ΚορινθίαΣτερέωση - προστασία - εξωραϊσμός - ανάδειξη του Ιουστινιάνειου τείχους στην Ποσειδωνία

Στερέωση – προστασία – εξωραϊσμός – ανάδειξη του Ιουστινιάνειου τείχους στην Ποσειδωνία

Ένα αρχαιολογικό θησαυρό έχουμε στα πόδια μας οι Κορίνθιοι και δυστυχώς δεν τον έχουμε αναδείξει.

Πρόκειται για το Ιουστινιάνειο ή Εξαμίλειο Τείχος που εισχωρεί στη θάλασσα στον Κορινθιακό κόλπο, στη στροφή της Ποσειδωνίας, τμήμα του οποίου (Πύργος) σώζεται, ορατό στο ανατολικό άκρο της περιοχής ανάπλασης του Δήμου. Το Τείχος αυτό, σημαντικό οχυρωματικό έργο των βυζαντινών χρόνων είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Από το 1993 όταν ο Δήμος προέβαινε σε προσχώσεις στη θάλασσα δημιουργώντας τα σημερινά μπαζώματα του Αγίου Νικολάου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει επισημάνει το θέμα για την ανάπλαση του χώρου εκατέρωθεν του μνημείου.

Το Τείχος καθημερινά καταστρέφεται από τη θάλασσα, είναι εκτεθειμένο στο κύμα, παρουσιάζει απόκλιση από το κατακόρυφο και αλλοιώνεται από τη μεταβολή του αιγιαλού.

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1996 έχει επισημανθεί ότι πρέπει:

1. Σε απόσταση 25 μέτρων από τον αιγιαλό να κατασκευαστεί κυματοθραύστης από φυσικούς ογκόλιθους ο οποίος θα πλαισιώνει το τείχος και θα το προστατεύει από την πλευρά της θάλασσας.

2. Στο εσωτερικό και σε επαφή με τον κυματοθραύστη να γίνει κρηπίδωμα από βοτσαλομπετόν ή με επένδυση λίθινων ή πώρινων πλακών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες μέσω ξύλινης γέφυρας.

3. Η κλίμακα καθόδου από το πρανές στο πλάτωμα που θα διαμορφωθεί γύρω από το τείχος να γίνει με όμοια υλικά με αυτά του κρηπιδώματος.

4. Να τοποθετηθούν Παγκάκια, φωτιστικά και  φωτισμός του Τείχους.

Πρότασή μας είναι ο Δήμος Κορινθίων να παρέμβει , με εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, να εντάξει στο τεχνικό πρόγραμμα την κατασκευή του έργου Στερέωσης, Προστασίας, Εξωραϊσμού, Ανάπλασης και Ανάδειξης του Ιουστινιάνειου ή Εξαμίλειου Τείχους στην Ποσειδωνία και του περιβάλλοντος χώρου με επισκεψιμότητα και πληροφόρηση του κοινού.

Δυστυχώς σήμερα απολαμβάνουμε τον παραθαλάσσιο περίπατό μας και δε γνωρίζουμε τι θησαυρό έχουμε στα πόδια μας.

Νίκος Σταυρέλης

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΝΟΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ακολουθήστε την Ενημέρωση Πελοποννήσου στη σελίδα μας στο Facebook

Στην ομάδα και στις ειδήσεις της Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα