Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
ΚόσμοςΤο μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αρχίζει να διαλύεται

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο αρχίζει να διαλύεται

Ένα τεράστιο παγόβουνο, το οποίο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική νωρίτερα αυτό το μήνα και επιπλέει στη θάλασσα Weddell, αρχίζει να σπάει σε κομμάτια. Το παγόβουνο, που ονομάστηκε A-76 από το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ, μετρήθηκε στα 4320 τετραγωνικά χιλιόμετρα πριν ξεκινήσει να διαλύεται. Οι δορυφόροι πολικών τροχιών του Κοινού Πολικού Δορυφορικού Συστήματος- JPSS (Joint Polar Satellite System) κατέγραψαν τον διαχωρισμό του A-76 από την κρηπίδα πάγου Ronne Ice Shelf, στις 15 Μαΐου και 16 Μαΐου 2021. Το όργανο VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) των δορυφόρων αυτών μπορεί να παρατηρήσει τα στρώματα πάγου, τις κρηπίδες πάγου και τα παγόβουνα, όπως το A-76, σε υψηλή χωρική ανάλυση 375 μέτρων, ενώ η ευρεία γωνία λήψης του οργάνου και οι συχνές διελεύσεις από τους πόλους οδήγησαν στην καλή κάλυψη του γεγονότος γέννησης.

Το VIIRS χρησιμοποιείται εκτενώς για την παρακολούθηση των διαδικασιών της κρυοσφαίρας, δήλωσε ο Δρ Jeff Key, επικεφαλής του κλάδου προηγμένων δορυφορικών προϊόντων της NOAA και των ομάδων κρυοσφαίρας για τα προγράμματα JPSS και GOES-R στο Συνεργατικό Ινστιτούτο Μετεωρολογικών Δορυφορικών Μελετών της NOAA -CIMSS. Το VIIRS παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη χαρτογράφηση και την παρακολούθηση των παγετώνων, μαζί με τη μέτρηση της επιφανειακής λευκαύγειας (albedo) και της θερμοκρασίας των στρωμάτων πάγου και τη συγκέντρωση του πάγου, το πάχος, τη θερμοκρασία της επιφάνειας και την κίνηση του θαλάσσιου πάγου. Επειδή το A-76 είναι πλωτός πάγος, δεν θα προκαλέσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δήλωσε ο Key.

Το γεγονός αυτό της δημιουργίας παγόβουνων είναι αποτέλεσμα του φυσικού υδρολογικού κύκλου, είπε. Με την πάροδο του χρόνου, το ζεστό νερό λιώνει την κάτω πλευρά του πάγου, προκαλώντας την επιδείνωση. Εν τω μεταξύ, το λιωμένο νερό στην επιφάνεια διεισδύει μέσω ρωγμών, διαβρώνοντας περαιτέρω την κρηπίδα του πάγου.

Πηγή: Εθνική Διεύθυνση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ- NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)

Περισσότερα:

https://www.nesdis.noaa.gov/worlds-largest-iceberg-begins…

Πηγή:Meteo Gr

Ακολουθήστε την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο GOOGLE NEWS

Στη σελίδα του Facebook – Στην ομάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Τελευταίες ειδήσεις

Περισσοτερα