούν οι μέλισσες… Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσαν

Κι ενώ όλες οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα ύπαρξης των επικονιαστών, όπως είναι η μέλισσα, στη χώρα μας, συχνά η αδιαφορία και η άγνοια, παραμένουν κυρίαρχες.

Πολλοί θα γελάσουν ή θα ξαφνιαστούν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας που εορτάζεται σήμερα.
Ας αναλογιστούν όμως το εξής, ότι η ζωή και η διατήρηση της υγείας όλων μας, αλλά και του ίδιου του πλανήτη, οφείλονται καθοριστικά στις μέλισσες και σε άλλα είδη επικονιαστών. Να παρουσιάσουμε λοιπόν και τον συσχετισμό.

Οι μέλισσες μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, όπως και άλλοι επικονιαστές, συνδράμουν στην παραγωγή αφθονίας φρούτων, καρπών και σπόρων, αυξάνοντας την ποικιλία τους. Οι επικονιαστές, τα πουλιά και οι νυχτερίδες, επηρεάζουν το 35% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργειών, αυξάνοντας την παραγωγή σε κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως, καθώς και σε πολλά φυτικά φάρμακα.

Να γιατί ειδικά στην περίοδο της παγκόσμιας πανδημίας που διανύουμε, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που ως ανθρωπότητα διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας σε βάρος της βιοποικιλότητας, μέσα από την εντατική χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειές μας, αλλά και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που μας δείχνει τα δόντια της.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υπενθυμίζουμε πως είναι κομβικό για τις επόμενες γενιές να εκπαιδευτούν πάνω στο πιο ουσιαστικό και χρήσιμο για την επιβίωσή τους μάθημα, αυτό του περιβάλλοντος. Αν δεν  δοθεί η πρέπουσα σημασία σε αυτό, ενισχύοντας τόσο τους τυπικούς, όπως η εκπαίδευση, όσο και τους άτυπους μηχανισμούς διαπαιδαγώγησης, τότε η γνώση των επόμενων γενιών θα συρρικνώνεται ενώ τα προβλήματα ποιοτικής διαβίωσης θα μεγαλώνουν.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αφιερώνουμε τη σημερινή μέρα στο Anton Janša, τον Σλοβένο μελισσοκόμο που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1734 και συνέβαλε στην εξέλιξη της παγκόσμιας μελισσοκομίας.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, ας υψώσουμε τις φωνές μας και ας απαιτήσουμε τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων, υιοθετώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση κατά 50%.

Υπογράφουμε ΤΩΡΑ! greens.eu/2S4ee7L

Ακολουθήστε την “Ενημέρωση Πελοποννήσου” στο GOOGLE NEWS

– Στη σελίδα του Facebook
– Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα