Παρουσίαση αρχικών αποτελεσμάτων της μελέτης “Θέρμανση κατοικιών στην Κορινθία” (Video)

0

“Εναλλακτικά σενάρια και ο ρόλος του Δήμου Κορινθίων”

Η Πελοπόννησος είναι μια Περιφέρεια όπου πραγματοποιούνται ραγδαίες αλλαγές με την είσοδο του φυσικού αερίου, όπου αρκετοί φορείς όπως και ο Δήμος Κορινθίων υποστηρίζουν την έλευσή του για τη θέρμανση στα κτίρια (με αντικατάσταση λεβήτων πετρελαίου με φυσικού αερίου). Οι νέες όμως Ευρωπαϊκές Πολιτικές και το πακέτο νομοθεσιών Fit-for-55, με το οποίο εναρμονίζεται και η Ελλάδα, δεν θεωρούν το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης και μέσω στοχευμένων πολιτικών έως το 2030 αυξάνουν το κόστος χρήσης ορυκτών καυσίμων για την θέρμανση των κτιρίων για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι των χωρών, των περιφερειών και των πόλεων.

Αντιθέτως, οι νέες Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις ευνοούν πολύ τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων και την υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών για τη θέρμανση. Το αντικείμενο λοιπόν της μελέτης είναι η ποσοτικοποίηση και η παρουσίαση της οικονομικής βιωσιμότητας επιλογών του Δήμου Κορινθίων σχετικά με το φυσικό αέριο στη θέρμανση και η διερεύνηση της επιβάρυνσης για τον καταναλωτή συγκρίνοντας  με τις εναλλακτικές πολιτικές οι οποίες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Το βασικό αποτέλεσμα είναι ότι ο Δήμος Κορινθίων δε θα πρέπει να προσβλέπει σε εξοικονόμηση στα νοικοκυριά από το φυσικό αέριο στον ορίζοντα 10ετίας με βάση και τις νέες Ευρωπαϊκές πολιτικές και της επικείμενης αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος (ΕΣΕΚ) αλλά αντιθέτως θα πρέπει να προωθήσει έγκαιρα τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων μέσω της συμμετοχής του σε Εθνικά προγράμματα (Εξοικονομώ – Αυτονομώ) με πολύ χαμηλό κόστος. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και θα μπορέσει (σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους της ΠΕ Κορινθίας) να ανακουφίσει 1400 νυκοκοιριά κατ’ έτος με πλήρη ενεργειακή αναβάθμισή τους ώστε να ξεφύγουν από τη ραγδαία αυξανόμενη ενεργειακή ένδοια (που θα έιναι και άμεσα συμβατική υποχρέωση του Δήμου). Το βασικό λοιπόν είναι προτού υπογραφούν συμβάσεις με εταιρείες για αλλαγη θέρμανσης σε νέα ορυκτά καύσιμα, οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν αναλυτικές μελέτες για τη βιωσιμότητα και την τελική επιβάρυνση στον καταναλωτή, ώστε να συγκρίνουν και τις εναλλακτικές.

Ακολουθήστε την ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο Google News
Στη σελίδα Facebook – Στην ομάδα Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here